A Semmelweis Egyetem a fenntartható jövő érdekében 2021-ben csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy már 12. alkalommal indított kezdeményezés, melynek célja, hogy a résztvevő önkéntesek egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Ebben az évben a hét témája a „körkörös közösségek”. Ez a tematika felhívja a figyelmet a kis közösségek befolyásoló szerepére a fogyasztási szokások megváltoztatására, a jó gyakorlatok átvételére, vagyis az együttműködésben rejlő erőre. Most igazán szükség van az összefogásra!

Célkitűzésünk minél több munkatárs és hallgató aktivizálása, ösztönzése az összefogásra közösségi keretekben, hogy programokat, kampányokat szervezzenek a szemléletformálás előmozdítása és ösztönzése érdekében.

Várjuk olyan csoportok, közösségek jelentkezését, akik vállalják, hogy valamilyen közösségi program keretében 2021. november 20. és 28. között megvalósítanak az alábbi célokból legalább egyet.

  • A hulladékforrások és kibocsátások csökkentése/megszüntetése: tevékenységek, amelyek célja az előállított hulladék mennyiségének csökkentése, tudásmegosztás annak elkerülésére vagy megelőzésére, a hulladék mennyiségének csökkentésére (pl. komposztálás vagy ismeretterjesztő programok).
  • Újrahasznosítás és felkészülés az újrahasznosításra: tevékenységek, amelyek célja a figyelemfelhívás a termékek lehetséges második életciklusára (pl. termékek javítása, adományozás, termékek cseréje, kölcsönzése).
  • Hulladék válogatás és újrahasznosítás: tevékenységek, amelyek célja a szemléletformálás a hulladékok válogatása területén, bemutatva és elmagyarázva, miként javíthatják az alapanyagok körforgását tevékenységek, amelyek például válogató/újrahasznosító üzemekbe szervezett látogatásokkal ösztönzik a lakosságot, hogy a megfelelő gyűjtőhelyre vigyék a hulladékokat.
  • Takarítási/tisztítási/szemétszedési akciók: tevékenységek, amelyek célja a lakosság és a média figyelmének felkeltése a természetben eldobott hulladékmennyiségre és az illegálisan lerakott hulladékokra.

Ön mit tenne a fenntarthatóság érdekében saját közösségében, a munkahelyén?

Gondolja át hogyan lehetne javítani együtt, közösen a hulladékok csökkentése érdekében!

Ha van ötlete és a megvalósításhoz szerveződött egy csapat, kérem írja le a programot néhány sorban és küldje el nekünk a zoldegyetem@semmelweis-univ.hu e-mail címre.

Ha úgy gondolja, hogy saját ötlettel szeretne külön regisztrálni a programra, azt is megteheti, részletkekért keresse fel a program weboldalát.

https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/

Az a közösség, amely részt vesz programjával az Európai Hulladékcsökkentési Héten ötletével hazai vagy akár nemzetközi díjat is nyerhet. A hazai koordinátor, az ÉMI Nonprofit Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával a beérkezett akcióötletek közül minden kategóriában kiválasztja a szakmailag legjobbnak ítélt akcióötletet, továbbá felterjesztik az akciót a brüsszeli Európai Hulladékcsökkentési Hét díjra.

 

Fogjunk össze!
Előzzük meg a hulladék keletkezését!
Használjuk újra!
Hasznosítsuk újra!
Osszuk meg a fenntarthatóság érdekében!