Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődők!

A Parodontológiai Klinika szakmai profiljai közé a fogágybetegségek ellátása, valamint a parodontális implantológiai kezelés tartozik. Ezen az oldalunkon a fogágyról és a fogágybetegségekről tájékozódhat röviden. Ha többet szeretne tudni, kattintson az alábbi kék gombra, amely egy nagyszerű információs oldalra irányítja önt, ahol akár egy gyors tesztet is kitölthet, ha fogágybetegségre gyanakszik, de a Gyakran feltett kérdésekre is választ kaphat. Kattintson ide:

periodontal-health – magyar nyelvű információs oldal

Mit jelent az, hogy fogágy?

   A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik.
Ide tartozik: az íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege (amelybe a rostok beágyazódnak) és a fogat körülvevő csont.
Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik. A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A fogágy része az íny, amelyet – mint a fogágy külső felszínét – először támadják meg a lepedékben elszaporodó baktériumok. Emiatt a a fogágybetegség első és leggyakoribb jele a fogínygyulladás. Mint minden gyulladást, ezt is az érintett terület vörös elszíneződése, duzzanata jelzi, amit fogmosáskor ínyvérzés kísérhet. A fogínyvérzés mellett jellemző tünet még a kellemetlen szájszag is.

Mi okozza a fogágybetegséget?

Ha nem megfelelően tisztítjuk a fogakat, különös tekintettel az íny felé eső területekre, akkor az íny és a fog közötti sekély résben a kórokozók tartósan megtelepednek és elszaporodnak. Ennek következtében ínygyulladás alakul ki, majd az arra fogékonyaknál a gyulladás a mélyebben fekvő, íny alatt elhelyezkedő szövetekre is ráterjed. Ez a gyulladás károsítja a kollagénrostokat, és a csont felszívódásához vezet. A csont felszívódása következtében a foggyökér és az íny között ún. tasak alakulhat ki, amelyet a fogorvos speciális szondával (tompa végű vizsgálóeszköz) diagnosztizál. A kialakult tasak tele van baktériumokkal, melyek visszafordíthatatlanul elpusztítják a fogat tartó szöveteket.

Hogyan előzhető meg a fogágybetegség?

Alaposan tisztítsa fogait és (ha vannak) fogpótlásait is! Ne feledkezzen meg a fogközök tisztításáról sem! A fogágy legfőbb ellensége a lepedék!
Rendszeresen távolíttassa el a fogkövet! Mivel fogkőeltávolításra kizárólag fogorvosi rendelőben kerülhet sor, fogorvosa, dentálhigiénikusa egyúttal ellenőrzi a fogak, az íny, a fogágy állapotát, tehát a beavatkozás szűrővizsgálatot is jelent! Ne dohányozzon!

Hová fordulhat, ha felmerül Önben hogy fogágybeteg?

Keresse fel fogorvosát, ha ő szükségesnek találja, akkor specialistához irányítja, aki megkezdi a szükséges kezelést és megadja a felvilágosítást az állapotával kapcsolatban.

 

 

 

Az alábbi kisfilmen a helyes fogápolást: fogmosást és fogköztisztítást mutatja be munkatársunk, dr. Michailovits Georgina.