A Munkacsoport a Környezettudatos és Fenntartható Fogászatért egyik kiemelt célja, hogy aktívan részt vegyen munkahelyi környezetünk zöldfelületének növelésében és fejlesztésében, hogy a lehetőségekhez mérten természetközelibbé tegye azt. Kültéri zöldfelületek létesítésével szeretnénk javítani a helyi mikroklímát, mérsékelni az épületet érő nyári hőterhelést, ezáltal elősegítve a hatékonyabb klímaadaptációt és az érintettek jóllétének növelését.

A 2007-ben átadott épületünk „cipőkanállal” fért be erre a kis telekre a 8. kerület szívében, így a lehetőségek korlátozottak, ám így is törekszünk a zöldfelület növelésére, ami különösen fontos itt a betondzsungel közepén.

Első lépésként a Fogászati Oktatási Centrum 3. emeleti belső udvarának zöldítését tűztük ki célul, melyet a Semmelweis Zöld Egyetem kezdeményezés épület- és környezetzöldítő programjával kooperációban valósítottunk meg a 2021/22-es őszi szemeszter során. Összesen 12 db magaságyást szereztünk be, melyekbe 10 gömb koronájú előnevelt díszfát, 2 cserszömörce cserjét és 100 tő lágyszárú, évelő, virágos növényt ültettünk el. 

Az ágyások összeszerelését, feltöltését és a lágyszárúak ültetését a Zöld Egyetem programhoz csatlakozott lelkes hallgatók segítették. A fás szárú növények ültetésében és a szükséges eszközök beszerzésében kiemelkedő segítséget nyújtott az Orális Diagnosztika Tanszék és igazgatója Dr. Dobó-Nagy Csaba professzor úr, akiknek ezúton is köszönjük a fáradozását!

Örömmel látjuk, hogy mennyi munkatársunk lelkesedik az épület zöldítéséért, ami abból is látszik, hogy az új növények gondozását, rendszeres locsolását az Orális Diagnosztika Tanszék önként, szívesen elvállalta.

Update: A belső udvarra kitekintve már megcsodálhatjuk a lombosodó kisfákat, sőt a vérszilva mellett a csepleszmeggy és a lágyszárúak már virágot is bontottak. A pozitív környezeti hatásuk mellett a látványuk is elragadó. Aki teheti, tekintse meg személyesen is!”

Az Oktatási Centrum zöldítéséről készült anyagunk megtekinthetik a Munkacsoport a Környeztettudatos és Fenntartható Fogászatért Instagram oldalán.