A modern orvostudomány rendkívül hatékonyan képes kezelni a korábban az emberiséget tizedelő akut kórokat, azonban gyakori kritikája, hogy a krónikus népbetegségeket csak tünetileg képes kezelni. Ez a kritika évtizedeken belül elveszhet a tudományos alapú orvoslást támadók érvgyűjteményeinek sötét bugyraiban, mert az oki megoldások már a küszöbön kopogtatnak. Az egyik ilyen oki megoldást a krónikus szív-érrendszeri betegségek gyógyítására Dr. Horváth István immunológus, az MTA Biológia Tudomány Doktora és a New York-i Tudományos Akadémia tagja találta meg. Új, forradalmi jelentőségű elmélete szerint az érelmeszesedés valójában nem lerakódás a belső érfalon, hanem zsírdaganat az erek media rétegében (ez szövettanon is gyönyörűen látható), mely egy immunológiai reakció során jön létre, tehát az általa kifejlesztett immunológiai módszerrel nemcsak megelőzhető, hanem a kialakult atherosclerosis „vissza is fejleszthető”.
Év elején többször hallhattuk a médiában, hogy „a professzor sikertelenül próbálta engedélyeztetni találmányát”, ennek ellenére több száz szív-érrendszeri betegen segített, ezért a bíróság meghurcolta. Először is fontos tisztázni: a bulvárújságokban felröppent hír, miszerint „külföldre vitte csodaszérumát a professzor”, nem igaz. Ezt a tudós személyesen cáfolta a vele készített interjú alkalmával. Nem adta el, és nem is fogja kiadni senkinek készítménye előállításának titkát, külföldre sem vitte azt.

Mielőtt belemennénk az új elmélet megismerésébe, tekintsük át az alapvető ismereteket a koleszterinről: nagyon fontos prekurzor, mert belőle szintetizálódnak a szteránvázas hormonok (nemi hormonok, glukokortikoidok, mineralokortikoidok), de a receptorstabilizációban (szinapszisok az idegsejtek között) és a membrán folyadékkristályos állapotának fenntartásában is nélkülözhetetlen. Legnagyobb részét a szervezet állítja elő. Nincs koleszterint bontó enzimünk, tehát az elhalt sejtekből az újra felhasználásra kerül. Mivel lipidoldékony molekula, a víz alapú vérben szabadon soha, csak fehérjéhez kötődve, lipoproteinként nagy sűrűségű HDL (high density) és alacsony sűrűségű LDL (low density) formában van jelen. Ennek a 27 szénatomos, szteránvázas molekulának 512 féle térszerkezetű sztereoizomerje létezik, melyek orvosi szempontból nagyon fontosak, hisz mindegyik eltérő térszerkezet más hatást vált ki a szervezetben: van, amit antigénként ismer fel, más közömbös neki. Most pedig ismerkedjünk meg Dr. Horváth István elméletével:
HI: Ez egy új elmélet és egy új gyakorlat. Nézetünk szerint a szív-érrendszeri betegségeket nem a jelenlegi, elfogadott elmélet szerinti hatások alakítják ki, így nem a mostanság alkalmazott gyakorlattal (koleszterincsökkentőkkel) kell kezelni. Elméletem szerint a szív- és érrendszeri betegségeket a koleszterin anyagcsere-problémája okozza, nem pedig a magas koleszterinszint. Az elmélet nagyon fontos eleme az ACHA, vagyis az antikoleszterin antitest (angolul anticholesterol antibody – innen jön a rövidítés). A gyakorlatban pedig a koleszterin 512 sztérikus izomere közül az egyiket, mint antigént alkalmazzuk az ún. „J for H” (Jab for Health = szúrás az egészségért) nevű vakcina hatóanyagaként, ami az okot szünteti meg, szemben a tünetkezelő koleszterincsökkentőkkel.
A cardiovascularis betegségek fő okának – régebben –  a táplálékkal bevitt koleszterint gondolták, ezért azt javasolták egészségügyi szakemberek, hogy ne együnk tojást vagy szalonnát, mert sok koleszterin van benne. Ma már tudjuk, hogy a koleszterin 90 %-át (vegetáriánusoknál 100 %-át) a szervezet maga állítja elő (többek között a máj segítségével), méghozzá egy olyan feedback-mechanizmus szabályozása által, hogy csak annyi termelődik, amennyit a sejtek kérnek. A probléma ott kezdődik, ha ezt a megtermelt koleszterint a sejtek valami miatt nem tudják felhasználni. Újabban, a 2000-es évek óta a magas koleszterinszintet okolják az érelmeszesedésért. Ezzel szemben én azt állítom, hogy ez csak egy következmény, a felborult koleszterin-anyagcsere következménye, hisz ha a sejtek a koleszterint kóros folyamatok miatt (amikor nincs elég ACHA) nem képesek felhasználni, egyre többet termeltetnek a májjal, persze hogy megemelkedik a koleszterinszint. De az is fontos megemlíteni, hogy a normál koleszterinszint érték egyénenként eltérő.

