Betűméret: A A A

Anatómiai Múzeum

Az Anatómiai Múzeum a Semmelweis Egyetem hallgatói számára látogatható a meghirdetett nyitvatartási időben. Jelenleg (2020 ősze) a járvány miatt nem látogatható.


Intézetünk 100 éves Múzeuma kifejezetten tanuló múzeum: hallgatóink preparátumokat (csontok, szervkészítmények) kikölcsönözve helyben készülhetnek vizsgáikra.

Információ hallgatóknak

Más érdeklődők (iskolák, tanintézmények, magánszemélyek) a kiállítást csak külön, a Múzeum munkatársával (Vidra Veronikával, muzeum.anatomia@med.semmelweis-univ.hu ) történt előzetes e-mailes egyeztetés után tekinthetik meg.

Információ külső látogatóknak

muzbej

Bejárat az udvar felől


DSC00018

Múzeumbelső

Az Anatómiai Múzeum az 1896-98. között épült anatómiai intézmény saját állandó kiállítása, amelyet úgy a Semmelweis Egyetem hallgatói, mint külső érdeklődők rendszeresen látogatnak. A kiállításon az épület születését évtizedekkel megelőzően keletkezett preparátumok is láthatók, többek között Lenhossék József visszér készítményei, számos magzattorz vagy koponyagyűjteményünk egy része. Évtizedeken át itt őriztük a híres betyár, Rózsa Sándor koponyáját, de ugyancsak gyűjteményünk része volt a II. József által adományozott női viaszmodell, amely a test nyirokkeringését mutatja be páratlan szépséggel és részletességgel. Ezek a műremekek ma is megcsodálhatók más fővárosi múzeumok tárlatain.

“Tudománytörténeti ritkaságoknak számítanak Lenhossék József készítményei a medence visszeres fonatairól, valamint Davida Leó központi idegrendszeri készítménye. Sõt egykori munkatársunk Kádár Ferenc szívkészítményei is már az intézet történetéhez tartoznak.” (Dr. Hajdu Ferenc leírása az Anatómia épületének Centenáriumi évkönyvéből)

Kapcsolódó oldalaink: