A Semmelweis Talks következő alkalmával Dr. Márky Ádám, a Nemzetközi Életmód Orvostani Társaság első magyar életmód szakorvosa az életmódorvoslásól tart előadást.

Ahogy ma gondolkodunk az egészségről és az egészségügyről az mind pénzügyi, mind emberi erőforrás szempontjából fenntarthatatlan. A társadalom egyre öregebb, egyre több krónikus betegséggel küzdünk, így egyre nagyobb az egészségügyi igényünk. Ez mindenkinek rossz: a betegnek egyre többet kell várnia, az orvosnak és szakdolgozónak egyre többet kell dolgoznia, az államnak pedig egyre több pénzébe kerül az egész. A magasabb béreket és jobb körülmények biztosító országok elszívják a dolgozókat, és ott ahol nem tudják felvenni a bérversenyt, a megmaradókra egyre nagyobb teher hárul, melyben a hatékonyságuk tovább romlik. A magas fizetés azonban nem minden, a folyamatosan növekvő betegáradat még a nagyon jól fizetett amerikai orvosokat is megviseli; a Medscape 2019-es felmérése alapján az amerikai orvosok 44 % érzi magát kiégve. Itthon az orvosok jelentős része nem éli meg a nyugdíjat.

A rendszer egyre több sebből vérzik, és ha nem lépünk ki a dobozból, akkor – ahogyan a krónikus betegségek nagy részében is tesszük – csak a tüneteket fogjuk kezelni, melyből mindig csak több lesz. Ha XXI. századi egészségügyet akarunk, két dologra kell fókuszálnunk: hogyan tudjuk csökkenti a lakossági egészségügyi igényét, és hogyan javíthatjuk az egészségügyben dolgozók hatékonyságát. Az előadásban a Harvard Business School és Harvard T.H. Chan School of Public Health által kidolgozott tudatos egészség kultúra koncepció alapján nézzük meg, hogy hogyan gondolkodhatunk az egészségről stratégiailag, ill. hogy mit tehetünk a saját egészségünkért a rendszerben akár hallgatók, akár orvosok, akár betegek vagyunk. Mert a fenntartható egészségügy az egészséges orvossal és szakdolgozóval kezdődik.

Dr. Márky Ádám, a Nemzetközi Életmód Orvostani Társaság első magyar életmód szakorvosa, az Amerikai Életmód Orvostani Társaság tagja, a Harvard Business School Sustainable Business Strategy képzés jelenlegi hallgatója, de igyekszik kapcsolódni a magyar valósághoz is, így kéthetente csütörtökönként a Rétsági Mentőállomáson dolgozik mentőorvosként. A Longevity Project egyik alapítójaként egy megelőzésen alapuló és így fenntartható, valódi egészségügy hazai meghonosításán dolgozik.

Helyszín: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömb Díszterme
Időpont:  2019. február 25. (hétfő) 18 óra