Glaucoma Sebészeti Nap

 2019. február 9-én került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján a „Glaucoma Sebészeti Nap” című rendezvény. A szakmai nap hiánypótló volt, hiszen óriási fejlődés következett be az utóbbi időben a glaucoma kezelésében. Újabb sebészeti módszerek és lézersebészeti eljárások kerültek bevezetésre. A szakmai nap célja az volt, hogy a résztvevőket megismertessék a legújabb módszerekkel. eljárásokkal és hogy azok közül melyek érhetőek el Magyarországon.

A rendezvényt Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Szemészeti Klinika igazgatója nyitotta meg, majd a glaucoma sebészeti eljárásokról tartott összefoglaló előadást, továbbá a legújabb szén-dioxid lézeres, ún. CLASS eljárás eredményeit ismertette, amelyet 2 éve vezettek be a Szemészeti Klinikán. Dr. Vámosi Péter főorvos az ECP eljárásról (lézeres endoscopos cyclophotocoagulatio) tartott előadást, majd egy olasz előadó következett, Dr. Carlo Cutolo a Genovai Szemészeti Klinika munkatársa a szén-dioxid lézeres eljárás és a MMC (mitomycin) kezelés kombinációjával elért eredményekről beszélt.

A továbbképző nap második felében Dr. Sohajda Zoltán főorvos a modern sebészi eljárásokat foglalta össze, amelyek a nyitott zugú glaucoma kissebes technikája terén állnak rendelkezésre (MIGS = Micro Incision Glaucoma Surgery), ezután Dr. Récsán Zsuzsanna docens a Supra 810 nm-es lézer készülék eredményeit ismertette. Az előadássorozat végén Dr. Robert Mercik (Wroclav, Lengyelország) a legújabb adaptív optikai készülék lehetőségeit ismertette.

Az új vizsgáló eljárással a fotoreceptorokat és a retina mikrocirkulációs viszonyait lehet vizsgálni. Ennek nemcsak glaucomában, hanem macula degenerációban, keringési zavarokban, érelzáródás kapcsán, diabeteses eredetű retinopathiában, valamint bármilyen egyéb, a szemfeneket érintő patológiás elváltozásban van jelentősége. A módszerrel sejtszinten állapítható meg a zavar anaótmiai, és patofiziológiai oka.

A rendezvényen számos vezető és fiatal szemorvos vett részt, egyértelmű pozitív visszajelzést adva a Szemészeti Klinika szakmain rendezvényének minőségéről és az előadók felkészültségéről, stílusáról.