A Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézménye részére Tóth Marietta tanárnő 2022 februárjában pályázta meg az ökoiskola címet. Az elbírálás eredménye: elnyertük az első ökoiskola címet, az oklevél átadására-átvátelére egy gyönyörű környezetben fekvő, II. kerületi iskolában került sor.

A pályázati anyag (ökoiskola önértékelő táblázat, ökoiskolai szakmai program, munkaterv) feltöltését már 2021 szeptemberétől komoly előkészületek előzték meg. A Semmelweis Egyetem illetékes koordinátorával egyeztetve, iskolánkban is kihelyezésre került a „Passzold vissza Tesó!” kampány mobilgyűjtő doboza. A Jane Goodall Intézettel korábban is ápoltam szakmai kapcsolatot, így ezen ismeretség révén már másnap hozzánk került egy szép, eredeti gyűjtődoboz. Kapcsolódtunk az Állatok Világnapja, a Világ Legnagyobb Tanórája jeles napokhoz, illetve novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Témahéthez. Online vetélkedőben mérték össze tudásukat az egyes osztályok. A karácsonyi díszítésnél 2 osztályban előtérbe került az újrahasználat, ennek jegyében kreatív módon készültek régi ajándéktasakokból, újságpapírokból teremdíszek. Kérdőíves felmérést végezve az iskola dolgozói, tanulói között soka a tömegközlekedést választják a mindennapi bejáráshoz. A gyerekek érdeklődtek, mihez szükséges ez a felmérés. A környezetbarát megoldások több szempontból is érvényesülnek és a megalapult öko munkacsoportunk még szélesebb körben igyekszik továbbvinni az ökoiskola hírét, a részben meglévő és továbbiakban kialakítandó és fenntartandó jó szokásokat. Az iskolaudvaron virágágyást építve és a virágokat márciustól tanév végéig gondozva, a részt vevő tanulók azon túl, hogy a friss levegőn töltötték szabad idejüket, iskolai közösségi szolgálati órákat is kaptak. Ebben különösen a 10. A osztály mutatott lelkesedést, valamint a beltéri zöldesítésben, palántanevelésben a 9. A osztály. Az udvaron esővízgyűjtő került kihelyezésre, ezzel is elkerülve az ivóvíz felesleges pazarlását. 2022 áprilisában több kolléga csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, amelynek keretében mintegy 100 tanulót sikerült bevonni különböző programokba: pl. ellátogattunk a Duna partra vízmércéket vizsgálni, leadtunk veszélyes hulladékot (elektronikai hull. és kiégett fénycsövek) a 8. kerületi hulladékudvarba, angol órán a klímaváltozást, vízfogyasztást bemutató angol nyelvű filmet néztek az érdeklődő diákok, majd plakát került kiállításra. A zöld fali újság rendszeresen frissült újabb tartalmakkal. A TeSzedd! szemétszedésen, a Népligetben 2 alkalommal is részt vettünk, önálló csoportként.

Úgy gondoljuk, a fenntarthatósági elveket minden évben érdemes ismertetni a diákokkal, tekintve az aktuális környezeti problémákat (pl. aszály, erdőtüzek, fakivágás, elsivatagosodás), igyekezni fogunk a fiatalok érzékenyítésében, környezettudatos szemléletének formálásában- mindez csak elhivatott kollégákkal és fiatalokkal együtt valósítható meg.

Beszámolót készítette: Tóth Marietta (Öko munkacsoport) Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézménye (1086 Bp., Csobánc u. 1.)