Tolvaj Mátéval, a Hallgatói Önkormányzat képzésért és utánpótlásért felelős referensével beszélgettünk a gólyatábor sikereiről és arról, mit lehet várni az idei SE Veled képzéstől, milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne csatlakozni a Hallgatói Önkormányzat munkájához.
Szinapszis: Az idei gólyatáborban a Hallgatói Önkormányzatból is sokan vettek részt szervezőként, tudnál erről mesélni?
Tolvaj Máté: Nagyon örülök, hogy idén a legnagyobb számban tudtunk részt venni a gólyatáborban hökösként. Egy nagyon jó csapatot sikerült szerintem összehozni, akik az esemény összes napján kivették a részüket programszervezésből. Azzal, hogy az IÖCS mellé beszálltunk, mint társszervezők, jelentős értéket képviseltünk a táborban, közös erővel minden idők legjobb gólyatáborát tudtuk megvalósítani.
A fórumnap megnyitóján, a Müpa jóvoltából egy vonósnégyessel tudtuk meglepni a hallgatókat, ez nagyon sok embernek elnyerte a tetszését. Igyekeztünk egy komolyabb hangvételű kulturális eseményt belevinni a táborba. Emellett, a második nap délutánján az akadályversenyt is mi csináltuk, ahol próbáltuk játékos formában átadni a HÖK-kel és az egyetemi élettel kapcsolatos tudnivalókat.  A tábor további részében kisebb programok szervezésében vettünk részt. Aktívan működtettük a HÖK-ös standot, ahol kollégiumi jelentkezéssel és szociális ösztöndíjra való pályázással kapcsolatos kérdésekben is tudtunk segíteni.
Sz.: Sok olyan hallgató volt, aki érdeklődött a HÖK munkája iránt?
T. M.: Igen, azt láttam, hogy nagyon sok ember érdeklődik az iránt, hogy mit csinálunk, milyen feladatokat végzünk nap mint nap. Ennek az eredménye, hogy a SE Veled-re rekordmennyiségű hallgató regisztrált, akik közül nagyon sok az elsőéves. Ez azért örömteli, mert ha egy elsőéves hallgató már most elkezd bekapcsolódni a hallgatói élet formálásába, akkor az egyetemi tanulmányok további részében kiforrott és nagy tudással rendelkező emberként tud tevékenyen részt venni az egyetemi, akár később a klinikai vagy kutatói közéletben.
Sz.: Az előző évben is nagy hangsúlyt helyeztetek a soft skillekre a képzés során. Mi várható az idei SE Veled-ben?
T. M.: Sokkal több csapatépítést és kiscsoportos beszélgetést tervezünk, ahol tudunk a másik bármilyen kérdésére vagy problémájára reflektálni. Bízom abban, hogy idén sokkal több hasznosítható tudást át tudunk adni, amely révén a hallgatóknak, munkájuk során előnyük származik: egy olyan alapot szeretnénk nyújtani, ahonnan el tudnak indulni a bizottsági munkák irányába.
Törekszünk arra, hogy egy közösséget építsünk amellett, hogy egyetemi szabályzatokról és különböző online felületekről tartunk tréningeket. A soft skilleket, amiket említettél, úgy tervezzük, hogy a hallgatók a bizottsági munkában tudják fejleszteni, a SE Veled ennek a fejlődésnek képezi az alapját. Nem az a fontos a Hallgatói Önkormányzatban, hogy évente 150 új tagot toborozzunk, hanem az, hogy aki jelentkezik, az lelkes legyen és proaktív. A képzés végén egy személyes beszélgetést terveztünk mindenkivel, ahol tisztáznánk az egyéni, illetve a bizottsági igényeket és lehetőségeket.
Sz.: Korábban beszéltünk a képzésben részt vett hallgatók utánkövetéséről és ennek fontosságáról. Hogyan fog ez megvalósulni a mostani képzés során?
T.  M.: Most ősszel kezdődik több bizottság munkája, akik a tavaszi képzésben vettek részt, most tudnak bekapcsolódni ezekbe a bizottságokba. Ezek után keresni fogom azokat, akiknek nem sikerült úgy részt venni a munkában, mint szerették volna, illetve a bizottsági igényeket figyelembe véve próbálok a HÖK-ön belül is tagokat aktivizálni, akik jelenleg nem tevékenykednek.
Sz.: Van olyan terület, ahová várjátok a jelentkezőket?
T. M.: A Média Bizottságot tudnám most hangsúlyozni, itt nagy szükség lenne olyanokra, akik el tudnak készíteni különböző grafikai anyagokat.
Sz.: Mit tudnál kiemelni a Hallgatói Önkormányzat munkájából?
T. M.: Most talán azt mondanám, hogy nagyon jó érzés, mikor a hallgatótársaidon tudsz segíteni, akár egy jól sikerült rendezvény megszervezésével, vagy azzal, hogy szociális vagy oktatási ügyeikben eljársz. Nem csak a sok papírmunkából áll a Hallgatói Önkormányzat, a diverz bizottsági munka az, ami az igazi érdekképviseletet adja. Én azt érzem, itt mindenki megtalálhatja azt a területet, ami neki való és azt a munkát, amivel szívesen foglalkozik. Ezek mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a csapatépítésre, hogy létrejöhessen egy olyan közösség, amihez szívesen tartozik az ember.