2019. január 28-án a Semmelweis Egyetem Küldöttgyűlése elnökválasztó ülésén Hegedüs Tamást választotta a Hallgatói Önkormányzat elnökévé. Ennek kapcsán beszélgettünk vele megválasztásáról és terveiről.


 

Szinapszis: Mi kell ahhoz, hogy valakiből elnök legyen?

Hegedűs Tamás: Annak idején, amikor 2016 őszén elkezdtem dolgozni a Hallgatói Önkormányzatban, nem gondoltam volna még álmomban sem, hogy egyszer ezt a tisztséget fogom betölteni. Az évek során, úgy gondolom egyre jobban belemélyedtem a szervezet működésébe, és egyre jobban megtetszett az, hogy szervezett munkával mennyi hallgatót tudunk segíteni. Az eredeti kérdésre a válasz szerintem a sok munka lenne, de mindezek mellett egy olyan csapat, aki mindig is segített a munkám során és remélem ezután is hasonló lelkesedéssel dolgozunk. Alapvetően szerintem ahhoz, hogy az ember átlássa, hogyan működik ez a szervezet és maguk a folyamatok az egyetemen belül, mindenképpen szükséges, hogy az elnökség előtt valamelyik középvezetői pozícióban, esetemben részönkormányzati elnökként eltöltsön legalább egy évet.

Sz.: Milyen előzmények vezettek ide, miért adtad be a pályázatod?

H.T.: A Fogorvostudományi Karon részönkormányzati elnökként több mint egy évig dolgozhattam, és ekkor már úgy éreztem, hogy amit meg tudtunk tenni ott a hallgatókért, azt megtettük, mondhatni a végére kicsit kiégtem, így be is adtam a lemondásomat január 1-jével az ottani pozíciómra. Amikor azonban eldöntöttem, hogy azt befejezem, egy kis hiányérzet maradt meg bennem. Úgy érzem, amit ott megvalósítottunk, azt kell tovább folytatni egyetemi szinten. Amikor beadtam a pályázatomat, nagyon sokan megkerestek és biztosítottak támogatásukról, ami nagyon jól esett, ez adta talán a legtöbb erőt, energiát az utóbbi időben.

Sz.: Hogyan zajlik az elnökváltás?

H.T.: Kósa Lacival, szervezetünk korábbi elnökével mindennapos kapcsolatban vagyok, ami nem meglepő, hiszen elsősorban mindig is barátok voltunk és csak ezek után munkatársak. A korábbi projekteket mindenképpen le kell zárnunk közösen, valamint a 2019-es EFOTT fesztivál egy közös nagy projektünk lesz, hiszen annak idején ő indította ezt el a Semmelweis Egyetemen, és most a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) elnökségének rendezvényekért felelős elnökségi tagja.

Hegedűs Tamás, a HÖK új elnöke. Forrás: semmelweis.hu

Sz.: Az elnöki programtervben az oktatási képviselet, a hallgatói szolgáltatások fejlesztése és a rendezvényszervezés egyaránt hangsúlyos szerepet kap. Tudnál ezekről beszélni?

H.T.: A tavasz nagy feladata lesz egy új, egységes Tanulmányi és Vizsgaszabályzat megalkotása, ami minden hallgató számára egyenlő lehetőségeket biztosít. Nem maradhatnak fent olyan különbözőségek, hogy míg az Egészségtudományi Karon egy hallgató egyszer javíthat sikertelen demonstrációt, úgy a Gyógyszerésztudományi Karon kétszer, de számos más példát is említhetnék. Fontos az előadások kötelező jellegének felülvizsgálata, hiszen a 21. századi modern oktatás, szerintem nem ezt kellene, hogy célpontba helyezze. Felül kell vizsgálni, korszerűsíteni kell a curriculumot, hogy a modern, gyakorlatias oktatás kerüljön fókuszba. Ezek mellett természetesen fejleszteni szeretnénk a hallgatói szolgáltatásokat, a rendezvényeket minél minőségibbre megalkotni, hogy egy kellemes légkör vegye körül az oktatási időszakon kívül is a hallgatókat. Fontos, hogy a hallgatók tudják, mi az az egyértelmű kommunikációs csatorna, amin keresztül el tudják érni a képviselőinket. Erre már van konkrét tervünk, amit a napokban indítunk, de nem lőném le előre ezt a poént.

Sz.: Mi az első nagy terv, amit az elnökséged alatt szeretnétek a HÖK-kel megvalósítani?

H.T.: Természetesen a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat egységesítése és reformja, valamint a 2019-es EFOTT fesztiválra való felkészülés, hiszen ennek házigazdája egyetemünk lesz és ezt az esemény minőségének is tükröznie kell. Sok apróbb dolog is van még, remélem a folyamatos pörgés és innováció fogja jellemezni a szervezetünket.

Sz.: Köszönjük a beszélgetést, ezúton kívánunk sok sikert önkormányzati elnöki tisztséged betöltéséhez!

Borítókép: Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat Küldöttgyűlésének Elnökválasztó ülése. Forrás: semmelweis.hu