Először is a szerkesztőség nevében szeretnék gratulálni az egyetemre való sikeres felvételidhez! Sokak számára már most egy álom vált valóra,  hiszen a felvétellel már meg is szereztétek a belépőt a labirintusba, aminek a közepén a diplomát találjátok. Azonban senki se essen kétségbe – az útvesztőben való tájékozódáshoz próbálunk néhány tanácsot adni.

Knockin’ On Heaven’s Door

Épp csak megérkeztél a Semmelweisre, részt vettél a Gólyatáborban, gyorsan beiratkoztál, de minden olyan új, olyan szokatlan. Mindenképpen az első teendők közé tartozik a megfelelő tankönyvek beszerzése. Ennek is több módja van, attól függően, mit preferálsz: vadonatúj, tiszta könyveket, vagy alacsony költségvetésből beszerezhetőeket. A kettő persze nem üti egymást, de ahhoz szemfülesnek kell lenni.

Hogyan juthatsz könyvekhez?

  • Újonnan – a Semmelweis kiadó és a Medicina kiadó könyvesboltjaiból.
  • Könyvtárból – kölcsönözhetsz a Mikszáth téri Központi Könyvtárból, vagy az EOK könyvtárából is.
  • Használtan – ennek mára a legfontosabb csatornája a Facebook, itt találod meg az Eladó orvosi tankönyvek és az Orvosi eladó és ingyenes tankönyvek – Medical Books – eBooks – pdf nevű csoportokat.
  • Ugyancsak használtan, az év eleji könyvbörzéről.
  • Kölcsönkérve ismerős felsőbb évesektől.

+pro tipp: A megvásárolt könyveket valószínűleg te is el fogod adni, ha egyszer már nincs rá szükséged. Az újonnan vásárolt könyveken mindenképpen veszíteni fogsz, de a használtat eladhatod akár ugyanannyiért is, mint amennyiért beszerezted.

Help!

Megszereztél minden könyvet, amire épp szükséged van, már „csak” el kéne kezdeni tanulni. De mégis hogyan? Mikor kezdj neki? Mire mennyi időt szánj?

Erre sajnos nincs tökéletes recept, mindenkinek meg kell ismernie a saját korlátait, kialakítani a leghatékonyabb tanulási módot, megkeresni a megfelelő napszakot, stb. Szerencsére van néhány általánosság, ami azért mindenkinek hasznára lehet.

Anatómia

Kezdjük a nehezével: az első és legfájdalmasabb pofon a tanulmányaink során bizony az anatómia. Megtanulni a kifejezéseket, felismerni a preparátumokat, a metszeteket, megérteni a fejlődéstant – ez mind nehéz, de nem lehetetlen. Kitartás kell hozzá, sok ráfordított idő és energia.

Amikor az ember először tanul anatómiát, egy óra alatt megtanulja az adott csont részeit, amit elmondtak az első gyakorlaton. Elégedetten félreteszi, aztán másnap  meglepődve tapasztalja, hogy nem emlékszik semmire. Akkor rászán még ugyanannyi időt, memorizálja őket újra. Előveszi harmadnap is az atlaszt, megint semmi. De ha ekkor megtanulja ismét, utána már tudni fogja. Ez teljesen normális. Idővel rövidülni fog az az idő, mire az agyunk befogadja a latin kifejezéseket. Természetesen az ismétlés mindig nagyon fontos lesz.

Anatómiából az egy tanulás nem tanulás.

A latin, ami FOK-on kötelező, ÁOK-on szabadon választható tárgy, sokat segít a nyelv elsajátításában, megjegyzésében. Ráadásul később is hasznos lehet, ha valaki kacérkodik azzal a gondolattal, hogy tanul majd valamilyen újlatin nyelvet – amire éppenséggel lehetőség is van az egyetemen belül! A szaknyelvi szabadon választható tárgyakon kívül indul kezdő nyelv is minden félévben. Idéntől a kezdő nyelvi óráknak orvosi tematikája lesz és jár érte kredit is.

Azt mindenki kitapasztalja majd, hogy mekkora anyagot mennyi idő alatt képes elsajátítani, de jelen cikk írója azt javasolja, hogy az anatómiát jobb gyakorlatról gyakorlatra, hétről hétre tanulni, különösen a kezdő időszakban.

+pro tipp: Ezekre biztosan szükségetek lesz – Sobotta atlasz, Réthelyi-Szentágothai: Funkcionális anatómia, Langmann: Orvosi embriológia, Röhlich Pál: Szövettan, Hajdu-Somogyi: Szövettani gyakorlatok

Biofizika

Ez a tárgy azoknak jelent majd főként megpróbáltatást, akik nincsenek nagy barátságban a fizikával. Elsőre kissé életidegen, továbbá elég félelmetesnek tűnnek a demonstrációk is, amit egyszerre ír a teljes évfolyam (általában egy jó kései időpontban). Azonban ehhez is hozzá lehet szokni – ijesztőbbnek látszik, mint amilyen nehéz valójában.

+pro tipp: Érdemes a jegyzőkönyveket még aznap elkészíteni, amikor a gyakorlat van. Sajnos borzasztó könnyű elfelejteni, mit is csináltunk aznap, és ha erre később kell rájönni, akkor sokkal több időt fog felemészteni a házi feladat elkészítése.

