Regisztráció:
BLS oktatás 14 órára
BLS oktatás 17 órára

Az életben maradáshoz néha mások segítségére van szükség. A statiszták szerint évente közel kétezer embert veszítünk el azért, mert nincs a környezetében olyan személy, aki képes volna őt újraéleszteni. Ez a szám éppen annyi, mint ahányan Visegrádon élnek. Ugye milyen elgondolkodtató? Turai Péter István, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) Elsősegély-nyújtási és oktatásügyi felelőse évek óta elhivatottan dolgozik ennek az aránynak a javításán.

Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) naponta több ezer ember fordul meg, a realitásokat nézve bárkinél előfordulhat egy rejtett szívhiba. Az EOK-ban működő elsősegély szolgálaton túl fontos, hogy minél szélesebb réteg részesüljön újraélesztő képzésben. Az elsősegélynyújtó hallgatók által  az orvosi egyetem olyan közeggé válhat, ahol mindenki biztonságban érezheti magát. Az egészséges EOK projektnek egyik fontos mottójává válhat, hogy mindazok, akik ide jönnek, legyenek ők dolgozók vagy tanulók, tudják és érezzék, jó helyen vannak. Turai Péter kiemelte, hogy a legtöbb ilyen esettel általában nem az utcán találkozunk, hanem a közvetlen környezetünkben, munkahelyünkön, továbbá a családunkban, szeretteink körében. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés szabályaival. Ilyen esetben ugyanis az elsősegély – amint a nevében is benne van – attól érkezik, aki elsőként tud segíteni. Tehát nem a mentős, nem az orvos, hanem az a személy, aki a helyszínen tartózkodik. Amennyiben ez a láncszem hiányzik, ott később már az orvos is tehetetlen.

Beszélgetésünk közben Pétertől megtudtam, hogy személyesen is érintett ebben a témakörben. Tizenöt éves volt, amikor nagymamájától kapott egy hívást, hogy nagypapája rosszul van. Nagyon fiatal volt még, az újraélesztésről csupán annyit tudott, amit korábban egy reggeli rádióműsorban hallott. 30/2, ami annyit tesz, hogy harminc nyomás a szív környékén és kettőt kell szájon át befújni. Közben hívta a mentőket és további 21 percen keresztül folytatta és reménykedett, hogy nagypapája visszatér. Mindhiába.

Elszántsága talán éppen ebből a történetből fakad. Mint mondja, mindazok, akik részt vesznek egy újraélesztési képzésben, éles helyzetben sokkal inkább képesek végrehajtani a betanult cselekvés-sorozatot. Ez első hallásra talán kicsit gépiesen hangzik, viszont a legtöbb ilyen esetben az emberek többnyire bepánikolnak és gondolkodás nélkül, automatikusan csinálják azt a mozdulatsort, amit korábban megtanultak és begyakoroltak. A képzés során a résztvevők olyan alapot kapnak, amivel magabiztosabbá válnak ilyen helyzetekben.

Turai Péter István koordinálásával az EOK-ban április 12-én, két alkalommal lesz lehetőség az újraélesztés elsajátítására, 14:00 illetve 17:00 órától. A foglalkozás fél óráig tart, magyar illetve angol nyelven.

A képzésre az EOK összes dolgozóját szeretettel várjuk. Cselekedjünk minél többen, ha valakit újra kell éleszteni!

Szöveg: Tarnóczy-Tóth Katalin