A Semmelweis Egyetem felkerült a világ legfenntarthatóbb egyetemeit összesítő UI GreenMetric 2021. évi listájára

 

A tavalyi évben először a Semmelweis Egyetem is csatlakozott a környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvések értékelésére létrehozott GreenMetric egyetemek közötti rangsor (UI GreenMetric World University Ranking) nemzetközi mezőnyéhez. Az évről-évre egyre több résztvevővel összeálló lista idén 956 egyetemet számlált, Egyetemünk a középmezőnyben, a 476. helyen végzett, a maximális 10 000 pontból 5575-öt szerzett meg. Ez az adatot szolgáltató 11 magyar egyetem közül a 6. pozíciót jelenti.   

A rangsort az Universitas Indonesia hívta életre 2010-ben azzal a céllal, hogy a világ egyetemeinek a globális klímaváltozás ellen tett intézkedéseit, erőfeszítéseit objektív szempontok alapján lehessen értékelni. Az aktuális állapotok felmérésén túl az is fontos volt, hogy a lista révén az egyetemek között kialakuló egészséges verseny egy plusz motivációt jelentsen a fenntarthatósági célok eléréséhez.

A rangsorban való szerepléshez megválaszolandó kérdések hat témakört ölelnek fel: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, valamint oktatás és kutatás. Az Egyetem elhelyezkedéséből illetve az oktatási profilból adódó sajátosságok miatt bizonyos kérdések nehezebben értelmezhetőek, illetve válthatók pontokra, míg más területeken – pl. közlekedés vagy a hulladékgazdálkodás – átlag feletti a teljesítménye Egyetemünknek már most is. De sok még a fejlődési lehetőség a fenntarthatóság minden területén. Ezeknek a kiaknázásához a belső késztetésen túl mostantól a GreenMetric rangsorban való részvétel is jó alapot jelenthet.

https://greenmetric.ui.ac.id/

 

 

 

Szerkesztette: Horti Zoltán