A résztvevőktől a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán elfogadott házirend betartását kérjük, amelyet a programban való részvétel saját szabályaival egészítünk ki.

Amennyiben a házirend megsértése miatt a páciens kezelését nem tudjuk tovább vállalni, állapotának figyelembe vételével irányítjuk tovább: ha állapota akut pszichiátriai kezelést nem igényel, osztályos kezelését megszakítjuk és a területileg illetékes szakrendelőbe irányítjuk. Amennyiben állapota akut kórházi pszichiátriai kezelést igényel, úgy a területileg illetékes pszichiátriai osztályra utaljuk.

Az együttélés szabályai

A kulturált együttélés szabályainak megfelelően elvárható a terápiás teamtől és a betegektől az udvarias tisztelettudó viselkedés, megfelelő öltözködés, modor.

Kérjük, hogy az alábbi magatartástól tartózkodjon. Az alábbi pontok többszöri megsértése esetén felmerül a programból való kizárás lehetősége.

 1. Az előírt terápiákon, csoportfoglalkozásokon pontos időben jelenjen meg, ne késsen. Programunkon való részvétel akkor lehetséges, ha a páciens a programban szereplő összes, egymásra épülő csoportfoglalkozáson részt vesz.
 2. Idegen személyek az osztályon, kórtermekben ne tartózkodjanak. Látogatási idő alatt a betegek a látogatókat az udvaron, a kórház aulájában fogadhatják.
 3. A dohányzás ellenes törvény tiltja a Klinika egész területén a dohányozást, dohányzásra kijelölt hely a kertben található.
 4. Saját gyógyszert, gyógyhatású készítményt ne tartsanak maguknál. Biztonsági okokból gyógyszer a betegnél csak akkor lehet, ha ezt kezelőorvosával megbeszélte és erről az ápoló személyzetet is tájékoztatta.
 5. A csendes pihenő alatt kérjük, hogy betegtársait ne zavarja, ez idő alatt TV-t, rádiót ne használjon, telefonját némítsa el – ebéd utáni időszak.
 6. Az osztályt 22-05 óra között ne hagyja el.
 7. Romlandó élelmiszert ne tároljon a kórterembe, az étkezés helye kizárólag csak az ebédlő.
 8. A betegek saját kórtermükben tartózkodjanak, más kórteremben ne menjenek be.

Abban az esetben, ha az alábbi jogsértő magatartások valamelyikét tanúsítja, azzal a programból való azonnali eltávolítást vállalja.

 1. Alkohol, kábítószer fogyasztása a kórházi állományban tartózkodás alatt (kimenők alatt sem szabad!)!
 2. Betegtársakkal az osztályon tartózkodás ideje alatt párkapcsolatot, szexuális kapcsolatot létesíteni.
 3. Fizikai bántalmazás vagy az ezzel való fenyegetőzés.
 4. Az osztályról kórházi textília (lepedő, párna, paplan, ruházat), vagy betegtársaktól személyes tárgyaik eltulajdonítása.
 5. Az osztály és a kórház tulajdonában lévő tárgyak rongálása.

Köszönjük, hogy a fentiek betartásával elősegíti a békés és eredményes közös munkát!