A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata mint a jelenlegi és jövőbeli orvos, fogorvos, gyógyszerész, egészségtudományi, sporttudományi, és egészségügyi közszolgálati képzésben részt vevő hallgatók hivatalos képviselete, elutasítja a kormány azon intézkedéseit, melyek az ezen szakterületekre felvehető teljes állami ösztöndíjas létszámot  csökkentik, illetve az ezen  képzésterületek állami támogatását, ezáltal az orvosképző egyetemek költségvetését szűkítik!
Tekintettel arra, hogy a keretszámokat és az oktatásfinanszírozást érintő döntést megelőzően sem szakmapolitikai, sem társadalmi egyeztetés nem történt, ezért a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata tisztelettel felszólítja a kormányt a felsőoktatást érintő határozatok visszavonására és az elmaradt egyeztetések megkezdésére.
Az egészségügyi ellátás, illetve a közoktatás biztosítása állami feladat és felelősség. A tervezett nagyarányú támogatásmegvonással a kormány az egészségügyi és sport képzési területek végrendeletét írja alá. A magyar egészségügyben dolgozó munkavállalók túlterheltsége messze meghaladja a nemzetgazdasági átlagot, a magyar egészségügyi rendszer komoly munkaerőhiánnyal küzd! Ebben a helyzetben a kiképzendő egészségügyi dolgozók államilag támogatott létszámát csökkenteni súlyos szakmapolitikai hiba, melyet bármilyen kormánynak aláírni a képviselt társadalommal szembeni felelőtlenség.  A sporttudományi képzések állami ösztöndíjas keretszámainak radikális csökkentése pedig, egy olyan helyzetben, amikor a sportra stratégiai ágazatként tekint a kormány, nemcsak értelmezhetetlen, hanem egyszerűen elfogadhatatlan!
Jelenleg a képzési területen a külföldi, fizetős hallgatók aránya kb. 40%-ra tehető. Azáltal, hogy ezen hallgatók hazánk orvosképző egyetemeit választják, éves szinten több millió euró fogyasztást generálnak a magyar gazdaságban. Ezen hallgatók számára hazánk csak úgy maradhat továbbra is vonzó célpont, ha képzési minőségünket megtartjuk, a szükséges, nem ritkán költséges infrastrukturális fejlesztéseket végrehajtjuk. Ha csak ezt az egy szempontot vesszük figyelembe, úgy az orvosképző egyetemek állami támogatásának bármilyen csökkentése minőségbeli színvonal visszaeséssel, áttételesen súlyos gazdasági következményekkel jár.
A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata tisztelettel kéri a kormányt, hogy a felsőoktatással és egészségüggyel kapcsolatos döntések esetén felelősségteljesen járjon el, az ezen területeket célzó költségkivonást és létszámcsökkentést függessze fel, és kezdje meg a tárgyalásokat a szakmapolitikai, egyetemi és hallgatói képviseletekkel!
A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata 2012. december 18-áig türelemmel várja a kéréssel kapcsolatos intézkedéseket, az egyoldalúan hozott döntések felülvizsgálatát és visszavonását, a tárgyalásokkal kapcsolatos megkeresést.
Amennyiben ez nem történik meg a hallgatóság más módokon fogja kifejezni egyet nem értését a kormány tervezett felsőoktatási intézkedéseivel szemben!
Budapest, 2012. december 14.

Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat