A Hallgatói Önkormányzat Küldöttgyűlése 2022. február 28-i ülésén egyhangúlag elfogadta az Alapszabály módosítását. Még a szenátusi jóváhagyás előtt az Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatósága, valamint a Gazdasági Főigazgatósága is észrevételeket tett, ezeket a Küldöttgyűlés elektronikus szavazással fogadta el március 25-én. A végleges változatot a Szenátus a március 28-i ülésén hagyta jóvá.

Az Alapszabályunk módosítását hosszas munka előzte meg, elsősorban Szűcs Attila titkár úr részéről, akinek precizitását ezúton is köszönjük. A véglegesnek szánt verzió 2022 februárjában készült el.

A korábbi verzióban elcsúszott számozást kiigazítottuk. A titkár delegálásával és visszahívásával kapcsolatos ellentmondásokat megszüntettük.

Mind a választási képviselőről, mind a titkárról szóló részben voltak elemek, amelyek még a Választási Bizottság, illetve az Ellenőrző Bizottság munkájához igazodtak a határozathozatal terén. Mivel már nem 3-3 fős bizottságok végzik ezt a munkát, így ülésezés helyett csak határozatot kell hozniuk.

A Választási Szabályzatban több módosítás is történt. Ezentúl lehetőség lesz fellebbezést elektronikusan is benyújtani. A korábbi részönkormányzati rendszerből benne maradt részeket eltávolítottuk. Visszaállítottuk a támogatási sorrend állításának szabályait, a továbbiakban az Elnökség támogatására nincsen szükség hozzá. Rendeztük az elnöki megbízatás idejének lejártát. A küldöttgyűlési választásokat függetlenítettük az elnökválasztástól. Elnökválasztásra továbbra is tavasszal kerül sor, ám a küldöttgyűlési választások az őszi szemeszterben lesznek tartva. Így az első éves hallgatók is hamarabb ismerkednek meg a választásokkal, és a Küldöttgyűlésbe bejutott mandátumukból kevesebbet vesz el azoktól a végzősöktől, akik lediplomáznak.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy elkészült az Alapszabály angol fordítása is a Nyelvi Intézetnek köszönhetően. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben indult nemzetköziesítési törekvések (mára a Hallgatói Önkormányzat teljes kommunikációja két nyelvűvé vált minden média felületen, ahogyan a rendezvényeink is) újabb mérföldkőhöz érkeztek, hiszen a belső szabályaink külföldi hallgatók számára való megismerhetősége által lehetőség nyílik arra, hogy a Hallgatói Önkormányzat munkájához még több nemzetközi hallgató csatlakozhasson a jövőben.

A Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya elérhető az Átláthatóság -> HÖK Alapszabály menüpont alatt ezen a linken.