Orvosi kémia

Viszonylag sok időt visznek el az előadások és a gyakorlatok, mégsem kell tőle nagyon félni, akkor sem, ha fizikával jöttél az egyetemre. Aki kémiával érkezett, annak egy kifejezetten pihentető tárgy lesz, de a fizikások se ijedjenek meg: nincs nagymértékű átfedés az emelt kémia érettségivel. Ez azt jelenti, hogy a kémiások számára is lesz bőven újdonság.

+pro tipp: A gyakorlatokon nagyon oda kell figyelni a mértékegységekre, mert amíg a gimnáziumban mindent SI-ben mérnek, addig az egyetemen a gyakorlatiasabb formát részesítik előnyben.

The Winner Takes It All

Több tárgyból is hirdetnek tanulmányi versenyt, amin ha elérsz egy bizonyos eredményt, vizsgakedvezményben részesülhetsz. Már csak ezért is megéri rendszeresen tanulni – a versenyekre való jelentkezés feltétele általában az, hogy jó eredményt érj el a tárgy demonstrációin.

A legtöbb esetben nem egymással, hanem a ponthatárral versenyzel. Az első helyezettek szoktak oklevelet kapni, amit érdemes biztos helyre eltenni, ugyanis így, hogy már nincs indexünk – kis fekete könyvecske, ami az ellenőrző füzet szerepét töltötte be az egyetemen –, nem kerül bele ez az eredmény.

+pro tipp: Érdemes egy tárgyra fektetni a nagyobb hangsúlyt – jobban jársz egy sikeres versennyel, mint sok sikertelennel.

Holding Out for a Hero

Mire számíts a félévek folyamán? Az első pár hét – tapasztalatom alapján maximum kettő – még laza, de onnantól kezdve nincs megállás, folyamatosan tanulni kell. A negyedik-ötödik héten kezdődik a demó-időszak. Ettől már csak sűrűsödnek a számonkérések, amit teljesíteni kell az aláírás megszerzéséhez.

A 13. hét általánosságban a kétségbeesés ideje. Már jön a vizsgaidőszak, de még tart a szorgalmi, az utolsó demók, a pótdemók és a versenyek. Ilyenkor legjobb lenne a takaró alá bújva sírni, de muszáj elindulni és csinálni, mert különben kárba vész a sok-sok befektetett energia.

Az lenne a legjobb, ha jönne egy szuperhős és megmentene minket az egyetemtől. Erre mi eddig hiába vártunk, Te ne is pazarold erre az idődet, hanem mentsd meg saját magadat. Egy mozgalmas szorgalmi időszak után szinte fellélegzés a vizsgaidőszak – nem kell bejárni minden nap, be lehet pótolni egy kevés alvást.

Don’t stop me now

Nem sikerültek a demók? Nem lett meg az első vizsga? Nincs semmi baj! Mindig van pót, van még egy vizsga, aztán van utóvizsga is. Ez egy új szituáció, nagyobb követelménnyel, adaptálódni kell hozzá.

Szociológiából tanulni fogod, hogyan alakul egy átlagos medikus első féléve: bekerül az egyetemre és a hirtelen megnövekedett követelménnyel szemben nem úgy teljesít, ahogy korábban középiskolában. A legtöbb orvosis az osztályelsők között volt gimnáziumban, itt viszont csak egy a jó képességű hallgatók közül. Teljesen normális, ha ez elsőre elkedvetlenít bárkit is és megijed. Ahogy telik a félév és teljesíti a számonkéréseket, megérzi magában a potenciált: képes venni az akadályokat. Végül kevesebb, mint három hónap alatt helyreáll benne a világ rendje.

It’s been a hard days night

Az, hogy orvosi egyetemet végez valaki, azt jelenti, hogy nagyon sokat ad érte az élet minden területén. Az idejéből, az erejéből, energiájából. Ahhoz, hogy ne merüljünk le, ne égjünk ki egy félév, egy év alatt, nagyon fontos az, hogy foglalkozzunk valamivel, ami feltölt és örömet okoz.

Egyszer azt hallottam egy végzett doktornőtől, hogyha az ember fogorvosira megy, akkor öt évig nem moziba fog menni, hanem tanulni. Ez nincs teljesen így. Nem lesz sok szabadideje orvostanhallgatóként, az igaz, de ha számára az a legfontosabb, hogy képben legyen az új filmekkel, akkor igenis fog moziba járni.

Lesz idő valami alternatív hobbira, de maximum egyre. Ha valaki néptáncolt egész életében, továbbra is fog. Ha versenyszerűen sportolt, ezt megteheti itt is. Aki rajzolt, rajzolni fog, aki olvasott, olvasni, aki írni, azt szívesen várjuk a Szinapszis soraiban is.

Nem árt arra is odafigyelni, hogy ápoljuk emberi kapcsolatainkat – a teendők sűrű erdejében könnyű megfeledkezni a régi barátokról, akár a családról is, ha nem otthon lakik az ember.

Vár rád még sok más program az egyetem szervezésében: a Gólyabál, a Gólyahajó, a betűhétvége, a szemeszter nyitó- és záró partik.

Nagyon-nagyon fontos, hogy odafigyelj magadra, szánj elég időt a kikapcsolódásra is: enélkül nem lehet bírni ép ésszel a tempót, amit diktál az egyetem.

Here comes the sun

Remélem, sok hasznos tanáccsal láttunk el, ha mégis maradt kérdés, bátran keresd az instruktoraidat, a HÖKösöket, hallgatótársaidat. Nagyon fontos a szociális háló – egymás nélkül nem tudnátok végigcsinálni és nem is érdemes. A barátok teszik emlékezetessé az egyetemet. 😊

Sikerekben gazdag félévet kíván a Szinapszis csapata!