Alita: A harc angyala
Műfaj: akció, sci-fi, romantikus
Rendező: Robert Rodriguez
Forgatókönyv: James Cameron, Laeta Kalogridis, Robert Rodriguez
Szereplők: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali

Az Alita: A harc angyala egy futurisztikus cyberpunk akciófilm, mely középpontjában a család, az én-keresés és a kitartás állnak. A film alaptörténete egyébként egy manga, amit Yukito Kishiro írt 1990-ben. Három évvel később, 1993-ban egy anime is készült belőle a Harc Angyala néven. Érdekesség, hogy a filmet Robert Rodriguez rendezte, habár James Cameron régóta meg szerette volna filmesíteni a történetet. Cserébe viszont a forgatókönyv nagy részét ő írta (annak ellenére, hogy 2025-ig bezáróan Avatar folytatásokon dolgozik).

A trailert megnézve, a film egy igazi kasszasikernek tűnhet: tele van akciójelenetekkel, megannyi híres színésszel, plusz egy szerelmi szálat is láthatunk benne, meg persze a mai csúcstechnológiás CGI-t (Computer-Generated Imagery). Ha pedig megnézed a filmet készítő gárdát, te is láthatod, hogy a rendező igen magasra tette a lécet. Tehát az Alita nem csak annak tűnik, hanem tényleg egy blockbuster.

A film 2563-ban játszódik, in medias res indul: Dr. Dyson Ido megtalálja Alitát egy roncstelepen, majd rendbehozza őt. A kezdetekkor megismerjük a film univerzumát, és szép lassan magát Alitát is. A kiborg-lány máskülönben nem emlékszik semmire a dokival való találkozása előttről, ezért a nézővel együtt fedezi fel elfeledett önmagát.

A történet szerint két város áll szemben egymással: a szeméttel teli, tápláléklánc alján lévő Roncsváros és Zalem, az álomváros (ami nem mellesleg még lebeg is.) Roncsvárosban laknak a szegények, akik a társadalom nagyobb részét alkotják. Céljuk a túlélésen kívül az, hogy Zalembe juthassanak, a felső tízezer közé.

forrás: www.outnow.ch

Ahogy haladunk előre a történetben, a főhős a szemünk előtt ,,nő fel”, cseperedik tinédzserré. A kezdetben gyerekesen viselkedő Alitát a színésznő nagyon jól alakítja. A karakter számára nem léteznek átmenetek, minden vagy fekete, vagy fehér, jellemző rá a végletes gondolkodás. Ezt a kettősséget remekül tükrözi a film háromnegyede környékén elhangzó mondat: ,,It is all or nothing for me.” (Számomra csak a minden vagy a semmi létezik.)

forrás: www.imdb.com

Az egész filmbéli világ nagyon részletesen kidolgozott, talán ilyen szép CGI még soha nem került mozivászonra. Olyannyira magasra törtek a készítők, hogy habár Alitát Rosa Salazar alakítja, őt magát is CGI-val alkották meg. Alita egyre több függetlenséget szeretne kivívni magának a világgal és Dr. Idoval szemben, ami a történet további felfedezéseinek és konfliktusainak kiindulási pontja. Dr Ido, akit Christoph Waltz alakít, egyfajta apa szerepet tölt be a lány életében. Érdekesség továbbá, hogy a doki, a ,,jövő orvosa”, valójában inkább egyfajta szerelő az emberek és kiborgok számára, mintsem a mai értelemben vett orvos. Végtagokat, szerveket tud mechanikai eszközökkel helyettesíteni. A filmben a kibernetikus testátépítések nagyon realisztikusak, de kissé ront az összképen, hogy a vért kékre sikerült animálni. Különlegesség, hogy Alita szívében a többiekkel ellentétben kék és vörös „vér” is folyik.

forrás: www.inverse.com

Annak ellenére, hogy Alita kiborg, a rendező rajta keresztül próbálja az alapvető emberi érzéseket átadni. Ez a paradoxon mégis elég jól megállja a helyét a filmben. Alita egy rendkívül szerethető karakter, akivel könnyen azonosulni tudsz, még akkor is, ha túl nagynak találnád a szemeit. Igazán izgalmas a világmegismerése és jellemfejlődése. A film mellékszereplői kevésbé vannak kidolgozva, habár ők is figyelemre méltó egyéniségek lehetnének.

A film egy nagy hibája, hogy a forgatókönyv túlzsúfolt. Túl sok a cselekmény és kevés az idő, habár a film 2 órásra sikeredett. A befejezés hagy némi kivetnivalót, de csak semmi spoiler. Rodriguez mellesleg ígért folytatást, amennyiben befut a film.

Összességében milyenre értékelhető?

Úgy gondolom, az Alita egy rendkívül látványos, izgalmas, szórakoztató film. A főszereplő érzései és motivációi egyértelműek és jól érzékelhetők. A magam részéről egy nagyobb katarzist hiányoltam és a mellékkarakterek pontosabb kidolgozását, de ez úgy gondolom, megbocsátható (főleg, ha a rendező a következő részben pótolja őket). A lezárás nem lett tökéletes, a film kissé szétesett a végére.

Ha szereted az egyestés, pörgős, látványos akciófilmeket, akkor ezt neked találták ki. Megnézni barátokkal 3D-ben javaslom, akár IMAX-ben, ha van rá lehetőséged.