Jelentősen előrelépett a Semmelweis Egyetem a világ legfenntarthatóbb egyetemeit összesítő UI GreenMetric ranglistán

Második alkalommal mérettette meg magát a Semmelweis Egyetem a speciálisan a környezetvédelmi és fenntarthatósági teljesítmény értékelésére létrehozott GreenMetric egyetemek közötti rangsor (UI GreenMetric World University Ranking) résztvevői között. 2022-ben tovább gyarapodott az egyetemek száma, összesen 1050 felsőoktatási intézmény szolgáltatott adatot. Ebből a több, mint ezerből sikerült Egyetemünknek a legjobb 400-ba bekerülni, egész pontosan a 398. helyre. A maximális 10 000 pontból 6555-öt sikerült megszerezni. Ezzel az eredménnyel a ranglistán szereplő 11 magyar egyetem közül ismét a 6. helyen jegyzett intézmény lett a Semmelweis Egyetem.

A GreenMetric rangsort az Universitas Indonesia hívta életre 2010-ben azzal a céllal, hogy a világ egyetemei – mint a tudás és szemléletformálás központjai, amik jelentős hatással bírnak szűkebb és tágabb környezetükre – objektív szempontok alapján mérhessék a globális klímaváltozás ellen tett erőfeszítéseik hatását, eredményét. Az aktuális állapotok felmérésén túl az is fontos volt, hogy a lista révén az egyetemek között egyfajta verseny is kialakuljon, ami további ösztönző erőt jelent a fenntarthatósági célok elérésében.

A 2022-es évben a javulás többek között olyan fejlesztéseknek köszönhető, mint a tovább bővülő szelektív hulladékgyűjtés az egyetemi telephelyeken, az első alkalommal összeállított fenntarthatósági jelentés, a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának megalakulása a Semmelweis Egyetem részvételével, a hallgatók által több kollégiumban is kihelyezett komposztálók, az egyre fejlettebb tűzjelző központok kiépítése vagy az év végén bevezetett energiamegtakarítást célzó intézkedések.

A rangsorban való szerepléshez megválaszolandó kérdések mind a hat témakörében – melyek az elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, valamint oktatás és kutatás – lehetőség van még fejlődni, és az ehhez szükséges fejlesztések, vállalások, programok segítségével a Semmelweis Egyetem évről-évre egyre fenntarthatóbbá válhat.   

https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2022

 

Zöld Egyetem csapata