November a színészek hónapja filmek terén – de ha színészeké nem is, az biztos, hogy a karaktereké. Hogy miről van szó? Olvass bele, hogyan fog magával ragadni egy Tourett-es detektív, egy háborús veterán gengszter vagy éppen csak egy életre kelt kéz.

Álom doktor (Doctor Sleep)
Ha azt mondanám, keressünk igazi kötelező halloweeni filmet, Neked is bizonyára előbb vagy utóbb eszedbe jutna Stephen King Ragyogás című darabja. Az író kultikus alkotásának folytatása, az Álom doktor, Ewan McGregor főszereplésével lesz látható a mozikban. ,,A ragyogás nem múlik el’’  – Danny továbbra is cipeli múltjának súlyát, és habár sok év eltelt, mióta apja mindazt művelte vele és családjával, a traumák okozta sebeket az időnek sem sikerült begyógyítania. Danny alkoholista lett, majd egy hospice házban kezdett dolgozni, ahol az ott élők Álom doktornak kezdték nevezni. Az új film még állítólag Stephen King szerint is nagyon félelmetes lett, tehát tökéletes film lehet egy after halloween-re, ha 31-én inkább valami buliba mennél egy kiadós mozizás helyett.
Hazai bemutató: 2019. november 7.
Műfaj: horror
Játékidő: 151 min

Múlt karácsony (Last Christmas)
A Trónok harca után végre megérkezett Emilia Clarke a mozivásznakra egy új film főszereplőjeként. Kate, egy betegségből felépült nő, aki keresi helyét a világban (pontosabban Londonban), és egy karácsonyi boltban manónak öltözve tengeti mindennapjait. Természetesen egy igazi amerikai filmben egy érett felnőtt helye és másik érett felnőtt mellett van, éppen ezért Kate történetében is felbukkan egy lovag, Tom, aki átlát mindenen, és megérti leendő ifjú kedvesét. A Múlt karácsony igazi popkorn mozinak készült, nem akar még csak többnek sem tűnni. Tökéletes választás demók/zh-k után, mikor leginkább csak arra vágysz, hogy végre kikapcsolj egy kicsit, és ne kelljen elmélyülnöd semmi komoly témában.
Hazai bemutató: 2019. november 7.
Műfaj: romantikus, vígjáték, dráma
Játékidő: 104 min

Kontroll nélkül (Systemsprenger)
A Kontroll nélkül egy rendkívüli felkavaró film egy kilenc éves kislányról, Bennie-ről, aki egy állami intézetben nevelkedik és keresi helyét a kortársai között. Annak, aki otthon nőtt fel, talán nehéz elképzelni, milyen is az, ha az embernek lényegében nincsen senkije, aki vigyázna rá, akihez a gondjaival fordulhat, aki feltétel nélkül szereti őt. A film azt a belső tragédiát dolgozza fel, ahogy az elfojtott agresszió egy olyan gyermekből tör elő, akit magára hagyott édesanyja, és valószinűleg korábban bántalmazták. A rendező nagyszerűen ábrázolja a gyermek lelkének ürességét, ahol már csak a düh és az agresszió tombol, sokszor ön- és közveszélyes módon. A film talán egyik ,,csavara” (talán nem ez a jó szó, mert az előzetesben is láthatjuk), hogy Bennie-nek él az anyja. Sőt néha-néha meg is jelenik életében, amivel talán a legnagyobb sérüléseket okozza neki. Bennie ugyanis a testvéreinek anyjával való kapcsolatát látva nem érti, édesanyja miért nem akarja őt. Ezt a filmet érdemes lehet művészmoziban megnézni. Nem egy könnyű darab, igy ha érzékenyen érint a téma, javaslom, egy közeli baráttal ülj be rá.
Hazai bemutató: 2019. november 7.
Műfaj: dráma
Játékidő: 118 min
IMDb: 8,1
Tomatometer: 86%

Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari)
Egy igaz történet alapján készült remekmű a két ikonikus autógyár, a Ford és a Ferrari ‘60-as évekbeli összecsapásáról, mely egy legenda, a Ford GT születését eredményezte. Ez a film megmutatja, hogy a Le Mans-i 24 órás versenyek akkori királya, a Ferrari, milyen kihívások elé állította a többi autógyártót, és azt, hogy ez mit eredményezett. A filmben Matt Damon alakítja Caroll Shelby autótervezőt, Christian Bale pedig Ken Miles brit autóversenyzőt, a kritikusok szerint páratlanul. Persze nem újdonság, hogy Bale mennyire eggyé tud válni szerepeivel, de talán már csak ezért megéri beülni a mozira, ha az autóversenyzés maga nem vonzana be.
 
