A járványügyi helyzetre vonatkozó budapesti és országos korlátozások enyhítésével fokozatosan megszűnik a hallgatók számára az intézménylátogatási tilalom, valamint nem indokolt a továbbiakban az ideiglenes otthoni munkavégzés lehetőségének fenntartása sem. Ugyanakkor a járványügyi védekezés továbbra is kiemelt fontosságú: a maszk viselése mellett tartani kell a kötelező védőtávolságot is. A biztonságos munkavégzés és vizsgázás támogatása érdekében, a Semmelweis Egyetem Alapítványnak köszönhetően többször használható textilmaszkokat kapnak az egyetem munkatársai és hallgatói.

A Semmelweis Egyetem május 19-től feloldotta az intézménylátogatási tilalmat valamennyi karának végzős évfolyamán a képzés jellegétől és a képzés nyelvétől függetlenül. Az érintett hallgatóknak kötelező a személyes megjelenés az egyetemen, és a végzősök esetében vissza kell térni a személyes vizsgáztatásra is, a távolmaradáshoz rektori engedély kérhető. A magasabb kockázati csoportba tartozó hallgatók csak egy vagy két negatív PCR eredmény után léphetnek be az egyetem területére. A térítésmentes tesztet az egyetem szűrőállomásain végzik el, egy online felületen történő időpontfoglalást követően, melyről az érintett hallgatók Neptun üzenetet kaptak.

PCR vizsgálaton kell megjelenniük azoknak a hallgatóknak, akik 14 napon belül érkeztek külföldről Magyarországra; továbbá mindenkinek, aki 14 napon belül más egészségügyi intézményben végzett gyakorlatot, önkéntes munkát. Szintén kötelező a szűrővizsgálat a külföldi hallgatók számára és mindenkinek, aki olyan személlyel került szoros kontaktusba, aki 14 napon belül érkezett külföldről Magyarországra (állampolgárságtól függetlenül).

Az Európai Unión kívüli valamennyi országból, továbbá az Európai Unión belül Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Írország, Románia területéről érkezők esetében az első PCR vizsgálat után 48 óra elteltével egy második PCR vizsgálatot is kötelező elvégezni, és csak két negatív eredmény birtokában lehetséges belépni az egyetem területére.

A többi, nem végzős évfolyamra vonatkozó szabályozások és utasítások megjelenése a következő napokban várható.

Tekintettel a járványügyi helyzet utóbbi időben történt kedvező alakulására, az ideiglenes otthoni munkavégzés (home office) fenntartása a továbbiakban nem indokolt a Semmelweis Egyetem munkatársai számára. Ugyanakkor az egyetemen tartott megbeszélések, ülések továbbra is távmegbeszélés formájában (a Zoom rendszeren keresztül) történnek, kivéve, ha kiemelt döntéshozatali munka érdekében kerül sor a megbeszélés vagy ülés megszervezésére.

Amennyiben ezt az adott szervezeti egység esetén a munkáltató indokoltnak tartja, a munkatársak számára is térítésmentesen elérhető a koronavírus szűrővizsgálat. Az egészségügyi (betegágy mellett) dolgozókat pedig továbbra is rendszeresen tesztelik az egyetem betegellátást végző klinikáin és intézeteiben.

Mivel a járványügyi védekezés továbbra is kiemelt fontosságú, ezért az egyetem vezetése minden hallgatójától és munkatársától azt kéri, hogy törekedjenek a megfelelő távolság megtartására, emellett a kézhigiénés szabályok betartása és a maszk viselése is kötelező az egyetem valamennyi épületében.

A fentieken túl az egyetem intézményeibe történő belépés csak kötelező pretriázs (testhőmérséklet-mérés és kikérdezés) után lehetséges. Tilos belépnie azoknak, akiknek az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetei (köhögés, nehézlégzés, légszomj, láz, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar, émelygés, hányás, hasmenés) vannak, vagy a megelőző három napban tapasztaltak magukon ilyen tüneteket.

A biztonságos munkavégzés és vizsgázás támogatása érdekében többször használható textilmaszkokat kapnak az egyetem munkatársai és hallgatói. A fehér, kék, illetve aranyszínű maszkok 60 fokon mosható, fertőtleníthető, háromrétegű textilanyagból készültek, a 8 különböző dizájn tervezése során a 250. jubileum arculati elemeit használták fel. A Semmelweis Egyetem Alapítvány finanszírozásával gyártott 20 ezer darab maszkot az egyes szervezeti egységek részére a Szolgáltatási Igazgatóság Központi Logisztikai Osztálya juttatja el.

A járvány lassításában segít, ha minél többen viselnek textilmaszkot. A koronavírus okozta járványügyi időszak során minden esetben érdemes maszkot hordanunk, ha olyan közösségi térbe lépünk, ahol az ajánlott társadalmi távolságtartás csak nehezen tartható be, például az irodákban, tantermekben. A rektori utasítás szerint az egyetemen belül, ha zárt térben 2 főnél többen tartózkodnak kötelező a maszk viselése.

Keresztes Eszter
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem