Betűméret: A A A

Művészet-terápia

Képzőművészet-terápia

A művészet terápiás hatását az a kézenfekvő felismerés jelenti, hogy minden alkotás, amit az ember létrehoz, valami „bennünk levő”kifejeződése. Hírt ad belső világunkról, énerősítő, önbizalom-növelő hatású. Mivel a képalkotás nagy szerepet játszik a korai személyiség alakulásában, ezért gyakran későbbi, esetleg traumatizált alapélmények, fantáziák, álmok is csak a közvetlen képi kifejezéssel jeleníthetők meg.

Alkotáskor váratlan felismerések történhetnek, melyek gyakran átveszik a vezető szerepet a belátások, a tanulás és növekedés terén. Ezért is lehet fontos kiegészítője a képzőművészet-terápia a klinikai pszichoterápiának. Számos betegség, tünet mögött meghúzódó feszültséggel teli eseménytől tehermentesíteni tudjuk a szervezetet képi áttétellel, vizuális vagy más érzékelési csatornákon: hangban, tapintásban, mozgásban megjelenítve. A művészeti tevékenység önmagában, értelmezés nélkül is segít traumatikus élmények feldolgozásában. A foglalkozások lehetőséget nyújtanak s arra biztatják a pácienst, hogy egy tevékenység (festés, rajzolás, plasztikai gyakorlatok, agyagozás) síkján újra átélhesse azokat.

A képzőművészet-terápia az elveszett egyensúly helyreállítására törekszik, célja az alkotómunka során megvalósuló személyiségépülés, olyan pszichikus modell kialakítása, melyben a megrekedt alkotófolyamat meglendítésével a megnyugvás, a megkapaszkodás, a biztonságérzet kialakulása pszichikus tértáguláshoz vezet.

Eszköze egy rendszer, ami komplex módon, kölcsönhatások sorozataként fejti ki hatását. A csoportfoglalkozások tevékenységtartalmát alapvetően a spontán, szabad festés adja, az aktív belső képeket előhívó, inspiráló ráhangolódás , valamint imaginációs gyakorlatok adnak védő teret az önkifejezéshez.

A megszülető mű óriási örömforrás, ami arra ösztönöz, hogy ez a metódus rendszeres „öngyógyító” gyakorlattá váljon.

Pszichoterápiás osztályunkon zajló művészetterápiáról bővebben olvashat az alábbi linkre kattintva:

művészetterápia