Az elhízás világméretű gyakorisága rendkívül nagy kockázatokkal járó egészségügyi probléma, amelynek kezelése mind a mai napig hatalmas kihívást jelent a klinikai pszichológia számára. A Tanszéken (az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékével közösen) folyó kutatások a hosszú távú súlycsökkenésben szerepet játszó magatartásbeli, emocionális és kognitív tényezők feltárására irányulnak. A kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő program során fokozatosan tanulják meg a résztvevők a testsúlyuk kontrollálásával kapcsolatos készségeket. Így 8-10 %-os fogyást lehet elérni, mely a kutatási eredmények szerint jelentős javulással jár különböző egészségi tényezők területén. A vizsgálatok során a csoport fogyásban elért hatékonyságvizsgálata mellett hangsúlyt helyeznek a visszahízás hátterének feltérképezésére, megelőzésének metódusaira, azok hatékonyságvizsgálatára is.

Perczel-Forintos D. (2017). Tudatosság és önreflexió: A mindfulness módszerek szerepe az elhízás kezelésében. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 18(2), 125-148.

Perczel-Forintos D. (2017). Az elhízás magatartásbeli tényezői és befolyásolási lehetőségük: gének vagy környezet? Előadás, elhangzott: 3. Konszenzus konferencia az elhízás kialakulásáról, diagnosztikájáról, kezeléséről és megelőzéséről, Eger.

Dóra Perczel-Forintos (2015). EAT OR NOT TO EAT? A cognitive- behavioral approach to weight control. I. International Conference of the Croatian Association for Behavioural and Cognitive Therapies.

Papp I., Czeglédi E., Udvardy-Mészáros Á., Vizin G., Perczel Forintos D., (2014). A viselkedésterápia eredményeinek vizsgálata az elhízás kezelésében egy év távlatában. Orvosi Hetilap, 155(30).

Perczel-Forintos D., Papp I. (2014). Az elhízás_pszichoszomatikája. Orvosképzés – A graduális és posztgraduális képzés folyóirata, 89(3), 354-428.

Papp I., Udvardy – Mészáros Á., Czeglédi E., Vizin G., Perczel Forintos D. (2013). A viselkedésterápia hatékonyságának vizsgálata az elhízás kezelésében. Semmelweis Egyetem Doktori Iskola konferencia.

Perczel Forintos D., Czeglédi E. (2011). Az elhízás kognitív (és) viselkedésterápiás megközelítési lehetőségei. In. Túry F. és Pászthy B. (szerk). Az evészavarok pszichoterápiájának aktuális kérdései. 36-59.old. 

Sal I., Papp I., Perczel Forintos D. (2011). Magatartás-orvoslási lehetőségek a cukorbetegség és az elhízás kezelésében. Orvosi Hetilap, 153(11), 410-417.

Perczel Forintos D., Czeglédi E. (2009). Falánkság, túlsúly, elhízás. Az obesitas pszichoterápiás megközelítése. Psychiatria Hungarica, 24(5).