PhD hallgatónk, Varga Bence Tamás, nemrég tért haza egy tanulmány útról Alicanteból. Itt az ő beszámolóját olvashatják:

“2024 áprilistól júliusig volt szerencsém részt venni az Erasmus+ program keretében az alicantei Instituto de Neurociencias-nál, az Universidad Miguel Hernández orvosi karán, Dr. Jorge Manzanares Robles vezette Neurológiai és Pszichiátriai Betegségek Transzlációs Neuropszichofarmakológiai Kutatócsoportjának munkájában. Ez a három hónap számos szakmai és személyes tapasztalattal gazdagított.

 

Kint töltött időm alatt számos kísérletben vettem részt, többek között kognitív modellezéssel, génfenotipizálással és biomarker profilozással kapcsolatos kutatásokban. Új módszereket sajátítottam el, és aktívan részt vettem az adatok értékelésében is. Különösen jelentős szerepet játszottam egy új PTSD és szorongásos zavarokkal kapcsolatos modell kidolgozásában, valamint egy Barnes-maze modell felállításában.

Az ottani munkám során széles körű szakmai tudásra tehettem szert. Mélyebb ismereteket szereztem a kannabidiol rendszerről és annak hatékonysági vizsgálatairól, részt vettem számos postnatális és alkoholexpozíciós tesztben, valamint megtanultam több különböző állatkezelési, sebészeti, gyógyszeradagolási, mintaelőkészítési és -feldolgozási technikát. Mint fentebb is írtam, aktívan részt vehettem egy PTSD-s vizsgálatban is, mely által tovább bővíthettem ezzel a tudományterülettel kapcsolatos korábbi ismereteimet.

Környezetem, a helyi vérmérséklethez híven, barátságos és befogadó volt; nagyon rövid idő alatt a kutatócsoport szerves részévé válhattam, és mindennapi munkájukban jelentős szerepet tölthettem be. Szerencsémre kollégáimmal is rövid időn belül sikerült személyes barátságokat kiépítenem, és ennek köszönhetően sok közös, munka utáni időtöltésben is volt részünk.

 

Az Alicante-ban töltött három hónap nemcsak szakmailag, hanem kulturálisan is gazdagító volt. Bejártam Alicante-t és környékét, valamint ellátogattam Andalúzia különböző részeire; többek között Granadába és az ottani Alhambrába, Sevillába, Córdobába és Gibraltárra. Hétvégente sok időt tölthettem a helyi strandokon, gyakran körbebicikliztem Alicante-t, rendszeresen jártam helyi piacokra, meglátogattam különböző helyi nevezetességeket. Pár különleges alkalommal lehetőségem nyílt búvárkodásra, hegyi túrázásra, kajakozásra és sok egyéb más sportokra is. Volt szerencsém megtapasztalni az alicantei nyárköszöntő Hogueras fesztiválokat is, melyek majdnem egy egész hónapon át tartó ünnepélyek és utcabálok sorozatát foglalták magukba.

 

Nagyon hálás vagyok az összes engem ért élményért, és egész biztos vagyok benne, hogy akár szakmai úton, akár magán céllal, de visszatérek még Spanyolországba. Úgy érzem, életem egyik legjobb döntése volt, hogy belevágtam ebbe a kalandba. Ottani kollégáim kedvessége és segítőkészsége sokat jelentett számomra, és remélem, hogy a jövőben is lesz még lehetőségünk együtt dolgozni.

 

Összefoglalva, az Erasmus+ program Alicante-ban életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagított. A szakmai fejlődés mellett rengeteg új barátságot kötöttem, és elmélyíthettem spanyol nyelvtudásomat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ragadjon meg bármi hasonló lehetőségeket, hiszen az itt szerzett tudás és élmények felbecsülhetetlen értéket képviselnek.”

Galéria

10kép