Egy szervezett üzemlátogatás keretében a Semmelweis Egyetem munkatársai betekintést nyerhettek a Fővárosi Hulladékhasznosító Műnél abba a folyamatba, hogyan nyernek hő- és villamosenergiát Budapest kommunális hulladékából.

 

A Hulladékhasznosító Mű már kívülről is impozáns látványt nyújt hatalmas kéményével, és látványos, sárga tömbjével, ami jól kiemeli a környék elszórt, kisebb épületei közül. Semmi nem utal arra, hogy bent szeméttel – még pedig rengeteggel – fogunk találkozni. Itt kezelik ugyanis Budapest kommunális hulladékának mintegy 60%-át, ami évente akár 400 000 tonnát is jelenthet.

Hulladékbunker (forrás: FKF Zrt.)

Az elégetett hulladékból kapcsolt energiatermeléssel hő- és villamosenergiát állít elő az üzem, ezzel biztosítva  és 44 ezer lakás villamosenergia-szükségletét. A keletkező füstgázok tisztítását a 2005-ben teljes korszerűsítésen átesett füstgáztisztító berendezések biztosítják, az emissziós értékeket folyamatosan monitorozzák, a kibocsátásra kerülő szennyezőanyagok jelentősen a rendeletben meghatározott határértékek alatt maradnak.

Mindezeket részletesen is bemutatták számunkra a látogatás elején. Rövid, általános tájékoztatót kaptunk a hulladékgazdálkodásról, megtudhattuk, hol helyezkedik el a hulladék energetikai hasznosítása a hulladékhierarchiában, illetve hogy mennyire fontos és hasznos is a szerepe. A fejtágítás után nem maradt más hátra, mint felvenni a kobakokat és elindulhattunk az üzem bejárására. Egészen közelről láthattuk a hulladékégető kazánokat (a kémlelőablakokon át nagyon látványos a 900-1000 oC-on égő szemét, aminek a hője még a több rétegű szigetelő biztonsági üvegezésen keresztül is jól érezhető volt), be- és letekinthettünk a hatalmas csarnokba, ahová a kukásautók szakadatlanul hordják be a hulladékot, és ahonnan az óriási polipmarkolók egyszerre akár fél teherautónyi szemetet megragadva ürítik bele azt a kazánok tetején lévő garatba.

A termikus kezelés végeredménye a salak, ami a kiindulási hulladék tömegének kb. a negyede, a térfogatának pedig még ennél is jóval kisebb hányada. Ottjártunkkor épp nem végezték a salaknak a szállításra való előkészítését, azonban az előadásból megtudhattuk, hogy miután elektromágnesekkel eltávolították a vastartalmát, a nem veszélyes hulladéknak számító salakot teherautókra rakodják és hulladéklerakókba, jellemzően Pusztazámorra, Budapest hulladékának lerakójára szállítják, ahol a hulladék napi takarására használják fel.

Hulladékbunker (forrás: FKF Zrt.)

Az égetőmű után átsétáltunk a közeli Szemléletformáló és Újrahasználati Központba, honlapja innen elérhető. A létesítmény kettős funkciót lát el, egyrészt mint lakossági hulladékudvar működik, másrészt pedig edukációs szerepe is van. A miénkhez hasonló felnőtt- és rendszeresen gyermekcsoportoknak is tartanak előadásokat, interaktív foglalkozásokat a hulladékgazdálkodásról, szelektív hulladékgyűjtésről, komposztálásról, az FKF által ellátott hulladékgazdálkodási feladatokról.

Az ebben a hulladékudvarban átvételre kerülő hulladékok köre lefedi mindazokat a kidobásra ítélt anyagokat, tárgyakat, amik az otthonainkban normál körülmények között keletkezhetnek. A budapesti lakcímmel rendelkező lakosok behozhatják az újrahasznosítható csomagolási hulladékokon (szelektíven gyűjthető papír-, műanyag-, fém- és üveghulladékok, hungarocell) túl a kisebb bontási-felújítási munkákból keletkező sittet, lomot, gépkocsik gumiabroncsait, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket, akkumulátorok, vegyszermaradékokat. Minden frakciót külön, a neki kijelölt konténerbe, gyűjtőeszközbe lehet elhelyezni, a kezelésükről a vonatkozó jogszabályok betartásával bizonyos esetekben szakcégek bevonásával gondoskodnak.

A többi hulladékudvarban (összesen 5 nagyobb és 12 kisebb hulladékudvar található Budapesten) átvételre kerülő hulladékok köréről és a leadható mennyiségekről érdemes előzetesen az FKF Zrt. honlapján tájékozódni, valamint a sitt és lom leadásához szükséges előzetes időpontfoglalást is itt tudjuk megtenni.  

A létesítményben díjmentesen leadhatunk olyan feleslegessé vált, megunt használati tárgyakat, eszközöket, amik még más számára értéket képviselhetnek, használható állapotban vannak és eredeti funkciójukat maradéktalanul betöltik. Ezek jellemzően játékok, sporteszközök, bútorok, lakberendezési tárgyak, könyvek. El is vihetünk az ide bekerülő tárgyakból egy csekély tárolási-raktározási díj megfizetése fejében. A kisebb tárgyak, könyves esetében ez 100 Ft-ot jelent, míg a legmagasabb tárolási díj nagyméretű bútorok esetében van, ez is mindössze 10 000 Ft. Igazi kincsekre is lelhetünk némi nézelődés, kutakodás után. Komplett, jó állapotú szekrénysorok, ülőgarnitúrákat is rejthet a csarnok, a könyvek között pedig biztos, hogy mindenki találni fog nem is egy, az érdeklődési körének megfelelő darabot. A látogatásunk során még két zongorát is láttunk, amik az új gazdájukat (és a szakszerű behangolást) várták, darabját a maximális 10 000 Ft-os tárolási díj ellenében bárki hazaviheti.

Használt tárgyak „boltja” elérhető innen.

Bár még szívesen válogattunk volna a könyvek között, vissza kellett indulnunk az irodába. Az üzemlátogatás során sok olyan új információval is gazdagodtunk, amiket akár mint magánemberek, akár mint a Biztonságtechnikai Igazgatóság szakemberei, akik napi szinten foglalkoznak az Egyetem hulladékaival, tudnak hasznosítani.  

Amennyiben a Kedves Olvasó is szeretné személyesen bejárni a Hulladékhasznosító Művet, a Szemléletformáló és Újrahasználati Központot vagy akár a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot, akkor az alábbi elérhetőségeken tud időpontot egyeztetni akár egyénileg, akár kisebb csoportnak:

További információért pedig kérjük, hogy keresse fel az BKM Nonprofit Zrt. honlapját: LINK

Galéria

7kép