1. rész: Hol és milyen minőségű kávét fogyaszthatunk? Tudnivalók főleg ÁOK- és GYTK-hallgatóknak!

Ahogy korábbi cikkünkben már említettük, számos tradicionális és újhullámos kávézó található a városban, azonban a minőség elég nagy szórást mutat. Ennek jártunk utána, és a legjobbakat most be is mutatjuk Nektek!

Elsőként az ÁOK telephelyeihez közel eső vendéglátóipari egységeket mutatjuk be, bár a külső klinikai tömb-EOK-NET háromszög már kiesik a belvárosi kávélelőhelyektől, azért itt is találni pár jó helyet:

 

The Nook

Felső kategóriás újhullámos kávézó a Tűzoltó utcában, pont az EOK és az Anatómia Intézet határán található. Árkategóriában is inkább a felső szegmenst célozták meg, azonban a fa bútorzat és a kellemes kávé illat kényelmes tanulóhellyé teszi. Kínálatuk széles, szinte minden ismert kávé típus megtalálható, és péktermékeket is kínálnak. Talán mindannyian örülnénk, ha sotés hallgatói kedvezményben részesülhetnénk.


Dallucci

Ez az egyik legnépszerűbb kávézó – főleg a külföldi hallgatók körében – a Klinikák környékén a Thaly Passage-ban. Népszerűségének legnagyobb vonzereje elhelyezkedéséből adódik, hiszen nap mint nap itt haladunk át a külső klinikai tömb/Klinikák M és az EOK között. Színvonalát és kínálatát tekintve a Starbucks–Costa tengellyel van egy szinten, azonban valamivel kedvezőbb árfekvésben. A késő őszi szezonra különleges sós karamellás és sütőtökös lattéval készültek.


 

Műterem kávézó és pörkölő

Bár kissé távolabb található, azonban egy igazán hangulatos és minőségi hely relative vállalható árfekvésben. Egy kellemes kb. 15 percnyi séta a Szigony negyedben, és máris ott találjuk magunkat az Óbudai Egyetem campusának közelében. Ha egy kellemes kikapcsolódásra vágytok, jó szívvel ajánljuk.

 

Mesterbike specialty kávézó és szervíz

Igazi különlegesség a budapesti vendéglátóiparban: kávézó és kerékpár szervíz egyben. A két éve a Mester utcában található egység hangulatos, a kávé kellemes újhullámos, a kiszolgálás is minőségi. Jó ár-érték aránnyal rendelkezik – kerékpáros hallgatók egyik kedvenc helye lehet.


 

Tompa utca, Ferenc tér és környéke

Az EOK, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, valamint a Ferenc téri Nyelvi Kommunikációs Központ háromszögében találjuk “A város legélhetőbb utcája” címet elnyert utcácskát. A Tompa utca számos vendéglátó létesítménnyel büszkélkedhet. Ezek nem csak kávéra, de egy ebédre is jó lehetőséget biztosítanak, akárcsak a Ferenc téri Réteskék vagy a húsbolt. Főleg a Nyelvi Kommunikációs Központ hallgatóinak ajánljuk, egyszer póbálják ki.

 

Rengeteg RomKafe avagy a Mives

A lehető legkülönlegesebb választás a környéken, nem mindennapi élményben lehet része annak, aki ide látogat. Ha szereted a chilles hangulatot, a plüssmacikat és a meghittséget, akkor ez tuti a Te választásod. A hely specialitása a forró csoki, és minden egyes italt a vásárló igényei szerint állítanak össze, 100%-osan testreszabott terméket kortyolgathatunk. A téli időszakban mindenképp megér egy próbát, de vigyázz, a késő délutáni-esti időszakban elég nagy a forgalom. Így érdemesebb a korai ebédidőt, vagy a gyakorlat vége utáni első pillanatokat megragadni, esetleg ajánlott még az asztalfoglalás lehetősége is.

