Kedves felsőbb éves hallgató!

 

Előfordult veled gólyaként, hogy elveszettnek érezted magad az egyetem világában? Szívesen segítenéd tapasztalatoddal a jelenlegi gólyákat? Ha a válaszod igen, akkor itt a lehetőség! Idén elindul Egyetemünkön a Mentorprogram, amely keretén belül legalább harmadéves mentorok segíthetik az elsőéveseket. A programban való részvételt egy szakmai képzés előzi meg, amelyen a részvétel kötelező. Munkádat ösztöndíjjal, valamint hallgatói szervezeti tagságodtól függően BOE ponttal és/vagy IÖCS „X”-szel is jutalmazzuk.

Jelentkezni az alábbi linken tudsz október 4. éjfélig:

https://drive.google.com/open?id=1ZRZDoKbGf39YCPTPB8OUtMzQjMQks7Zb_UmGv3dsw9s

A részletekről alább olvashatsz.

 

Üdvözlettel:

A Mentorprogram Csapata

 

Mentorprogram 2019/2020

Tájékoztató

A program célja: a gólyák vezetése, valamint praktikus mindennapi tanácsok adása tanulmányaik az első évében; az egyetemi közösségi élet bemutatása

A mentor: az a legalább harmadéves hallgató, aki a mentorképzést elvégezte és vállalja a mentori kötelezettségeket

A mentorált: bármely elsőéves magyar nyelven tanuló hallgató, aki tanulmányait a 2019/2020-as tanévben kezdi

A mentor feladatai:

· mentoráltak száma: 1-5 fő

· a mentorképzés elvégzése: egynapos képzésen való részvétel

· gólya szupervízió: heti szintű kapcsolattartás a mentorálttal, havonta személyes találkozó

· havonta mentor szupervízió: közös találkozás a többi mentorral és a mentorprogram koordinátorral

· mentornapló vezetése

· a tanév végén anonim online kérdőív kitöltése a hatékonyság monitorozására

A mentorálás folyamata:

Minden mentor egyezteti mentoráltjaival a legelső személyes találkozó alkalmával, hogy milyen módon és gyakorisággal beszélnek, illetve találkoznak egymással. A mentor legalább kéthetente felveszi a kapcsolatot mentoráltjával, havonta legalább egyszer személyesen is beszélnek az első félévben.

A mentorképzés: interaktív előadás-sorozat, amelyek felkészítik a mentort a feladatai ellátásra. Főbb témák: SzMSz felépítése; felsőoktatásba lépés pszichés, szociális nehézségei; asszertív kommunikáció. A képzésen ezen felül a mentorok megtanulják kompetenciájuk határait és a rizikóhelyzetek felismerését.

A mentor díjazása:

A mentorok félévente ösztöndíjban részesülnek, amennyiben eleget tettek feladataiknak. Ezen felül havonta 5 BOE pont vagy szemeszterenként 1 IÖCS X közül lehet választani.

A mentornapló:

Havonta egy anonim kérdőívet kap minden mentor, amelyben felmérjük a program hatékonyságát, a mentoráltak esetleges problémáit, tanulmányaik menetét. Ezekben röviden rögzítenie kell a találkozók, időpontját, helyszínét, témáját, a felmerült problémákat.

A mentoráltak beosztása:

· Tanulócsoportonként kerülnek a mentoráltak beosztásra; amennyiben instruktora vagy demonstrátora valamelyik csoportnak egy mentor, úgy hozzá osztjuk be a mentoráltakat igény szerint.

A mentorált lehetőségei:

· a gólyának lehetősége van az egyetemi élet bármely területén mentorának tanácsát és/vagy segítségét kérni, a mentorának magánéletének tiszteletben tartásával

· a gólyának lehetősége van a programból kilépni, abba igény szerint visszatérni

· a gólya panasszal élhet mentora vagy a mentorprogram koordinátor felé. Indokolt esetben mentorváltásra kerülhet sor

A mentorált kötelezettségei:

· a gólya köteles mentorával és a mentorprogram koordinátorral tartani a kapcsolatot; a mentorral heti-, a koordinátorral és a többi gólyával közösen rendszeres szupervízión részt venni

· a gólya köteles havonta anonim online kérdőívet kitölteni a hatékonyság monitorozására, valamint tapasztalatairól szöveges beszámolót készíteni a tanév végén.