A koleszterinszint tehát lényegében normál eloszlást követ, mint például a testmagasság?
Úgy, ahogy mondja, a populációban a fiziológiás érték hasonló a testmagassághoz. Így előfordulhat, hogy valakinek 4,2-es értékkel is kórosan magas a koleszterinszintje, míg másnak a 9-es érték teljesen normális. Erre a következő szemléletes példát szoktam hozni: a 150 cm-es és a 210 cm-es ember magassága is normális, de ha az alacsonynak a fejére nő egy 10 cm-es daganat, amitől 160 cm-es lesz a magassága, nyilván neki a 160 cm már egy kóros magasság, míg a 210 centis személy továbbra is egészséges, nyugodtan játszhat a kosárpályán.
Ha nem a koleszterinszintet, akkor mit kell mérni a kóros folyamatok diagnosztikájában?
Az atherogén hányadost, vagyis az LDL/HDL arányt. Normál esetben az LDL szintje körülbelül duplája a HDL-nek. Kóros esetben az LDL jóval magasabb, akár 5-6 szorosa is lehet a HDL-nek.
Mi a baj a koleszterincsökkentőkkel?
A koleszterincsökkentőnek csúfolt sztatinok nem közvetlenül a koleszterin mennyiségét csökkentik (mivel nincs olyan enzim, ami képes lenne azt lebontani), hanem az azt előállító enzimeket mérgezik meg. Emellett mérgezik a májsejteket, az izmokat (van, aki a szedése során alig bír járni) stb. Rengeteg káros mellékhatását ismeri a szakirodalom, de nem beszél arról, hogy a valódi okot nem szüntetik meg. A koleszterint a sejtek továbbra is igénylik, viszont nem képesek felhasználni azt. Ha nincs szaporodás a nemi hormonok hiánya miatt, nincs gondolkodás receptorstabilizáció lehetetlensége miatt, és nincs jól működő sejtmembrán, akkor nincs élet –  tehát koleszterin nélkül nincs élet.

Mások is kutattak hasonlót? Hogy fogadták az Ön kutatási eredményeit?
Amerikai kutatók is kísérleteztek már a koleszterin sztérikus izomereivel. Van olyan térszerkezetű is, ami anafilaxiás sokkot okoz. Ezzel a sztereoizomerrel kísérletezve patkányokon még sikeresen tesztelték a vakcinát, de az emberekhez felépítésben és működésben sokkal hasonlóbb sertésben a vakcina nem működött: a disznók folyamatosan elpusztultak. Az eredményt leközölték tudományos cikként azzal a megállapítással, hogy a kutatás emberen nem próbálható ki, a vakcina csak alacsonyabb rendű állatokban működik. Amikor az ACHA-t itthoni kutatómunkám során megtaláltam, az igazgató majdnem kirúgott. Azzal úsztam meg, hogy én akkor már a tudomány doktora voltam, ő pedig csak kandidátus, az asszisztenseimet viszont elszedte, mert szerinte „hülyeséget kutattam”. Közel 10 évvel az ACHA megtalálása után – egy hasonló  kutatásokat végző amerikai tudós eredményeinek publikálását követően – mégis leközölhettem a felfedezést egy rövidke publikációban, az Orvosi Hetilapban. Egyik kutatási eredményünket nemzetközi szinten, angolul a Medical Science Monitorban publikáltuk.

