Korábbi cikkemben a felnőtt OKOSTÁNYÉR®-ról olvashattatok, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) dolgozott ki annak érdekében, hogy hiteles forrásból származó hasznos információkkal segítse a felnőtteket az egészséges életmód kialakításában. Ugyanakkor nem csak a felnőtteknek van szüksége iránymutatásra, hanem a gyerekeknek is. Fontos felhívni az ő figyelmüket is arra, hogy a helyes étkezés és a testmozgás jelentősen befolyásolja életminőségüket és meghatározza jövőjüket.

Általában 6 és 17 éves kor közötti időszakra tehető az egyéni életmód, azon belül is a táplálkozási szokások kialakítása. A korai életkorban fogyasztott táplálék minősége és mennyisége hatással van a testfelépítésre, valamint a fizikai és a kognitív állapotra egyaránt.

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében az MDOSZ 2017-ben a 6-17 éves korcsoport részére is megalkotta az OKOSTÁNYÉR®-t, amellyel ösztönözni próbálja a gyerekeket elsősorban a megfelelő élelmiszerválasztásra és a rendszeres testmozgásra. A gyerekek részére összeállított OKOSTÁNYÉR® a felnőtt ajánláson alapul, végigvezeti a szülőket, valamint az iskolásokat az alapvető élelmiszercsoportokon, melyekhez táplálkozással összefüggő javaslatokat fogalmaz meg.

Az általános- és középiskolás gyermekek heterogén igényeit háttéranyagok egészítik ki, melyek az OKOSTÁNYÉR® gyakorlati alkalmazását segítik. Ennek érdekében jött létre az energiaigény kalkulátor: a szülő a gyermekének neme, életkora és fizikai aktivitása alapján meghatározhatja a napi energiaszükségletét. Ennek ismeretében élelmiszeradagolási útmutató segíti megtervezni, hogy mi kerüljön egy nap a gyermek tányérjára. A könnyebb megérthetőség érdekében a javasolt adagokat hétköznapi tárgyakhoz (pl. okostelefon, teniszlabda) viszonyította a szakmai szervezet.

Felhívja az OKOSTÁNYÉR® a gyerekek figyelmét a napi négyszeri zöldség és gyümölcs fogyasztására, amelyből legalább egy friss legyen. Fontos, hogy a burgonyát nem számítja bele a napi mennyiségbe. A gabonaféléknél a teljes kiőrlésű változatokat részesíti előnyben, amelyből napi 3 adagot ajánl. A húsok és a tejtermékek ugyancsak kimagasló figyelemben részesülnek, mert a fejlődő szervezetnek nagy szüksége van teljes értékű fehérjeforrásokra, megfelelő mennyiségű kalciumra, valamint vas és B12-vitamin bevitelére.

Folyadékok tekintetében az ivóvíz a legalkalmasabb a szomjoltásra a különféle cukros üdítőitalok helyett, amellyel csak plusz energia és felesleges cukor jut a gyerekek szervezetébe. Az energiaitalokat nem ajánlja, és az alkoholtartalmú italokat pedig tiltja a kiskorúak körében.

A napi rendszeres mozgásra is felhívja az OKOSTÁNYÉR® a figyelmet, ami legalább 60 perc legyen. A túlzott só- és cukorfogyasztás káros hatásai miatt számos tanáccsal látja el a gyerekeket annak érdekében, hogy ezek mennyisége csekély mértékben szerepeljen étrendjükben. Alkalmanként (hetente legfeljebb egyszer) lehet bő zsiradékban sült ételeket (pl. rántott húst, sült krumplit, lángost), és hetente legfeljebb kétszer-háromszor édességet, desszertet fogyasztani.

Hívd fel testvéreid és a körülötted élő kiskorúak figyelmét a helyes életmód kialakítására! A www.okostanyer.hu honlapon elérhető ajánlás és a hozzá tartozó kiegészítések segítséget nyújtanak abban, hogy együtt megtervezhető legyen a napi étrend. A jövő generációja mi vagyunk, nekünk kell példát mutatni a következő nemzedéknek!

Galéria

2kép