Mi lenne, ha…?
Science fiction az egészségügyben
Dr. Meskó Bertalan előadása

Ezzel a mindig izgalmas és gondolatokra sarkalló kérdéssel kezdte előadását Dr. Meskó Bertalan a Semmelweis Talks októberi előadása keretében. Az Alumni Igazgatóság előadássorozata olyan tudásanyagot igyekszik a hallgatók kezébe adni, amit tanrendi keretek között nem feltétlenül kapnának meg, azonban a későbbi szakmai életükben hasznos lehet. Ennek megfelelően esett a választás a The Medical Futurist Institute vezetőjére, Dr. Meskó Bertalan pedig nemcsak a sci-fiből vett ötleteket és orvosi eszközöket mutatta be, de arról is beszélt, hogy mennyire egyszerű lépések vezetnek a jövőbe.

„Én nem rajongó vagyok, hanem betegségem van: minden nap kell az adagom. Könyv, film… Minden, ami sci-fi” – vázolta előadása és szakmai érdeklődése alapján Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató. Innen indulva fejtette ki, hogy miért is olyan fontos a tudományos-fantasztikum az egészségügyben: a sci-finek ugyanis véleménye szerint az az egyik legfontosabb feladata, hogy az új technológiákra érzelmileg felkészítse az embereket. Az, hogy valamilyen reményt adjon, hogy a dolgok jobbá is válhatnak.

Dr. Meskó Bertalan 6 éves kora óta arról álmodott, hogy orvos kutató lesz. Az odáig vezető utat végigjárva, az egyetemet elvégezve azonban úgy érezte, hogy maradt benne valamiféle hiány. Nem voltak olyan eszközök és lehetőségek, amiket ő régen elképzelt, és amiket látni akart az orvoslásban. Aztán hallott egy új dologról, és kipróbált egy kiterjesztett valóság eszközt. Megelevenedett előtte egy anatómiai figura, belenyúlhatott, kivehette a szerveit, be- és kizoomolhatott. Ezután alapította meg a The Medical Futurist Institute-ot, aminek célkitűzése az ilyen technológiák támogatása, fejlesztése, a tudás és az ismeret megosztása, terjesztése ezekről. Az egészségügyi jövő kutatására létrehozott szervezetre azért is van szükség, mert állítja, mi magunk vagyunk a sci-fi gátja. A rendszer jelenleg ugyanis egyáltalán nem nyitott az innovációra. Nemcsak azért, mert 5 millió orvos hiányzik világszinten az egészsgügyből, és a mi életünkben nem is fog ez a hiány eltűnni, hanem mert az általános pénzhiány mellett a bizalmunk sincs meg sem az eszközök, sem az ellátás felé.

Három elvet próbál meg ezért átvinni az egészségügyben a TMFI. Az első a „Páciens Design”, mely szerint a pácienst a legfelsőbb szinten be kell vonni a döntéshozatalba. Erre több sikeres próbálkozás létezik a kórterem berendezésétől az orvos szerepéig. A második a „Technológiákkal jobban”, ami azt igyekszik megértetni az emberekkel, hogy a mesterséges intelligencia nem fogja lecserélni az orvost, de az az orvos, aki használ AI-t, le fogja cserélni azt, amelyik nem. A harmadik pedig a „Légy kíváncsi”: azaz ismerkedj, keresd a lehetőségeket az újra, mert minl több ilyennel találkozik az ember, annál könnyebb lesz előre jelezni a saját maga kapcsolatát a jövendő technológiákkal. Ez pedig elengedhetetlen, ha a fejlődés a cél. Márpedig a sci-fi felé haladó úton mindenképpen az.

A Semmelweis Talks következő előadásairól hamarosan elérhetőek lesznek a részletek a HÖK
Facebook-oldalán.