Fotó: e-regena.cz

Mik a plakkok az Ön elmélete szerint? Hogyan alakulnak ki?
A plakkok valójában nem lerakódások, hanem atheromák (zsírdaganatok) az ér tunica media rétegében. Először is beszéljünk a jó és rossz koleszterinről. A HDL-t szokták „jónak”, az LDL-t „rossznak” nevezni, de valójában mindkét lipoproteinben ugyanaz a koleszterin van, ezért nincs „jó” vagy „rossz” koleszterin. Csak nézőpont kérdése például, hogy az Ön zsebében lévő százforintos jó vagy rossz pénz: számomra rossz, ugyanis én azon nem vehetek semmit, számomra csak az én zsebemben lévő a jó, mert azt tudom felhasználni, ha pedig kitesszük mindkét érmét az asztalra, mindkettő ugyanolyan pénzérme. Így van ez a koleszterinnel is: csak attól függ, hogy „jó” vagy „rossz”, hogy a szervezet fel tudja-e használni vagy sem. Egészséges szervezetben, amelyben megfelelő mennyiségű ACHA termelődik, az LDL is „jó”, csak akkor nem tudja felhasználni a szervezet, ha a koleszterin-anyagcsere felborul. Ennek oka a szerkezetükben keresendő: a HDL-ben a fehérjén belül, míg az LDL-ben a fehérje felszínén helyezkednek el a koleszterin molekulák. Ahhoz, hogy az LDL-t is felhasználhassa a szervezet, a felületét le kell fedni ACHA-val. Amikor nem termelődik elegendő ACHA, az LDL csak részlegesen van lefedve, kilátszik az antigén és az antitest is, az ilyen formációt pedig immunkomplexnek nevezzük. Az immunkomplexek tulajdonsága, hogy ingerlik a vér fagocitáit (falósejtjeit) a bekebelezésükre.
A fagociták az LDL-nek a koleszterinen kívül minden részét megemésztik, de a koleszterin emészthetetlen, így felgyülemlik a fagocitákban. Amikor már túl sok felgyülemlett, a fagocita apoptotikus elhalása elkezdődik, ezért kilép az érpályából, hogy azon kívül haljon el. A visszamaradó koleszterinből a környező sejtek létrehozzák a habos sejtréteget. Ha nem sikerül az érfalon áthatolni, a falósejt az érfal sejtjei között hal el, a belőle kikerülő koleszterint pedig az ér simaizomsejtjei kebelezik be. Így alakul ki az atheroma. Kutatásaim során érdekes megfigyelés volt, hogy egyesek cukorbetegségükből is meggyógyultak a kezelés hatására. Ennek oka, hogy gyakran az arteria pancreatica (hasnyálmirigy artériája) atheromája miatt nem kap elég vért a hasnyálmirigy, ezért az érzékeny béta-sejtek nem termelnek elég inzulint. Ha ezek a sejtek még élnek, a vérellátás helyreállását követően újra tökéletesen működnek.
Mi okozza a koleszterin-anyagcsere felborulását?
Kiváltója, hogy az ACHA nem termelődik megfelelő mennyiségben. A csökkent termelődés oka pedig elsősorban a stresszes életmód, a mozgásszegény életvitel, majd pedig az innen-onnan származó, például káros szenvedélyekkel, dohányzással, étellel-itallal bevitt mérgek és a baktérium endotoxinok. Az endotoxinok egyik forrása a szájflóra. Ha lenyeljük, az epesavak ezeket az endotoxinokat detoxikálják, a sebeken át (például ínygyulladás során) a keringésbe jutott endotoxinok viszont felszívódva gátolják az ACHA termelést. Ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára.
Honnan indult ki a J for H készítmény emberi kipróbálása?
Ezt az elméletet nem csak kísérleti állatokon, hanem már emberen is bizonyítottuk. 2004-ben magamat oltottam be, majd a Magyar Immunológiai Társaság kongresszusán tartottam róla előadást. A konferencián nyilvánosan nekem ugrottak, hogy engedély nélkül nem szabad emberen kísérletezni, de mivel magamat oltottam be, nem volt ebben semmi törvénytelen. Az előadás végén 10-15-en odajöttek a társaságból, és kérdezgettek: „ez tényleg működött nálad? Akkor adjál nekem is”. Én adtam nekik, ők sikerrel kipróbálták, működött, így tovább adták barátoknak, rokonoknak, azok saját ismerőseiknek, így tovább. Azóta eltelt 12 esztendő és már ott tartunk, hogy több száz ember beadta saját magának, már külföldön is. Nemrég Ázsiából is felkerestek kardiológusok, mert szív-érrendszeri betegségben meghalt 3 kardiológusuk, és kissé szégyellni való, hogy ők ezeket a betegségeket gyógyítják, mégis e kórok tizedelik őket. Eddig mintegy 20 000 ember kapta meg a készítményt és közel 40 országból érkeznek visszajelzések. Eddig még senki nem tapasztalt mellékhatást, negatív következményeket.
Meg lehet venni a vakcinát? 
Úgy tudom, a vakcina 50 000 forintba kerül. Nem lehet megvenni, csak megrendelni. Ez az előállítás költsége, mert azt nem tudjuk átvállalni. Anyagi hasznunk nincs ebből, és nem is adjuk be senkinek a vakcinát.
Hogyan értékelték a találmányát?
2004-ben Budapesten, a Géniusz Európa Találmányi kiállításon aranyérmet kaptam, majd Újvidéken kaptam egy különdíjat. Amire pedig nagyon büszke vagyok, hogy a Genfi Találmányi Világkiállításon is aranyéremmel díjaztak. Ezzel talán csak az vetekszik, hogy a 20 000 ember, aki eddig beadta magának, nem számolt be mellékhatásokról.
Mi a jövő?
Harcolunk érte és próbáljuk mind itthon, mind külföldön elismertetni e vakcina létjogosultságát. Egyébként annak idején ezt a vakcinát a házkutatás során begyűjtötték tőlem, és a hatóságok által felkért, hivatalos szakértőkkel megvizsgáltatták. Megállapították, hogy a készítményem emberre nem káros, csupán koleszterin (annak egy sztérikus izomere). A jövőben az embereket preventív módon immunizálni kellene, hogy ne is alakuljon ki náluk az atherosclerosis. A távlati cél, hogy az érelmeszesedést teljesen felszámoljuk.
Szinte mindig van, akinél nem hat egy adott gyógyszer. Van olyan, akire a J for H vakcina hatástalan vagy a módszer nem alkalmazható?
Igen, vannak. Nem kezelhetők, akiknek az immunrendszere nem válaszol. Ilyenek az AIDS-esek (ez is immunhiányos betegség) vagy azok, akik immunszuppresszív kezelés alatt állnak, például a szervtranszplantáltak és az autoimmun betegségben szenvedők.
A vakcina létjogosultságát eddig nem sikerült elismertetni annak ellenére, hogy öt, egymástól független intézetben reprodukálták a készítményt. A professzor úr arra kért, hogy a jogi dolgokba ne menjünk bele, főleg mivel október végén folytatódik fellebbezés okán a bírósági tárgyalás. Csupán a tájékoztatás érdekében közöljük, hogy a bíróság februárban első fokon felfüggesztett börtönt szabott ki Horváth professzorra tiltott emberkísérletek vádjával, annak ellenére, hogy a kutató – önmaga kivételével – senkinek nem adta be az injekciót, és a szakértők azt is kimondták, a J for H oltóanyag az ember egészségére nem ártalmas.

Készítette: Nagy Etele

A cikk nyomtatott változatban is megjelent 2016 őszén a Szinapszis XIII. évfolyamának 2. számában.