A 2023-as évről is kiértékelésre került a Semmelweis Egyetem környezetvédelmi és fenntarthatósági teljesítménye a GreenMetric egyetemek közötti rangsor adatszolgáltatási metódusa alapján. Ez immár a harmadik alkalom, hogy részt vesz az Egyetem a speciálisan a környezetvédelmi és fenntarthatósági teljesítmény értékelésére létrehozott GreenMetric (UI GreenMetric World University Ranking) egyetemek közötti rangsorolási folyamatban. Ismét tovább gyarapodott az egyetemek száma, összesen 1183 felsőoktatási intézmény szolgáltatott adatot. A mezőny első harmadába sikerült Egyetemünknek bekerülni – 50 helyet javítva a 2022-es eredményen –, a 348. helyre. A maximális 10 000 pontból 7065-öt sikerült megszerezni. Ezzel az eredménnyel a ranglistán szereplő 12 magyar egyetem közül az 5. helyen jegyzett intézmény lett a Semmelweis Egyetem.

A GreenMetric rangsorról az előző évi beszámolónkban írtunk bővebben: LINK ITT

A folyamatos fejlesztéseknek hála javul töretlenül az Egyetem környezeti teljesítménye, ezek közé tartozik többek között a tovább bővülő szelektív hulladékgyűjtés az egyetemi telephelyeken, a második alkalommal elkészített fenntarthatósági jelentés, a zöldterületek növelése a Merényi Klinikai Tömb integrálásával, az okos parkolási rendszer bevezetése több helyszínen vagy például a hallgatók által szép számban szervezett fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos programok.

A témakörök mindegyikében – elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, valamint oktatás és kutatás – van továbbra is még lehetőség fejlődésre, javulásra, ezek pedig nemcsak pontszámban vagy rangsorbeli helyezésben jelentenek többletet, hanem hosszabbtávú célként a fenntarthatóbb oktatást, betegellátást, kutatást segítik elő, ami mindannyiunk közös érdeke.

GreenMetric egyetemek közötti rangsor itt tekinthető meg: LINK