MI EZ?

Hogy kerül 12 magyar diák egy 40 méteres skingeni szélmalom tetejére, vitorlázik a fríziai csatornákon, jut el a tengerfenéken sétálva, hajnalok-hajnalán Amelandra és mártózik meg az Északi tengerben?

2012 Júliusában a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola 12 diákja – szakközépiskolások és szakképzősök vegyesen – nyolc napot töltött Fríziában, Hollandia északi tartományában egy diáktalálkozón.

A projekt kezdeményezője és megvalósítója a Present Promotions nevű, több holland iskola diákjait tömörítő diákszövetkezet. A 24 holland és magyar diák az Európai Unió Youth in Action programjának köszönhetően kapott lehetőséget arra, hogy élményekben gazdag 8 napot töltsön el együtt. A magyar diákok utazását a Móra Alapítvány is támogatta.

A Youth in Action program a fiatalok informális tanulást támogatja. A résztvevők vegyes csoportokban, workshopok, viták és kreatív feladatok keretében gondolkodtak a fenntartható fejlődéshez és a Milleniumi Célokhoz kapcsolódó kérdéseken, hajóztak napaelemek által működtetett hajón az Alde Feanen nemzeti parkban és ellátogattak egy skingeni gazdaságba, melynek energiaigényét megújuló energiaforrásokból fedezik. A vitorlázás, a városismereti és hagyományos holland játékok, illetve az embert próbáló wadlopen – több mint három órás túra az apály idején felszínre kerülő tengerfenéken – lehetőséget teremtettek arra, hogy a fiatalok a közös tevékenységek során megismerjék egymást, tanuljanak egymásról és egymástól és végül arra jussanak, hogy bár máshol és máshogy élünk, végső soron nem is igazán különbözünk egymástól.

RÉSZTVEVŐK

1. Balázs Paulina

2. Csete Krisztina

3. Fenyő Boglárka Kinga

4. Filep Noémi

5. Forgács Lívia

6. Galambos Szilveszter

7. Hudák Tímea

8. Juhász József

9. Karbély Máté

10. Kiss Gabriella

11. Misti Evelin

12. Németh Diána Kitti

» GALÉRIA

ÍGY LÁTTÁK A RÉSZTVEVŐK

Magyar diákok a fenntartható fejlődésért

A környezetvédelem sokak számára jelentéktelen téma, mégis a túlélés egyik alapfeltétele. Fenntartani a világ egyre gyorsuló fejlődését, mellyel a természet már nem képes lépést tartani úgy, hogy közben mégis megvédjük környezetünket a pusztulástól nem egyszerű feladat az emberiség számára.

Miért foglalkoztatja ez a diákokat? Egyike leszünk azoknak a generációknak, akik elszenvedői lesznek azon meggondolatlan cselekedetek következményeinek, melyek a Föld lassú, de biztos pusztulásához vezetnek. Úgy gondoljuk, hogy e pusztító folyamat lelassítása, leállítása érdekében nekünk, diákoknak is tennünk kell valamit.

Erre kaptak lehetőséget a Raoul Wallenberg Szakközép és Szakiskola diákjai az Európai Unió Youth in Action nevű programjának keretein belül megvalósuló projekt keretében. Egy diákkonferencián vettünk részt Hollandiában, ahol hozzánk hasonló elszánt diákokkal különböző előadások, viták, kirándulások keretein belül közösen szedtük össze azokat az emberi tevékenységeket, melyek károsítják a környezetet és megpróbáltunk megtalálni minden lehetőséget, melyekkel ezeket le lehetne állítani. Különböző a környezettudatos gondolkodást ösztönző programon vettünk részt és bár a tantermeket messze elkerültük, mégis sokat tanultunk és nem mellesleg új barátságokat építettünk és remekül szórakoztunk.

Voltunk az Alde Feanen nemzeti parkban, ahová önmagunk vezette vitorlás hajóval jutottunk el a csatornákon, ott pedig egy napkollektorok által működtetett, szinte hangtalan hajóval vittek körbe minket. Megmutatták nekünk a Philips villát illetve más hírességek birodalmába is betekintést nyertünk. Egyik nagy félelmünket, a tériszonyt is legyőzhettük egy program keretében, melynek során egy hagyományos holland farmra látogattunk Skingenbe, ahol lehetőségünk nyílt felmászni egy 40 méter magas szélturbina tetejére, ami által a helyi újságba is bekerültünk.

Jutott lehetőségünk a szórakozásra is. Részt vehettünk egy egynapos zenei fesztiválon Leeuwarden városában, ahol egy világhírű Dj játszotta a legújabb house zenéket, ezen kívül holland barátaink elvittek minket egy városnéző hajóútra Leeuwardenben. Az utolsó napon egy barbecue partit rendeztek nekünk.

Végül, de nem utolsó sorban meg szeretnénk megemlíteni, hogy milyen pozitív benyomást gyakorolt ránk a hollandok közvetlensége, kedvessége és barátságossága. Életre szóló emlékekkel lettünk gazdagabbak tíznapos hollandiai utunk során.

Fenyő Boglárka és Misti Evelin

SZERVEZŐK

Present Promotions

Aukje Postma
Simon Szilvia

Raoul Wallenberg Szakközép és Szakiskola

Szálteleki Szilvia
Székely Éva