A tavalyi év folyamán a város több pontján jelentek meg olyan automaták, amelyekből meglepetésünkre könyveket lehet szerezni. A zsebkönyvek az olvasás népszerűsítését szolgálják, a Sztalker csoport gondozásában jelennek meg.

Sztalker

A Sztalker csoport fiatal színészekből, alkotókból álló csoport, akik mint egy „képzeletbeli társulat”, közösen munkálkodnak a színházcsinálásban és a kultúra művelésében. Színpadra állított darabjaik közé tartozik az Iván, a rettenet, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen és a Félkegyelmű című előadás. A Sztalker suli név alatt rendszeresen tartanak dráma foglalkozásokat fiataloknak.

Zsebkönyvek

A POKET zsebkönyvek nem sokkal nagyobbak egy okostelefonnál, valóban elférnek egy kabátzsebben, vagy akár egy nagyobb nadrágzsebben. Céljuk az olvasás népszerűsítése, vonzóvá tétele a fiatal korosztály szemében is, az irodalom megkedveltetése egy-egy klasszikus regényen keresztül – de még ennél is fontosabb célkitűzés, hogy egy egymásra figyelő városi közösséget alakítsanak ki.

Másfelől a „mindfullness”-t, azaz tudatos jelenlétet propagálják: a tömegközlekedésen utazva az emberek ne folyamatosan a telefonjukat böngésszék, ne szakadjanak ki a jelenükből. Az már más kérdés, hogy az ember olvasás közben is elveszíti valamilyen szinten a kapcsolatát a valósággal, de természetesen az olvasás egy teljesen más minőség, mint a közösségi média pörgetése.

Kezdve a pörgetéssel. Már akkor sokat lassulna az az információ-áramlás, amit az egyes ilyen alkalmazások a nyakunkba zúdítanak, ha nem lehetne pörgetni őket, hanem mindig lapozni kéne. Úgy sokkal többet állna meg az ember egy-egy bejegyzésnél, képnél, cikknél, mivel így túl nagy a kísértés, hogy az ember csak pörgesse és pörgesse és beérje a szalagcímekkel.

A POKET-ek között találunk könnyebb olvasmányokat is és arról sem kell lemondanunk, hogy képeket lássunk: a Kis Herceg tartalmazza a szerző színes rajzait, az Alice csodaországban-t pedig az Autistic Arttal koprodukcióban adták ki – ez azt jelenti, hogy a könyvet autista gyerekek illusztrálták és megvételével az alapítványt támogatjuk.

Egyelőre tíz kötet jelent meg, minden kötetnek van egy-egy nagykövete, akik mintegy a nevüket adva a könyvhöz ajánlják azt – ilyen követ például Dr. Zacher Gábor vagy Lábas Viki. Mindegyik könyv más színt kapott és csinos kis gumival van ellátva, hogy a zsebünkben, vagy táskánkban hordozva ne gyűrjük meg a lapokat. Egyetlen kritikája talán az lehet, hogy elég apróbetűsek, akinek nem tökéletes a szeme, talán megerőltető lehet olvasni – de ez szükséges volt a kis terjedelem létrehozásához.

Extrák

Az automatákból nemcsak könyveket, hanem akár kis tetováláskészletet, vagy Budapest térképet is vásárolhatunk.

A Hosszúlépés. Járunk?-kal koprodukcióban készült Randitérkép célja jobban megismerni Budapestet, az eldugott, szép kis sarkokat, randihelyszíneket, amiket nem feltétlenül ismernek a budapestiek sem.

A „bőrön a költő” csomagocska különböző híres magyar költők –pl. Kosztolányi Dezső, József Attila  – portréját és néhány híres idézetet tartalmaz tetoválás formájában. Az mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy ez mennyire menő, és mennyire emlékük előtt tisztelgő valóban a bőrünkön viselni őket.

A megjelent POKETek:

01 POKET Szerb Antal: Utas és holdvilág

02 POKET Esterházy Péter: „És mesélni kezdtem”
03 POKET Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
04 POKET Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
05 POKET Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái
06 POKET Virgina Woolf: Orlando
07 POKET Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
08 POKET Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg – Dunajcsik Mátyás új fordítása
09 POKET Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok
10 POKET Lewis Carroll: Alice Csodaországban
+1 100 szóban Budapest

Automaták

Mint már említésre került, a könyvek különlegessége, hogy kisméretűek és automatából lehet megvásárolni őket. Ezek régen italautomatákként működtek, így ezt fel lehet fogni újrahasznosításként is.

Viszont előrehaladott korukat figyelembe véve talán nem meglepő, hogy néha szeszélyesen viselkednek – de aggodalomra semmi ok: személyes tapasztalat, hogyha egy ilyen automata elnyeli az ember pénzét, fel lehet hívni az automata oldalára feljegyzett telefonszámot, és utána pár napon belül kiküldik a POKET-et. Folyamatban van a vidéki automaták telepítése is, mindemellett online is lehet rendelni, amit aztán hamar postáznak.

#poketközösség

A POKET közösség létrejöttével közelebb került a POKET ahhoz, hogy beteljesedjen fő célkitűzése: a csapatépítés. A POKET közösséget két fiatal lány kezdte el szervezni tavaly novemberben, a POKET-tel közreműködve, de attól függetlenül.

A közösség Facebookon egy zárt csoportban kommunikál egymással, ám ahhoz, hogy az ember hozzájuk tartozhasson, igazán nem kell mást tennie, csak kérni a csatlakozást.

Maga a Facebook csoport nagyon is él, a csoporttagok folyamatosan segítik egymást abban, hogy mikor, melyik automatában milyen könyveket láttak még, mit és hol lehetne beszerezni. Olyan is előfordult, hogy a Budapesten járó emberek, akik vidékre utaztak, felajánlották: visznek vidékre POKET-et, ha nem tudott hozzájutni, mert nem járt a közelmúltban a fővárosban. Emellett ez kitűnő felület arra, hogy az emberek megosszák egymással a „poketsztorijaikat”: ki hogyan szembesült pozitív visszajelzéssel tömegközlekedésen olvasás közben, vagy hogyan találkozott mással, aki ugyancsak zsebkönyvet tartott a kezében.

A közösség célja, hogy összehozza azokat az embereket, akik POKETet olvasnak, különféle programokat szerveznek, hogy a fiatalságnak valami sokkal élőbbet, valósághoz közelebbit adjanak, mint amit az online lét tud nyújtani. Volt már #poketközösség korcsolyázás és kirándulás decemberben, és még sok ehhez hasonló várható.

Tervbe van véve egy rendszeres könyv- és filmklub szervezése is, sőt a #poketközösség nem áll meg Budapesten, országos szintre terjeszkednének. Budapesten kívül közel 10 vidéki városban indulnak programok, pont most februártól!

A szervezők már az első programok után azt a visszajelzést kapták a résztvevőktől, hogy ez olyan kezdeményezés, amire már nagyon nagy szükség volt és hálásak a közösségért. Barátságok születnek, az emberek egy hullámhosszon vannak, élvezik egymás társaságát. Egyszóval megéri csatlakozni, beleolvasni a könyvekbe.

Képek: POKET zsebkönyvek hivatalos Facebook oldala