Forrás: https://www.plasticfreejuly.org/

Világszerte évente mintegy 380 millió tonna műanyagot állítunk elő. Ezeknek a 90%-a végzi használat után hulladékként. Óceánjainkat jelenleg mintegy 150 millió tonnányi műanyag szennyezi, amik között a Nature magazin tanulmánya szerint a műanyag zacskók és PET palackok után a harmadik leggyakoribb hulladéktípus az étel elviteles doboz. De nem kell az óceánig se mennünk az elviteles csomagolóanyag okozta szemétért, ugyanis a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy.

A Plastic Free Foundation időszakos kihívása, a Plastic Free July egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire és segítséget nyújtani az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváinak megtalálásához vagy ami még jobb, teljes elhagyásához. A fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra.

A tavalyi évben a kihíváshoz 132 egyetemi polgár csatlakozott, aki vállalták, hogy néhány szokásukon változtatva hozzájárulnak a műanyaghulladékok csökkentéséhez. A résztvevők 78% úgy nyilatkozott, hogy az év minden napján tesz a műanyaghulladék-termelés csökkentéséért, a maradék 22% egy hétre vagy a teljes hónapra vállalta, hogy figyelmet szentel a vásárlási szokásaira.

A kihívás hivatalos oldalán, a https://www.plasticfreejuly.org/ címen ötleteket, tippeket találhatnak, jógyakorlatokat olvashatnak a korábbi évekből, illetve regisztrálhatják és be is mutathatják a saját ötleteiket, amivel a műanyaghulladékok mennyiségét csökkentik.

Nem kell azonban, hogy teljesen megszüntessük a műanyagok használatát, már néhány apró berögződés megváltoztatása is sokat számít:

Kerüljük a műanyag evőeszközök és poharak használatát!

Vigyünk magunkkal újratölthető palackot, kulacsot!

Kerüljük a csomagolt zöldségek és gyümölcsök vásárlását!

Hagyjuk el a műanyag szatyrok használatát, legyen nálunk mindig vászontáska!

Cseréljük le a műanyag flakonos tisztálkodószereket szappanra!

Vásároljunk helyi termékeket és kérjük műanyag csomagolás nélkül!

Kerüljük a gyorséttermeket és a házhoz rendelést!

Sétáljunk el az ételért saját edénnyel!

Az utolsó pontot támogatja a Semmelweis Egyetem és a Rakun dobozközösség idei partnerakciója, amely egy kedvezménykupon formájában minden Semmelweis Polgár és Hallgató részére 50% kedvezményt biztosít a dobozközösség rendszer 1 hónapos kipróbálására. A kedvezményes időszak a kupon aktiválásától számított 30 napig él (aktiválni júliusban lehet). A RAKUN hirdetményt itt találod: RAKUN hirdetmény

Forrás: https://www.rakun.hu/blog

A Rakun projekt célja, hogy az egyszer használatos elviteles dobozokat egy újratölthető alternatívával váltsa fel. A közösség tagjai a Rakun partner vendéglátóhelyeken (elfogadóhelyeken) különleges rozsdamentes acél Rakun dobozba kérhetik az ételüket, vagy rendelhetik házhoz. A tagsági díjat a Rakun Dobozközösség applikációt letöltve (www.linktr.ee/Rakuncommunity) fizethetik be a vendégek. Ez egy fix havi díj, amiért cserébe a dobozokat korlátlan alkalommal használhatják és bármelyik résztvevő vendéglátóhelyen kérhetik ebbe az ételt.

A rendszer lényege a higiénia, nem véletlen, hogy a Közösség kabalaállata a mosómedve (angolul racoon). Itt ugyanis a vendéglátóhely nem abba a dobozba teszi bele az ételt, amit a vendég visszahoz, hanem azt elveszi és egy előzőleg szabályosan fertőtlenítő mosással elmosott tiszta dobozba teszi az új rendelést.

A rendszerhez eddig országszerte 90+ vendéglátóhely csatlakozott, de folyamatosak a jelentkezések. Az elfogadóhelyek listája mind a Rakun applikációban, mind a www.rakun.hu weboldalon megtalálható.

 

Sok sikert kíván a Műanyagmentes júliushoz

a Zöld Egyetem Csapata