Galéria

4kép

A hallgatóság számára fontos kiemelnünk a nem kifejezetten csak koffeinforrásként szolgáló lehetőségeket is. Ezen helyeken sokkal járatosabbak vagyunk: ott van például a mindenki számára ismerős Medikus, vagy a Lipóti Pékség kávézója. A külső klinikai tömb “sürgősségis, szülész/nőgyógyász és anesztes” dolgozói számára szinte otthonos élelemforrás a jól ismert Vegamix Büfé, mely a korábban már említett NET kávé stabil színvonalát hozza. Ennél egy fokkal jobb az EOK-ban található Békéssy Büfé kávézója, ahol bár kissé drágábban, de barna cukorral is kérhetjük kávénkat, és a kiszolgálás is kedves. Ráadásul ők fokozottan figyelnek a környezettudatosságra, így érdemes helyben fogyasztva porcelán csészéből szürcsölgetni feketénket vagy latténkat az üvegfalak közötti büfészigeten. Ezzel szemben sokkal kedvezőbb árfekvéssel és egészen elfogadható minőséggel szolgál a könyvtár folyosóján pár hete megjelent automatás kávé.

A belső klinikai tömb felé haladva már összefonódik a GYTK és ÁOK hallgatók érdeklődési köre – hiszen itt a Corvin-negyed környéki egységek a legkeresettebbek:

 

Tűzliliompark – ALDI

Olvasóink ajánlották – amennyiben a budget módszert preferáljuk, az aldis kávé igazán jó választás lehet, akár a hűtőpultból, akár a pénztárak melletti automatából.

 

Cserpes Corvin

Kiváló reggeliző hely – egy kellemes szendviccsel kombinálva, az ablakban ülve a Corvin-negyed forgalmát nézve, igazán élvezetesen fogyaszthatjuk el reggelinket vagy egyszerű kávénkat.

 

Café Frei, Corvin sétány

A Café Frei az egyik legváltozatosabb kínálattal rendelkezik. Az egyszerű espressotól a különlegesebbnél különlegesebb ízkombinációkat itt mind megtaláljuk. Nem mindennapi élményben lehet részünk, ha ide látogatunk. Egészségkúráló nedűik a legkeresettebbek, de bármely különlegesség megér egy próbát. Az újhullámos kávézókhoz képest elfogadható stabil árszínvonalat nyújt, így a környékbelieknek kifejezetten jó választás lehet. A Corvin sétány mindkét végén megtalálható üzletük: mind a Corvin plázában, mind a Szigony utca felőli új építésű házak aljában.

 

Corvin sétány vendéglátói

A Tompa utca kínálatánál még színvonalasabb egységekkel találkozhatunk itt. Kávézó-reggeliző helyként a Mlinar Coffee, a California Coffee Company és a Costa található itt, de ebédelő/burgerező helyekből is bőven van kínálat. Szórakozási lehetőségből is bőven akad, hiszen itt található a Dumaszínház is.

Galéria

3kép

 

Nádori Cukrászda

Főleg a GYTK-sok figyelmébe ajánljuk a Bakáts tér és a Ráday utca sarkán lévő cukrászdát. A város egyik legkülönlegesebb édességkínálatával találkozunk itt, és természetesen kávé is kapható. Ha megépül a Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Központ valószínűleg még nagyobb hallgatósági forgalmat generál majd híres krémese.

Ráday utca vendéglátói

Ha már a Bakáts térnél járunk, a Kálvin tér felé haladva a Corvin sétányhoz hasonlóan a vendéglátás igazán széles választékkal kecsegtet bennünket. Természetesen itt az árfekvés is magasabb, hiszen főleg külföldiek, valamint az itt működő multik dolgozói a célközönség. Egyszer-egyszer Nektek is ajánljuk egy próbára. A környék és a corvinusosok egyik kedvenc kávézója a Czucor utcai Tamp&Pull.

A MIXI (Mikszáth Kálmán téri Egyetemi Könyvtár) és a Fészek (Szabó Ervin Könyvtár) látogatói számára is vannak javaslataink – itt már változatosabb a kínálat a belváros vonzáskörzetében:

 

Kis Lumen – Nagy Lumen kávézó

Ha a vizsgaidőszak egésznapos könyvtárazása közben egy kis aktív kikapcsolódásra vágytok és élénkülni is szeretnétek, a Lumen kiváló választás. Felső kategóriás minőség, kiváló baristák és hallgatóbarát árak, kell ennél több? A Kis Lumen méretéből adódóan inkább a teraszos szerkezetre játszott rá, így a téli vizsgaidőszakban inkább „elvitelesként” ajánljuk, azonban tavasztól igazi kiülős kávézóvá változik. A Horányszky utcában található Új Lumen viszont kiváló hely egy gyors kávéra, ha pedig érdekel a modern művészet, az épületben mindig található egy-egy kiállítás.

A környék további egységei már inkább a FOK és ETK vonzás körzetébe tartoznak, igy azokat a következő cikkben mutatjuk be.