Ha bármely plakát vagy szórólap megtetszett, esetleg elgondolkodtál, ki tervezhette, most megkapod a választ: Gályász Szonja, a HÖK médiabizottságának vezetője. Vele készült interjúnk alább olvasható.
Szinapszis: Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Gályász Szonja: Jelenleg főmunkaidőben ötödéves orvostanhallgatóként koptatom az egyetem padjait, emellett demonstrátori, klinikai munkát végzek és tdk-zom is.  Imádok olvasni, olyannyira, hogy a kollégiumi szobámban is halmokban állnak már a regények. Nem meglepő módon a rajzolás és képszerkesztés is előkelő helyen szerepel a kedvenc tevékenységeim között, és ha a lovas sportok szerepelnének a testnevelés kurzusok listáján, én lennék a legboldogabb ember a világon. (Vagy a legcsalódottabb, ha tárgyfelvételnél lemaradnék róla.)

Sz.: Hogyan kapcsolódtál be a Hallgatói Önkormányzat munkájába?

Gályász Szonja: Egy  gólyatáborban megismert barátomnak a szobatársa, nevezetesen Ármós Richárd akkori média referens révén kerültem a szervezetbe. Beszélgettünk a szobában, és egyszer csak kiderült, hogy tudom használni a Photoshopot, sőt a digitális rajzolás sem áll távol tőlem. Onnantól kezdve folyamatosan kaptam a grafikusi megbízásokat, egészen tavalyig, amikor négy év után először rám hárult a feladat, hogy a bizottsági tagokért is feleljek, ne csak a saját munkámért.

Sz.: Hol tanultad a “szakmád”?

Gályász Szonja: Visszagondolva számomra is meglepő, de soha nem voltam sem rajzszakkörös, sem valamilyen más művészeti képzés tagja. Ovis korom óta kikapcsolódást jelent a rajzolás, így maga a “szaktudás” igazából számtalan óra gyakorlás következménye. A digitális grafikával 7. osztály körül kezdtem el ismerkedni, akkor vettem meg az első digitalizáló táblám is. Ezt aztán az első kipróbálás után fél évig a fiók mélyére rejtettem, ugyanis a kezdeti tollvonások iszonyatos csalódást okoztak. Meg kellett tanulnom, hogy amit egy táblán a kezemmel rajzolok, azt nem ott, hanem egy monitoron látom magam előtt. 

Sz.: Hol lehet az alkotásaiddal találkozni?

Gályász Szonja: Ha a munka részéről közelítjük meg a dolgot, akkor főleg hökös események borítóképeinél, plakátjainál lehet beléjük botlani. Ezen túl talán az instagram az a platform, ahol a legaktívabb vagyok, de ott sem érdemes rólam példát venni a posztolási gyakoriság tekintetében.  

Sz.: Van esetleg olyan műved, amire a legbüszkébb vagy?

Gályász Szonja: Mindig a legfrissebb rajzom tetszik a legjobban. Pár hét elteltével azonban már rajtuk is kezdem felfedezni a “hibákat”, vagy olyan részleteket, amiket jobban is meg tudtam volna csinálni. Jelenleg talán egy térképre vagyok a legbüszkébb, ami az Oculus és a Propheta könyvek elején szerepel. 

Sz.: Hogyan tudod a munkád összeegyeztetni az egyetemi tanulmányaiddal?

Gályász Szonja: Szerencsére az elnökségi ülések kivételével ez egy otthon végezhető munka, ezért nem kell gyakorlatokat vagy előadásokat kihagynom miatta. Cserébe a délutáni-esti szabadidőm az, amikor a feladataimat el tudom végezni.  A Medikus Kupa kapcsán szokott a legtöbb rövid határidejű megbízás ránk ömleni, ilyenkor előfordult már az is, hogy megbeszélés közben készítettem el egy zászlóra a rajzot. Ahhoz, hogy az egyetemen és a munkán kívül maradjon időm másra is, elsősorban nem árt egy tehetséges és ügyes csapat, akikkel hatékonyan együtt lehet dolgozni. 

Sz.: Érezted-e a munkáddal kapcsolatban bármikor a kiégés jeleit?

Gályász Szonja: Sokszor kapok olyan feladatot vagy témát, amire hirtelen támad egy jó ötletem. Ilyenkor ezt az egészet inkább hobbinak, sem mint kötelezően elvégzendő feladatnak érzem. Talán ez az egyik legjobb dolog, amit az ember a munkájával kapcsolatban megtapasztalhat. Magával a grafikai oldallal tehát soha nem volt problémám. A kiégéshez visszatérve pedig azt kell mondjam, hogy igen, előfordult már, hogy tapasztaltam magamon annak jeleit. Főleg a vezetői szereppel járó megemelkedett és eddigiektől eltérő terheknek köszönhetően alakulhatott ez ki. Az ilyen helyzetek átvészelésében sokat segített, hogy az eredeti feladatköröm (tehát a rajz és grafika) is megmaradt. Ez nem csak a munkám, hanem egyfajta kikapcsolódás is számomra. 

Sz.: Mik a jövőbeli terveid?

Gályász Szonja: Szeretnék a gerillamarketing felé nyitni a jövőben. Ez plusz szervezési munkával és engedélykérésekkel jár más bizottságok részéről is, de úgy gondolom, hogy nagyobb hatást lehet vele elérni, mint a sima plakátokkal és szórólapokkal.

Ezen felül örülnék neki, ha többen megismernék a teljes tervezési munkafolyamatot az információk beérkezésétől egészen a kész grafikai anyagokig.

Fontosnak érzem továbbá, hogy a velem dolgozóknak olyan feladatai legyenek, amelyekben a legjobbat tudják nyújtani, és amit a leginkább szeretnek csinálni. Természetesen mindezt egy technikailag kellően felszerelt háttérrel maguk mögött.