A téma címe:
A gyulladás és a fertőzések (különösképpen a SARS-CoV-2) szerepe az endotélsejtek aktivációjában

Témavezető neve:
Dr. Demeter Flóra, PhD-hallgató

Témavezető elérhetősége:
flora.demeter@gmail.com

A témát meghirdető intézet:
Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Kutatólabor

Az alábbi kar(ok)ról jelentkezhetnek hallgatók:
ÁOK, GYTK

Az alábbi évfolyam(ok)ról jelentkezhetnek hallgatók:
2. évfolyam, 3. évfolyam, 4. évfolyam

A téma ismertetése, fontos tudnivalók:
„Kutatási téma:
Az endotélsejtek vizsgálata in vitro modell-rendszerben, a gyulladás és a fertőzések (különösképpen a SARS-CoV-2) szerepe az endotélsejtek aktivációjában.

Kapcsolódó területek: sejtbiológia, élettan, immunológia, kórélettan, biokémia

Mit nyújtunk?
A TDK munka során lehetőséged lesz megismerkedni a kísérlettervezés, kivitelezés és kiértékelés folyamataival. Az alapvető in vitro sejttenyésztési technikák mellett számos laboratóriumunkban alkalmazott módszert (pl. fluoreszcens mikroszkópia, ELISA, qPCR) elsajátíthatsz. Saját kutatási témán dolgozhatsz és eredményeid bemutathatod a Semmelweis Egyetem TDK konferenciáján, szakmai konferenciákon, szakdolgozat/rektori pályamunka, valamint publikáció formájában.

Miért minket válassz?
Ha érdekel a sejtkutatás és az orvos-biológiai problémák és szeretnél egy lelkes, motivált, innovatív csapat tagja lenni, akkor jó helyen jársz. Több évtizedes sejttenyésztő laboratóriumi rutinnal, kimagasló publikációs aktivitással és stabil pályázati háttérrel rendelkezünk. Korábbi TDK hallgatóink eredményesen szerepeltek TDK/OTDK konferenciákon, rektori díjazásban részesültek, munkájukból első-/társszerzős cikkek születtek.”

A témához kapcsolódó hallgatói feladatok és követelmények:
„Endotélsejt izolálás köldökzsinórból, endotélsejt tenyészetek fenntartása steril körülmények között, megbeszélt kísérletek elvégzése, azok kiértékelése, a téma szakirodalmának feldolgozása.”

A témára eddig lehet jelentkezni:
2023-03-01