Az Asklepios Campus Hamburg képviselői voltak a márciusi Kutatói Szalon vendégei. Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a programot megnyitó beszédében hangsúlyozta: az Asklepios Campus Hamburg a Semmelweis Egyetem egyik legkiemeltebb stratégiai partnere, a hamburgi campus az egyetem legfontosabb kihelyezett képzése. A rektorhelyettes kiemelte azt is, hogy az egyetem mindig is úttörő volt a nemzetközi együttműködésekre való törekvés terén, most pedig az a cél, hogy tovább bővüljön az Asklepiossal való kooperáció mind a kutatás, mind a PhD-képzés területén.

RS46295_KA-20160301-IMG_6844-scrA Szalon házigazdája, Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szintén úgy fogalmazott: igen fontosnak tartja szorosabbra fűzni a szálakat az egyetem és az Asklepios között, a Kutatói Szalon pedig jó alkalom arra, hogy még többet megtudjanak egymás tevékenységéről, és megtalálják a további kapcsolódási pontokat.

Dr. Hunyady László emlékeztetett arra, hogy az Asklepios Klinikacsoport Németország egyik vezető egészségügyi ellátója, 45 ezer munkavállalóval, 27 ezer kórházi ággyal, évi 2,2 millió ellátott beteggel. A közös orvosképzési program 2008-ban indult el, melynek keretében az elméleti képzés Budapesten történik, míg az oktatás preklinikai és klinikai része Hamburgban. E célból alakították meg az Asklepios Campus Hamburgot, mely Európában egyedülálló oktatási modell, unikális együttműködés egy állami egyetem és egy privát ellátó között.

RS46290_KA-20160301-IMG_6871-scrA Szalon vendége volt Dr. Karl Jürgen Oldhafer, a sebészeti klinika vezetője (Head of Department of Surgery, Asklepios Hospital Barmbek, Asklepios Campus Hamburg of Semmelweis University), aki rövid bevezetőjében bemutatta a két előadót: Dr. Siegbert Faiss-t, a gasztroenterológiai és intervenciós endoszkópos klinika irányítóját (Head of Deptartment of Gastroenterology and Interventional Endoscopy Asklepios Hospital Barmbek), valamint Dr. Andrea Morgner-Miehlke-t, az Asklepios klinikai kutatásvezetőjét (Head of Asklepios proresearch). Utóbbival összefüggésben megjegyezte: a kutatás kiemelten fontos terület az Asklepios számára.

RS46283_KA-20160301-IMG_6890-scrDr. Siegbert Faiss fő témája a terápiás endoszkópia, előadásában a kuratív endoszkópos lehetőségekről beszélt a korai gasztrointesztinális daganatok reszekciójában. Egyebek mellett kutatási eredményeket ismertetett, melyek alátámasztják a kevésbé invazív beavatkozások jelentőségét. Mint hangsúlyozta: meggyőződésük, hogy az endoszkópos reszekció a gasztrointesztinális tumorok esetében egy fantasztikus technika, fontos azonban a megfelelő indikáció, valamint a patológus munkája, hiszen nagyon akkurátus hisztopatológiai elemzésre van szükség, és kiemelt az utánkövetés jelentősége. 

Dr. Andrea Morgner-Miehlke előadásában átfogó képet adott az Asklepios Klinikacsoport kutatással összefüggő tevékenységéről és a jövőbeli stratégiai tervekről. Mint elmondta: több mint 500 aktív kutatási projektjük fut jelenleg, ezek mintegy 70 százaléka klinikai vizsgálat, de végeznek alapkutatást is, ehhez is megvan a szükséges infrastruktúra és a kompetencia.

RS46275_KA-20160301-IMG_6937-scrFő kutatási területeik a kardiovaszkuláris betegségek, a hematológia, az onkológia, a neurológia. Dr. Andrea Morgner-Miehlke kiemelte, céljuk fejleszteni és még intenzívebbé tenni a Semmelweis Egyetemmel való kutatási együttműködést, mely akár a projektekre való közös forrásszerzésben is megnyilvánulhat, valamint új kutatás modellek implementálásában.

Dr. Hunyady László a program végén kitért arra is, a kutatási együttműködések mellett az oktatói stábnak is még szorosabbra kell fűznie a kapcsolatokat, cél, hogy közelebb kerüljön egymáshoz az oktatási struktúra, és minden hamburgi oktatónak legyen közvetlen kapcsolata a hazai szakklinikával, ami erősíthető a kutatási együttműködést is.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem