A Hallgatói Önkormányzat múlt héten választotta meg új képzésért és utánpótlásért felelős referensét Tolvaj Máté személyében. Lapunknak elmondta, mit is jelent ez pontosan, illetve milyen képzést tervez azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék jobban megismerni a HÖK munkáját és aktívan részt kívánnak venni annak munkálataiban.

Szinapszis: Mit jelent pontosan, ha valaki képzésért és utánpótlásért felelős referens?

Tolvaj Máté: Még az előző szemeszter elején tartottunk egy SE Veled című képzést, ahol a HÖK-be újonnan belépni kívánó hallgatóknak volt lehetősége csatlakozni szervezett módon. Hasonlót szeretnék én is újra megvalósítani az elkövetkező hónapokban.

Sz.: Kifejtenéd kérlek, hogyan zajlik ez konkrétan?

T.M.: Az egyetemen minden hallgató a Hallgatói Önkormányzat tagja, csak van, aki aktívan nem vesz részt a munkálataiban. Most lehetőség lenne a különböző bizottságokba előzetesen egy űrlap kitöltésével jelentkezni. Ezután egy pár hetes képzésre kerülne sor, heti egy alkalommal, ahol felkészítenénk őket a megfelelő munkavégzésre, gondolok itt a kommunikációs és online munkafelület használatára, amit különböző interaktív képzésalkalmak (pl. rendezvényszervezés) követnének. Szeretnénk a hallgatókat segíteni abban, hogy szerves és aktív részei legyenek a HÖK-nek.

A képzés néhány héten keresztül tartana, heti egyszer másfél-két órás alkalmakkal, hogy olyan hallgatók is tudjanak jelentkezni, akik elfoglaltabbak tanulmányaikkal. Így a képzés remélhetőleg nem fog számukra túl nagy elkötelezettséget jelenteni. Szó lenne a HÖK felépítéséről, de leginkább azokat a tudnivalókat osztanánk meg velük, amik mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a képzés után maguk is tevékenyen részt tudjanak venni a választott bizottság munkájában. Persze az ismeretek átadása nem unalmas előadások formájában történne, szeretnénk a hallgatókat minél jobban bevonni, interaktívvá tenni az alkalmakat.

Sz.: Mint megválasztott referens, hogyan tudod segíteni a jelentkezni kívánó vagy már képzési idejüket töltő hallgatókat?

T.M.: A hallgatók „toborzásában” fogok részt venni, emellett én tervezem meg a képzési alkalmak menetét. Szerintem a referensi feladataim közé tökéletesen beleillik az is, hogy a képzési idő után a résztvevőket még pár hónapon keresztül figyelemmel kísérjem és lássam azt, hogy sikeresen beilleszkedtek-e – vagy ha nem, akkor ez miért nem történt meg.

Sz.: Vannak olyan „hiányterületek”, ahova a HÖK különösen várja új aktív tagok jelentkezését?

T.M.: A Hallgatói Önkormányzat, mint szervezeti egység több bizottságból épül fel. A Médiabizottság a promóciós és marketinggel kapcsolatos ügyekért felelős, ide nagyon sok ember kellene, egyre több grafikai anyagra van szükségünk, és nagyon kevés ember rendelkezik azzal a tudással, ami az efféle munkához nélkülözhetetlen. De természetesen az összes további bizottságba is várjuk az új jelentkezőket.

Az Oktatási Bizottság feladata többek között az oktatási érdekképviselet, tanulmányi és oktatásügyi tevékenységek összehangolása, valamint kari részönkormányzatok kijelölése. A Szociális Bizottság az egyetem hallgatóinak szociális helyzetét és juttatásait kíséri figyelemmel. A Rendezvénybizottság szervezi a HÖK kulturális, közösségi, jótékonysági és egyéb eseményeit. A Kommunikációs Bizottság az egyetemen kívülre irányul, a HÖK külső kommunikációjáért és marketingjéért felel. A Kollégiumi Bizottság feladata a kollégiumi közösségi élet összehangolása és a kollégista hallgatók egyedi érdekképviselete. Az Egészségügyi Bizottság felel a különböző egészségügyi projektek tervezéséért és megvalósításáért. A Külügyi Bizottság nevéből adódóan főként a külföldi tanulmányutakkal, ösztöndíjakkal és új lehetőségek kiépítésével foglalkozik. A Sportbizottság pedig a különböző sportesemények tervezésével és megvalósításával kapcsolatos ügyeket intézi, legyen az egyetemek közötti meccs, Jégfarsang vagy épp Medikus Kupa. Ebből is látszik, hogy a HÖK igyekszik a hallgatói élet minden területének „szívdobbanását” figyelemmel kísérni, hogy megtudja, mire van szükségük a hallgatóknak.

Sz.: Kiknek szól a képzés?

T.M.: A képzés leginkább azoknak volt hasznos az előző szemeszterben is, akik utána aktívan kapcsolódtak be a munkába, keresték a munkalehetőségeket, a feladatokat és azokat a bizottságokat, akikkel együtt tudnak dolgozni. Ennek mértéke persze attól függ, hogy lehetőségei szerint ki mennyi kötelezettséget tud magára vállalni a Hallgatói Önkormányzaton belül – szerintem pont ez benne a jó: az ember annyit dolgozik, amennyit szeretne és amennyit el tud vállalni. Tehát ez nem jár azzal, hogy a képzés végeztével a hallgatóknak hosszú órákat kell dolgozni minden héten a Hallgatói Önkormányzatban, hanem csak annyit, amennyihez kedve van és ideje engedi.

Sz.: Mi az, amit szeretnétek elvárni a jelentkezőktől?

T.M.: Szerintem ez bizottságonként változó, de mindenképpen nagyon fontos része lenne a dolognak, hogy az ember proaktív legyen és igényes a munkájára. Úgy gondolom, mindenki talál magának egy olyan bizottságot, ahol el tudja magát képzelni, de több bizottságban is lehet dolgozni. Ha valakit például legjobban a rendezvényszervezés érdekel, de szeretne a kommunikációval is foglalkozni, netán használja a különböző grafikai programokat, akkor akár három bizottság munkáját is segítheti. Nem kell csak egy bizottságban dolgozni, ezek nem zárják ki egymást.

Sz.: Elmondanád, hogyan lettél te is „hökös”?

T.M.: Nagyon élveztem a különböző HÖK által szervezett rendezvényeket és szerettem volna ebbe is belátást nyerni. Emellett a kommunikáció is érdekelt, ki akartam próbálni magam ezen a téren is. A Hallgatói Önkormányzaton keresztül lehetőségem van arra, hogy aktívan formáljam az egyetem hallgatói életét, jobbá tehessem. Így azt tudom mondani, hogy mindenki, aki szeretne dolgozni ezért az ügyért, az itt megteheti. Ezen a helyen az ember közösségre lelhet, új barátokat szerezhet, emellett a munkájáért közéleti ösztöndíjat is kap.

A Hallgatói Önkormányzat várja aktív tagok jelentkezését. Ha a cikk esetleg megragadta a figyelmed és szeretnél többet megtudni a HÖK munkájáról, vagy esetleg csatlakoznál és te is formálnád egyetemünk hallgatói életét, az alábbi űrlapon van lehetőséged jelentkezni vagy kérdésedet feltenni:

Jelentkezési űrlap SE Veled 2019

A további információkat megtaláljátok a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat Facebook oldalán!
A képet készítette: Barta Bálint