Hazai bemutató: 2019.november 14.
Műfaj: életrajzi, sport, akció, dráma
Játékidő: 152 min
IMDb: 7,1
Tomatometer: 88%

Az ír (The Irishman)
Az ír az egyik különlegesség a listán, ugyanis nem láthatjuk majd moziban, csak a Netflix platformján lesz elérhető. A film viszont annyira jónak ígérkezik, hogy talán megéri csak ezért kipróbálni. Nézzük is, hogy miért! A rendező, Martin Scorsese, feszes tempójú bűnügyi filmet készített egy fergeteges főszereplő gárdával. A mozi Frank Sheeran második világháborús veterán szemszögén keresztül mutatja be a ‘60-as és korai ‘70-es évek maffia világát Los Angeles-ben. Tele akcióval, eleganciával és az amerikai klasszikus gengszter-filmek lazaságával. A történet nem csak eredeti, de igaz is, Charles Brandt „Hallom Szobafestő vagy” c. könyvét veszi alapul. Szinte nem érkezett még negatív kritika a filmre és már három Hollywood Film Awards díjat is kapott. Ha ez sem győz meg, ajánlom az előzetest! Kihagyhatatlan!
Hazai bemutató: 2019. november 27.
Műfaj: életrajzi, bűnügyi, történelmi, dráma
Játékidő: 210 min
IMDb: 8,6
Tomatometer: 100%

Keresem a testemet (J’ai perdu mon corps (I Lost My Body)
A Keresem a testemet című francia film a másik érdekesség listánkon, mivel ez is a The Irishman-hez hasonlóan, ugyancsak a Netflixen lesz látható. A történet izgalmasnak ígérkezik, nem egy mindennapi alkotás annyi bizonyos. Nem mellesleg pedig Guillaume Laurant ,,Happy Hand” cimű regényén alapul.  A díjnyertes animációs film története több szálon fut, egyrészt az ifjú Naoufel-ról szól, aki rátalál a szerelemre Gabrielle-ben. A város egy másik pontján azonban egy különös kéz történetét láthatjuk, aki megszökött egy laborból, hogy megtalálja régi testét. Naoufel emlékei és Gabrielle iránt érzett szerelme válaszul szolgálhatnak a kérdésre, vajon hogyan maradhatott egyedül a kéz, és mi lehet a sorsa. Ha szereted az elvont, elgondolkodtató filmeket, nagyon ajánlom, én már alig várom, hogy megnézzem.
Hazai bemutató: 2019. november 15.
Műfaj: animációs, dráma
Játékidő: 81 min
IMDb: 7,6
Tomatometer: 100%

Tőrbe ejtve (Knives Out)
Daniel Craig főszereplésével a mai napok köntösébe bújtatva készült el ez a klasszikus bűnügyi, nyomozós film. A történet egy világhírű regényíró furcsa halálával indul, ami után a nyomozást és az elhunyt családjának drámai konfliktusait követhetjük, mindezt a kirendelt profi magánnyomozó szemszögéből. Ismerős? Nem véletlenül, maga Rian Johnson is azt nyilatkozta róla, hogy Agatha Christie regényei erősen inspirálták a történet megírásában. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne eredeti a forgatókönyv, sőt az eddigi kritikák kifejezetten pozitívan fogadták. A nagy különbség a klasszikus történetekhez képest, hogy végig feszes tempójú a film, nem csak vígjáték. Ezen felül persze a színészek is kitesznek magukért, Craig teljesen el tud szakadni a Bond szereptől de talán Chris Evans lehet még érdekesebb, aki bebizonyítja, hogy igenis nagyszerű színész. Nem csak fergeteges szuperhős, de elkényeztetett tahót is könnyedén játszik. Ha egy pörgős, érdekes, de földhözragadt mozira van szükséged a Tőrbe ejtve a Te filmed, csak egy dolgot javasolnék: ha teheted, mindenképp eredeti nyelven nézd meg!
Hazai bemutató: 2019. november 28.
Műfaj: bűnügyi, misztikus, vígjáték, dráma, thriller
Játékidő: 130 min
IMDb: 7,3
Tomatometer: 99%

Árva Brooklyn (Motherless Brooklyn)
A film igazi különlegessége a főszereplő, Lionell Essrog, aki egy Tourett-szindrómás magándetektív. Ami benne az érdekes, hogy nem a betegsége körül forog a film, és nem is a korlátain való túllépés a fő szál, ez “csak” egy klasszikus nyomozós film. A rejtély, ami hősünk előtt áll, mentorának gyilkossága, ami kapcsán a nyomozó egyre jobban elmélyül az ‘50-es évek Brooklyn-jának alvilágában és a New York-i szervezett bűnözés fertőjében. Egy érdekes történet, korhű hangulattal és a kritikák által kiemelt Edward Norton alakításával. Ha szereted Nortont vagy csak át akarod élni az akkori füstös városi környezetet, Neked találták ki ezt a mozit.
Hazai bemutató: 2019. november 28.
Műfaj: bűnügyi, dráma
Játékidő: 144 min
IMDb: 7,6
Tomatometer: 62%