A Semmelweis Egyetem csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányt minden év novemberében hirdetik meg. A résztvevők egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladékmennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Semmelweis Egyetem Pető András Kar Gyakorló Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai, Módszertani Intézménye és Kollégiuma valamint a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája környezeti neveléssel és hulladékcsökkentéssel, kapcsolatos programjaival évek óta csatlakozik a kampányhoz. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ szintén több éve jelentkezik saját programmal, ebben az éveben a Könyforgó nevű könyvcsere és adományozás programmal jelentkeztek a kampányra.

2021-ben a hét témája a „körkörös közösségek” volt. Ez a tematika felhívja a figyelmet a kis közösségek befolyásoló szerepére a fogyasztási szokások megváltoztatására, a jó gyakorlatok átvételére, vagyis az együttműködésben rejlő erőre. Célkitűzésünk: hogy az Egyetem minél több szervezeti egységében, a munkatársak és hallgatók közösséget alkotva tegyenek a hulladékcsökkentés és a szemléletformálás érdekében, sikerült. Íme, a legsikeresebb és legfigyelemreméltóbb kezdeményezések.

 

Fenntarthatósági nyílt nap a Fogorvostudományi Karon

A Semmelweis Egyetem Munkacsoport a Környezettudatos és Fenntartható Fogászatért munkatársai a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában november 26-án bemutatkozó és szemléletformáló standdal álltak ki az Oktatási Centrum aulájában, ahol tájékoztatást adtak az érdeklődőnek a fogászatban termelődött hulladékok csökkentési lehetőségeiről. A Fogorvostudományi Kar hallgatói figyelemfelhívó és edukációs plakátokat készítettek és helyeztek ki az épület forgalmas pontjain.

Az idelátogató munkatársak, hallgatók és páciensek megismerték az egészségügyi hulladékok helyes kezelését és fenntarthatósági bingó játékon vettek részt. Mindezek mellett környezetbarát fogápolási termékek és beltéri komposztáló öko-robot működése is bemutatásra került ezen a napon.

 

Hulladékcsökkentési akció a Pető András Karon

A Pető András Pedagógiai Intézete kis közössége komposztálás bevezetésével és elektronikai hulladékok gyűjtésével csatlakozott a Hulladékcsökkentési Héthez. A kezdeményezéseket népszerűsítették munkatársaik körében is, így hosszútávon is igyekeznek az akciót jó gyakorlattá tenni. A programjukról részletesen az alábbi linken lehet olvasni.

https://semmelweis.hu/peto-pedint/2021/12/01/az-se-peto-andras-pedagogiai-intezete-csatlakozott-a-hulladekcsokkentesi-hethez/

 

Irodabútorok másodvirágzása, ujjá-élesztése a Beszerzési Igazgatóságon

Beszerzési Igazgatóság munkatársainak fő célja az volt, hogy elfekvő, használaton kívüli bútordaraboknak adjanak új életet, új funkciót, külön beruházás és hulladék nélkül. További szempont volt az is, hogy a darabok harmonikus egységet alkossanak, minden résztvevő azonosulni tudjon a végeredménnyel, és a környezet-terhelés csökkentése a gyakorlatban is megvalósuljon. A Csapat egy régi kis asztalból, két polclapból és egy tárgyalószékből, egy meghitt adventi hangulatot árasztó kis pihenősarkot hozott létre a hulladék alapanyagokból, amelyek megtekinthetők a Beszerzési Igazgatóság első emeleten lévő nagy-tárgyalóban. A csapat tagja bíznak benne, hogy ötletükkel hozzájárulhatunk a szemléletváltáshoz is az Egyetemen, és jövőre már nagyobb lélegzetvételű, látványosabb átalakítással vehetnek részt a programban.

Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet a műanyag hulladékok csökkentése a csapvíz fogyasztásának népszerűsítésével

Az Egyetemi Gyógyszertár több telephelyén bevezetésre került a palackos ásványvíz helyett, ivóvíz fogyasztása vízszűrő kancsók használatával, csökkentve ezzel a műanyag hulladékok mennyiségét. Az Egyetemi Gyógyszertár munkatársai a kampány felhívását nagy örömmel és támogatóan fogadták. Valódi hittel kezelték a lehetőséget, bízva abban, hogy a program tényleg olyan értéket képvisel, mely az Európai Hulladékcsökkentési Hetet támogatja. Nem csak ezen az egy héten, hanem hosszútávon is fontosnak találják arra ösztönözni embertársaikat, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Komposztálás bevezetése a kollégiumokban

Az Egyetem hallgatói a Hallgatói Önkormányzat vezetésével két komposztálót helyeztek ki a Balassa János Kollégiumba és Markusovszky Lajos Kollégiumba, így ezekben a kollégiumokban lehetőség nyílt a kollégisták számára a szerves háztartási hulladék elkülönített gyűjtésére is. A komposztáló ládák elhelyezése után Hámori Réka tartott előadást a kollégiumokban a szelektív hulladékgyűjtésről és a komposztálásról a Hallgatói Önkormányzat képviseletében.

Valamennyi egyetemi akció a munkatársak és a hallgatók összefogásával jött létre. Alulról jövő kezdeményezések és ötletek valósultak meg, komolyabb beruházások és költségek nélkül. A bemutatott programokból is látszik, hogy környezettudatos attitűddel, együttműködéssel, ismeretterjesztéssel nagy eredményeket tudunk elérni a hulladékcsökkentés területén. Terjesszük tovább a jó gyakorlatokat és tegyünk a jó ötletek megvalósításáért a továbbiakban is!

 

  • Fogjunk össze!
  • Előzzük meg a hulladék keletkezését!
  • Használjuk újra!
  • Hasznosítsuk újra!
  • Osszuk meg a fenntarthatóság érdekében!

 

 

Szerkesztette: Füredi Éva