A Semmelweis Egyetem 2021-ben is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz 2021.11.20. és 28. között. Ebben az évben a hét témája a „körkörös közösségek” volt.

A hulladékcsökkentési kampányban idén az SE Pető András Pedagógiai Intézete is részt vett.
Intézetünk a következő célokkal, ötletekkel gazdagította a programsorozatot, melyek hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, újrahasznosításhoz, újrahasználathoz:

1. Komposztálás a munkahelyi konyhában
Irodánkban és konyhánkban a szelektív hulladékgyűjtést már tavalyelőtt bevezettük, de komposztálásra eddig nem került sor. A Hulladékcsökkentési Hét során a komposztálható szemetet (pl. kávézacc, teafű, gyümölcsök maradékai, irodai növényeink lehulló részei…) külön tárolóban kezdtük gyűjteni. Az így keletkezett hulladékot a kertünkben található komposztáló ládába ürítettük.
A Pető András Karon dolgozó irodai munkatársak eddig nem éltek a komposztálás lehetőségével. Az SE Pető András Pedagógiai Intézete kezdeményezése tehát úttörő, sarkallva ezzel a környezetünkben dolgozó kollégákat is a komposztálásra.

2. Kis méretű elektronikai hulladékok gyűjtése
A Hulladékcsökkentési Hét során gyűjtöttünk többek között használt töltőt, routert, vízforralót, fax gépet. Emellett örömmel csatlakoztunk a „Passzold Vissza Tesó!” című kampányhoz is, melynek lényege a használaton kívül lévő mobiltelefonok visszagyűjtése. A bennük található értékes fémek újrahasznosításával csökkenthetjük a bányászat során ejtett károkat az afrikai veszélyeztetett fajokban.

A kampány idején megvalósult ötleteinket természetesen nemcsak egy hétre, hanem hosszútávra szeretnénk jó gyakorlattá tenni. Habár az SE Pető András Pedagógiai Intézete kis közösség (4 fő), célunk, hogy ne csak mi, hanem a környezetünkben dolgozó munkatársak is kapcsolódjanak kezdeményezéseinkhez.

Örömünkre szolgál, hogy Semmelweis Egyetem elismerésben részesült a kampányban való eredményes részvételért. Az Információs és Technológiai Minisztérium – a program magyarországi felelőseként – elismerő oklevéllel köszönte meg a programhoz való csatlakozást. A részletek megtalálhatóak az SE honlapján. 
 
Fogjunk össze!

Előzzük meg a hulladék keletkezését!
Használjuk újra!
Hasznosítsuk újra!
Osszuk meg a fenntarthatóság érdekében!

Az SE Pető András Pedagógiai Intézete munkatársai gyűjtik a komposztálható hulladékot

Galéria

8kép
Az SE Pető András Pedagógiai Intézete munkatársai az összegyűlt elektronikai hulladékokkal
Gyűlnek a régi telefonok a 'Passzold vissza, tesó!' kampányhoz

 

Összeállította: Muzslai-Bízik Hanna