Az alábbiakban osztályunk működésével kapcsolatban feltett leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg.

Milyen problémákkal fordulhatok Önökhöz?

Osztályunkon főként szorongásos zavarban (pl. pánikzavar, szociális fóbia, poszttraumás stress zavar), depresszióban, egyes személyiségzavarokban (pl. borderline vagy elkerülő személyiségzavar), önsértő magatartásban, fóbiákban, étkezési zavarokban, illetve függőségek egyes formáiban szenvedő pácienseket kezelünk. Osztályunk profiljába nem tartozik bele az antiszociális személyiségzavar, az akut pszichotikus állapot, illetve a demenciák kezelése, valamint alkohol- vagy drogelvonó kezelés. Ilyen esetekben más szakrendelés vagy fekvőbeteg-intézet felkeresését javasoljuk.

Jelentkezhetek-e az osztályon, ha sürgős segítségre van szükségem?

A Pszichoterápiás Osztály sürgősségi ellátást nem tud vállalni, ilyen esetekben a háziorvos, vagy a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelő vagy kórház felkeresését javasoljuk.

Hogyan jelentkezhetek felvételre?

Tájékoztató beszélgetésre (első interjú) időpontot az alábbi telefonszámokon kérhet. 06-1-210-0330 mellék: 51252. A jelentkezés módjáról bővebben itt tájékozódhat.

Miért van szükség várakozásra és előjegyzésre?

Az előjegyzést részben az teszi szükségessé, hogy csoportjaink négyhetente, adott időpontban indulnak, betegfelvételre pedig csak a csoportok indulásakor van lehetőség. Másik oka, hogy az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, régebben OEP) egy időben csak bizonyos számú kezelést tud finanszírozni, ennél azonban általában több beteg jelentkezik hozzánk. A várakozás ideje a jelentkező betegek számától függően általában néhány hét.

Be kell-e feküdni, vagy bejárós is lehetek?

A Pszichoterápiás Osztály fekvőbetegosztály. Ez azt jelenti, hogy az egészségbiztosító akkor finanszírozza az Ön kezelését, ha fekvőbetegként van jelen osztályunkon. A bentfekvés során, a mindenkori járványügyi korlátozásokkal és az aktuális kórházi szabályzattal összhangban, hacsak az Ön betegsége nem akadályozza ebben, hétvégén rövid kimenőre mehet, de az éjszakát az osztályon kell tölteni. 

Miből áll a kezelés?

Osztályunk fő profilja a csoportterápiás kezelés, aminek részeként sématerápiás-, művészetterápiás-, meseterápiás-, relaxációs-, asszertív kommunikációt fejlesztő csoportokon vesznek részt a páciensek. Emellett minden betegnek van az osztályon egyéni terapeutája, akivel hetente kétszer fél órás konzultációkat biztosítunk.

Egyes problématípusok esetében (pl. kényszerbetegség, pánikbetegség, fóbiák, önsértő magatartás, evészavarok) a csoportterápiát egyéni viselkedésterápiás programmal egészítjük ki, amelyet terápiás szerződésben rögzítünk.

Van-e titoktartás?

A csoport biztonságos légkörének feltétele a csoporttitok megtartása: a csoporttagok nem beszélhetnek másoknak (tehát sem más csoportba tartozó betegtársaiknak, sem hozzátartozóiknak stb.) a csoporton elhangzottakról. A Klinika egész területén páciensek engedély nélkül kép- és hangfelvételt nem készíthetnek.

Gyógyszeres kezelés is van?

Amennyiben szükséges, pszichiátriai gyógyszereket is tudunk beállítani a pácienssel való egyeztetést követően; amennyiben az Ön állapota ezt nem indokolja, gyógyszermentesen is részt vehet a terápián.

Pénzbe kerül-e a kezelés?

A Pszichoterápiás Osztály szolgáltatásai NEAK által finanszírozott szolgáltatások, azaz érvényes TAJ-számmal rendelkező pácienseink részére térítésmentesek. Magyar egészségbiztosítással (TAJ-számmal) nem rendelkező páciensek részére szolgáltatásaink térítés ellenében vehetők igénybe.

Mit hozzak magammal a befekvéskor?

Érvényes személyigazolvány, lakcím- és TAJ-kártya, evőeszköz (pohár, tányér), kényelmes ruházat négy hétre, tisztasági felszerelés.