Joker

A Velencei Filmfesztiválon megnyert Arany Oroszlánnal együtt megérkezik végre hozzánk is a Joker-eredettörténet a DC-től. A Batman: A gyilkos tréfa c. ’88-as képregényen alapuló film az első R-es besorolású film a Batman szériák univerzumán belül, ami a 2017-es Logan és a Deadpool filmek után nagy bizakodásra adhat okot. A történet Arthur Fleck bukott stand up komedista útját mutatja be, ahogy az ismert ikonikus főgonosz megszületik. A kritikák nagyon elismerően szólnak a filmről, a főszereplő Joaquin Phoenix pedig rendkívül jól alakítja Joker karakterét, ami már a trailer kis snittjeiben is látható. Nem mondom, hogy kötelező az októberi palettáról, de az kéne, hogy legyen!


Hazai bemutató: 2019.október 3.
Műfaj: bűnügyi, dráma, thriller
Játékidő: 122 min
IMDb: 9.5
Tomatometer: 76%
 
A fénykép (Photograph)

Rafi egy indiai fotográfus, aki az utcán turistákat fényképezve keresi meg a mindennapi betevőre valót, mindemellett pedig ebből a csekély összegből törleszti a családi adósságot is. Egy apró kis lakásban él Bombay-ban. Szoros kapcsolatban áll a nagymamájával, aki minden erejével azon van, hogy unokája megházasodjon. Mindennapi élete azonban teljesen megváltozik, amikor egy nap lefotóz egy gazdag indiai családból való gyönyörű, de félénk lányt, Milonit. A két, kezdetben idegen között különleges kapcsolat alakul ki, amivel a rendező, Ritesh Barta az indiai osztálykülönbségeket szeretné bemutatni. Ezúttal egy alacsonyabb társadalmi helyzetben lévő férfi és egy magasabban lévő nő szerelmi történetével.  Habár a világ különböző tájain még mindig van egyfajta társadalmi rétegződés, Indiában talán élesebben bemutatható ez a kasztok létezésével.


Hazai bemutató: 2019. október 3.
Műfaj: romantikus, dráma
Játékidő: 110 min
IMDb: 6,9
Tomatometer: 79%
 
Gemini Man

Az Oscar-díjas Ang Lee filmjében egy elit gyilkos, Henry Brogan, akit Will Smith alakít, ki akar szállni korábbi életből, ami sajnos nem olyan egyszerű, mint gondolja. Henrynek végül menekülnie kell saját maga elől. Ennek vizuális megjelenésében a CGI sokat segített a rendezőnek, ugyanis mind a két szerepet Will játssza. A filmben láthatjuk még Clive Owent, Benedict Wongot és Mary Elizabeth Winsteadet is. A film számos jelenetét Budapesten forgatták, amit a filmet népszerűsítő jó néhány poszteren is észrevehetünk.


Hazai bemutató: 2019. október 7.
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, thriller
Játékidő: 117 min
 
Mű szerző nélkül (Werk ohne Autor)

A Mások élete című Oscar-díjas film rendezőjének új alkotása végre a hazai mozikban is vetítésre kerül (az alkotás két Oscar-díjat is nyert). A film egy átfogó, romantikus, történelmi dráma, ami egy nagyszerű művész harminc évét mutatja be nekünk. Habár Kurt Bartnert, a film főszereplője, egy kitalált karakter, a története lényegében Gerhard Richter, német kortárs festő sorsán alapszik, erre a filmben bemutatott festmények alapján is könnyen rájöhetünk. A film a náci Németország borzalmait megélt Richtertől, a háború utáni Kelet-Berlinbe szökött festő életútján keresztül mutatja be az egymást követő diktatúrák szörnyűségeit és a felejtés nehézségét. Mindeközben Kurt beleszeret egy lányba, akinek az apja azonban egy náci kivégző volt…


Hazai bemutató: 2019. október 10.
Műfaj: történelmi, romantikus, dráma, thriller
Játékidő: 189 min
IMDb: 7,7
Tomatometer: 78%
 
Zombiland – A második lövés (Zombieland: Double Tap)

A filmet Amerikában pont október 18-án mutatják be, és ezzel együtt jön a világpremier is. Ez azért érdekes, mert 10 évvel ezelőtt ugyanezen a napon jelent meg az első rész. Ahogy az első film sem igazán a történetre épült, ez is inkább a hangulatot akarja megteremteni, amire meg is van az esélye azzal, hogy mind a négy eredeti főszereplőnk visszatér. Persze nem biztos, hogy ez elég lesz arra, hogy akkorát durranjon, mint először, így a biztonság kedvéért kapunk több új apokalipszis-túlélőt is, kísérő szerepekben. Persze felmerülhet a kérdés, miért ne várhatnánk még 2-3 hónapot, hogy otthon nézzük meg a mozi helyett. Talán nincsen erre jó válasz, de az biztos, hogy egy jó vígjátékon sokkal jobb 50 emberrel együtt nevetni, mint egyedül!


Hazai bemutató: 2019. október 17.
Műfaj: akció, horror, vígjáték
Játékidő: 93 min
 
Terminátor: Sötét végzet (Terminator: Dark Fate)

A Terminátor széria legújabb filmje a Terminátor 2 – Az ítélet napja után veszi fel a történet fonalát, amely szerint a Skynet egy új terminátort küld vissza a múltba, hogy elpusztítson egy lányt, Dani Ramost. Sarah Connor, aki egykoron megakadályozta az ítélet napját szeretett Arnold Schwarzeneggerünkkel, most ismét a T800-as oldalán próbálja megmenti a világot, viszont van egy plusz segítsége, egy humán-cyborg hibrid, aki minden áron próbálja Danit megvédeni az új fejlesztésű terminátortól. A film rendezője nem más, mint Tim Miller, akinek többek között a nagysikerű Deadpool-t is köszönhetjük, a film producerei között pedig ott van James Cameron is, aki az első két Terminátor filmet rendezte, amik, valljuk be, minden idők egyik legjobb akciófilmjei lettek.


Hazai bemutató: 2019. október 31.
Műfaj: akció, kaland, sci-fi
Játékidő: 90 min
 
Monos

Végül pedig egy komolyabb darab, amit inkább a filmművészet rajongóinak ajánlanék, mint a popcorn-mozik kedvelőinek. A történet egy kis fegyveres gerillacsoport pár napját követi, akik egy sejthetően trópusi táj egyik hegycsúcsán táboroznak. A csoport gyerekekből áll, és igazából a feladatuk egy hadifogoly és egy tehén őrzése. A dráma a csoporttagok kapcsolati dinamikáján alapszik, illetve a csapat és a felettük álló ismeretlen szervezet kapcsolata is fókuszba kerül. Emellett kiemelendő a gyönyörű képi világ és a vágás tiszta profizmusa. Talán nem egy óriási teremre van kitalálva az élmény, amit a Monos nyújt, de egy kisebb filmszínház, vagy art mozi vásznán biztosan jobban megérint a film többet díjazott nyers szépsége.


Hazai bemutató: 2019. október 31.
Műfaj: dráma, thriller
Játékidő: 102 min
IMDb: 7,6
Tomatometer: 91%