Világszerte percenként egymillió darab PET palackot és ugyanennyi műanyag zacskót használunk. Ezeket az egyszer használatos műanyagokat 5 másodperc alatt gyártják le, vásárlás után 5 percig használjuk, majd a kukában végzik, majd 500 év kell a lebomlásukhoz. Jelenleg mintegy 150 millió tonnányi műanyag szennyezi a világ óceánjait, de ne gondoljuk, hogy nekünk ehhez nincs közünk, a Dunával naponta több mint 4 tonna műanyag hulladék kerül a Fekete- tengerbe.

A „Plastic Free July” egy nemzetközi kezdeményezés, amely Ausztráliából indult 2011-ben. Célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és segítséget nyújtani az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváinak megtalálásához, vagy ami még jobb, teljes elhagyásukhoz. A fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra.

A Semmelweis Egyetem is csatlakozott a Nemzetközi Műanyagmentes július kihíváshoz 2021-ben A kihívásban 132 egyetemi polgár vett részt. A résztvevők 78% az év minden napján hozzájárul a műanyag-hulladéktermelés csökkentéséhez, a maradék 22% egy hétre vagy a teljes hónapra vállalta, hogy figyelmet szentelt a vásárlási szokásaira.

A résztvevők az alábbiakat vállalják a műanyagok csökkentése érdekében:

Nem vásárolnak egyszer használatos termékeket.

A műanyag evőeszközök és poharak használata érdekében tartanak maguknál kulacsot vagy saját repoharat.

Hordanak magukkal kosarat vagy vászon táskát.

Kerülik a csomagolt zöldségek és gyümölcsök vásárlását.

Lecserélik a műanyag flakonos tisztálkodószereket szappanra.

Csapvizet isznak palackozott víz helyett.

Ha mégis műanyagot vásároltak, szelektíven gyűjtik a hulladékot.