Közlemény

2018. április 18-án, azaz immáron két hete született meg az a csúfos közös szenátusi döntés a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem részéről, miszerint a két intézmény egyesül, ezzel pedig az eddig is elnyomott magyar nyelvű oktatást további hátrányok érhetik.

A romániai oktatási törvény előírja, hogy minden oktatási szinten és önálló karként is biztosítania kell a magyar nyelven történő oktatást, azonban az intézmény ezt lehetőség szerint minden módon akadályozza. A magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítése ezzel a döntéssel megtörténhet, hiszen akkora kisebbségbe kerülhetnek a magyar hallgatók, hogy a már sokszor eddig is figyelmen kívül hagyott jogszabályok adta lehetőségek is elvesznének, magyar diáktársaink nem tanulhatnak, vagy vizsgázhatnak magyar nyelven, illetve az egyetemi döntések meghozatalában még kevesebb beleszólása lesz a magyar szekciónak.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata támogatásáról biztosítja erdélyi testvéregyetemét. Felkérjük a döntéshozókat mind az erdélyi, román, magyar és Európai Uniós szinteken is, hogy álljanak ki a kisebbségek védelmében, hogy ne történhessen meg jogainak további tiprása.

Marosvásárhelyi hallgatótársainknak sok erőt és kitartást kívánunk, álljatok ki magatokért, valamint a következő magyar nyelven tanulni kívánó generációkért!

SE HÖK