Moon Bike 2021

A Pécsi Tudományegyetem a 2020-as év sikerein felbuzdulva idén is meghirdette MOONBIKE kihívását, melyben részt vett a Semmelweis Egyetem is a Zöld Egyetem Program keretében.

A cél az volt, hogy a tavalyi rekordokat megdöntve két hónap alatt kerékpárral vagy szobakerékpárral a résztvevők megtegyék a Föld-Hold távolságot, azaz összesen 384.400 km-t, valamint a kihívás teljes időtartama alatt elérjék az 1 millió megtett kilométert.

A kampány célja az egészséges életmódra, környezettudatosságra való nevelés volt a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítésével.

A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 59. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak. Végül 100 nap alatt összesen 806.199 km-t tekertek, tehát az eredeti kihívást idén is megduplázták.

A Semmelweis Egyetem is hozzájárult a kihívás teljesítéséhez, munkavállalók és hallgatók is tekertek a cél elérése érdekében: összesen közel 3.900 km-t. Az egyéni tekerések mellett a Biztonságtechnikai Igazgatóság szervezett egy csapatépítő kerékpártúrát a Velencei-tónál, ahol 20 fő részvételével teljesítették a tó kört.

A kihívás során megtett összesen 806.199 km 200,96 tonna CO2 megtakarítást jelent ahhoz képest, hogyha ugyanezt a távot benzines autóval tették volna meg. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db 50 éves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő CO2 tömegével egyenlő.