Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. november 28.
543542 Összes oltás

Mindenki szeret játszani, mindenki szeret más bőrébe bújni. Izgalmas dolog megformálni egy szerepet, kifejezni mások érzéseit. Iskolánk már sok éve rendelkezik egy színjátszó „társulattal”, de ez a kör mindig változó volt: diákok jöttek, elballagtak, volt, aki kedves emlékekkel távozott, sikereket elkönyvelve magának, és volt, aki visszatért. Visszatért azért, hogy újra a színpadon legyen, megtapsolják őt, és boldogan figyelje az összecsukódó függönyön túli ünneplést. Az elballagott tanulók helyébe újak jöttek, akik egy-egy színdarab sikerét látva szerették volna kipróbálni magukat. A „színészi munka” mellett szükség volt berendezőkre, jelmeztervezőkre, gépírókra stb, tehát akinek lámpaláza volt a színpadon, az is talált helyet a társulatban.

Az iskolai színjátszó kör két éve egy kicsit változtatott a profilján: addig főleg zenés bemutatókat nézhetett meg a nagyérdemű, akkor egy klasszikus mű átdolgozását vittük színpadra: Dickens Karácsonyi ének című művét az énekkarral kiegészülve adtuk elő. A sikeren felbuzdulva év végére is terveztünk egy darabot, kettő lett belőle: egy görög komédián (Lüszisztraté) derülhetett a közönség egy klasszikus musical-interpretáció mellett.

Tavalyi bemutatónk egy klasszikus novella átirata volt, (O’Henry: A háromkirályok ajándéka) megújított szakköri tagsággal. Nagy örömömre kollegák is kezdtek szerepet vállalni a világot jelentő deszkákon, bizonyítva, hogy a lámpaláz nem csak a diákok előjoga…Év végén kiderült a színpadon, hogy Eliza Doolitle meghódította a mufurc Henry Higgins szívét (My Fair Lady).

A musical sikere után többen kedvet kaptak ahhoz, hogy a következő színdarabban is föllépjenek- ez volt Az Operaház Fantomja. Nem akartuk a filmet és a musicalt másolni – mi magunk írtuk a forgatókönyvet. Büszkék is vagyunk rá, hogy sikerült máshogy láttatni ezt a romantikus figurát.
Év végén a Hair című musicalt gondoltuk újra. Hisszük és valljuk, hogy a tolerancia, a szeretet, az elfogadás- ami ennek az iskolának a hitvallása- mindenki számára érthető és átérezhető üzenetet hordozott az előadást nézve. Ez a színdarab összekötötte a tanári kart és a diákokat, nekünk nosztalgia volt, számukra pedig a szabadságvágy himnusza.

Már másnap többen jöttek a „társulatból”, hogy mi lesz a következő bemutató.

Igen, egy színjátszó körön sokat kell szöveget tanulni. Figyelni kell, hogy mikor jössz Te. Alkalmazkodni kell. Ha nem világos egy-egy mondat jelentése, segítünk egymásnak megérteni azt. Ha szövegkönyvet írsz, napokig rágódsz egy-egy mondaton. Van, amikor egy kellék – például a Fantom maszkja- órákig készül. De addig beszélgetünk, mert arra ritkán van idő és alkalom. Ha a másik téved, segíteni kell Neki, hogy a végeredmény jobb legyen, hogy utána boldogan boruljatok egymás nyakába. Hidd el, egy színjátszókör nagyon jó iskola, mert sok mindent tanulunk egymástól.

Várunk. A színpadon és a nézőtéren egyaránt.

Kovácsné Glózik Inez – színjátszókör-vezető