A Munkacsoport a Környezettudatos és Fenntartható Fogászatért rendszeresen igyekszik felhívni a szűkebb szakmai és a szélesebb közvélemény figyelmét az egészségügy és a fogászat környezetterhelésére, és ennek csökkentési lehetőségeire.

A munkacsoportból Dr. Demeter Tamás „Ökotudatos betegellátás és egészségmegőrzés” címmel tartott előadást 2023.07.22-én a MAGFesztiválon, a Somogy vármegyei Bálványoson. Az előadó a fogászat környezeti problémáinak ismertetésén túl kiemelte az egészségmegőrzés, a rendszeres fogászati ellenőrzések, valamint a környezetkímélő és hatékony szájápolási eszközök használatának fontosságát.

Az idén debütáló, természetközeli környezetben megrendezett fesztivál fő pillérei az egészség-életmód, a tudatosság-önismeret és a fenntarthatóság-ökotudatosság. A fesztivál Ökoszínpadán több előadó rámutatott, hogy az ökológiai válság egyre komolyabb következményeit, például a csökkenő biodiverzitás, a nyersanyaghiány, a fokozódó klímaváltozás és a környezetszennyezés égető problémáit az ökológiai közgazdaságtan paradigmái szerinti progresszív és rendszerszintű átalakulással, valamint az egyén részéről az átfogó és tudatos lelki önfejlesztéssel mérsékelhetjük.