Idén kissé korábban érkezett az influenzaszerű megbetegedések időszaka, így a következő cikk témájaként az influenzavírus és egy ételadalék kapcsolatát célozza meg.
Áprilisban a Michigan State University dolgozói ugyanis érdekes eredményekkel álltak elő az amerikai ASPET (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics) éves találkozóján. Kutatásaik szerint egy ételadalék szer, az E319-es számra, illetve a terc-butilhidrokinon névre hallgató vegyület csökkenti az immunrendszer védekezőképességét az influenza vírussal szemben.

A vegyületről
A terc-butilhidrokinon a fenolok közé tartozó szerves vegyület, amelyet előszeretettel használnak nagyon sok ipari ágazatban: hatására lassabb párolgás alakul ki, így könnyen találkozunk vele parfümökben, de lakkokban vagy gyantákban is. Leggyakrabban azonban ételadalékként találkozhatunk vele, ugyanis antioxidáns funkciója miatt állati és növényi eredetű zsírok tartósítására használják. Sem Ízt, sem színt nem ad az élelmiszernek, ami szintén előnye. Olyan ételekhez adagolják, mint például a chips, fagyasztott élelmiszerek, de még a gyorséttermek sültkrumplija is ide tartozik. Természetesen kisebb mennyiségben használják, hiszen az már korábban kiderült, hogy egerekben karcinogén hatást fejtett ki nagyobb dózisban. Ha valaki esetleg innentől tüzetesebben átvizsgálná vásárolni szánt ételét, az E319 számot keresse.
Hatás az immunrendszerre
Bár azt tudjuk, hogy nem minden E betűvel kezdődő, az ételek csomagolásain található hozzávalóval szemben kell előítéletesnek lennünk, az E319 azonban mégis egyike lehet azoknak, amiket ajánlatos elkerülni az influenzaszezonban. Egereken végzett kísérletekben ugyanis azok az állatok, amelyeket kitettek ennek az anyagnak, kevésbé voltak ellenállóak az influenzával szemben. Vizsgálatok kiderítették, hogy a helper, illetve a killer T-sejtek funkciója rohamosancsökkent az E319 hatására, így sokkal lassabban és nehezebben gyógyultak meg az egerek. A két T-sejt közül a helper feladata, hogy mozgósítsa és koordinálja az immunrendszer tagjait fertőzés esetén, míg a killer direkt ölő funkcióval bír. Vélhetően az adalék módszere a T-sejtek funkciójának gyengítésére két immunszupresszáns fehérje, a CTLA-4 és az IL-10 expressziójának serkentése.

Kapcsolata a védőoltással
Továbbá arra is fény derült, hogy az immunrendszer memóriája is romlik az anyag hatására, mert miután a kezelt egerek hasonló szerotípusú influenza vírussal beoltották, elmaradt a memória segítségével létrejövő specifikusabb (ezzel együtt rövidebb) válasz, illetve gyógyulás. Ez az influenza elleni védőoltás hatékonyságával kapcsolatban is fontos információ, hiszen a vakcinák pont a védekező rendszerünk memóriáját használják fel feladatuk során. A téli, járványokkal tarkított időszakban tehát a házilag elkészített húsleves, mellé pedig a mézes tea fogyasztása még mindig hasznosabb.