Betűméret: A A A

Holttest felajánlása oktatásra

Mortui vivos docent – A halottak tanítják az élőket

Anatómiai Intézetünk évente megemlékezik mindazokról, “akik haláluk után az orvosképzést szolgálták”Megemlékezések képei

temeto-kmk

Megemlékezés mindazokról, “akik haláluk után az orvosképzést szolgálták” – a Rákoskeresztúri Új Köztemető szóróparcellájában található emlékoszlopnál (2012)

Holttest felajánlása anatómiai oktatás és orvostudományi kutatás céljára Az orvosoknak először a Ptolemaiosz-dinasztia idején (Kr. e. 320-30) engedélyezték az emberi testek boncolását ismereteik bővítése céljából. Ma több, mint 2000 évvel később a boncolások még mindig elengedhetetlen részét alkotják az orvosképzésnek. Ez az egyetlen módszer, amellyel a leendő orvosok anatómiai tudásukat legbiztosabban megalapozhatják, miközben manuális készségekkel gyarapodnak. A megszerzett ismeretek elengedhetetlenek gyógyító tevékenységük gyakorlásához, legyen az egy általános vizsgálat vagy egy sebészeti beavatkozás. A Semmelweis Egyetemen boncolások nélkül nem valósulhatna meg az a magas szintű anatómiai képzés, amit az egész világon elismernek. Ez azoknak az önzetlen embertársainknak köszönhető, akik haláluk után testükkel az orvostudomány oktatását szolgálják. A magyar törvények (Eütv. 222. § (2)) lehetővé teszik, hogy saját, ill. elhunyt hozzátartozója testét erre a nemes célra felajánlja. Fontos elmondanunk, hogy az oktatás során a ránk bízott testeket a legmesszemenőbb kegyeleti és etikai szabályokat betartva kezeljük, ill. hogy a holttestekért nem áll módunkban anyagi ellenszolgáltatást biztosítani. Az Egyetem a későbbi hamvasztás és egyetemi parcellában való elhelyezés és sírgondozás költségeit vállalja magára. (A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet összefoglalója)

Ügyintéző: Csömörné Fadgyas Brigitta

********************************************************************************** Amit az anatómiai oktatásról felajánlóként tudni érdemes: Az emberi test boncolása a legtöbb esetben kórbonctani (patológiai) osztályon történik, az elhunyt betegségeinek pontosabb megállapítása céljából. Rendkívüli halál esetén hatósági boncolást végeznek (igazságügyi orvostan). Kórbonctani és hatósági boncolás után a holttestet rövid időn belül (általában napok, hetek) eltemetik. Az anatómiai boncolás gyakorlata az előbbiektől számottevően eltér, hiszen ennek nem a halálok és az elhunyt betegségeinek megállapítása, hanem az emberi test felépítésének részletes bemutatása a célja. Az anatomia görög eredetű szó (anatemnein: felvágni). Anatómiai boncoláson az orvos- és fogorvostanhallgatókon kívül részt vesznek gyógyszerész-, gyógytornász-, gyógymasszőr- és pszichológushallgatók, biomérnökök, egészségügyi mérnökök és orvosfizikusok is. Abból adódóan, hogy az anatómiai boncolás kiterjed valamennyi testtáj és szerv részletes felépítésének bemutatására, lényegesen hosszabb időt, a legtöbb esetben éveket (2-3 év) vesz igénybe. Emiatt a holttesteket tartósítani is kell, ami szintén legalább 1 évig tart. Gyakran ismételt kérdések: