Az SE Pető András Pedagógiai Intézete és az SE Pető András EKPMI Utazó Konduktori Szolgálata által szervezett Különleges kórképek ellátása III. című tudásmegosztó szakmai találkozó 2023. november 16-án került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Pető András Karán. A rendezvényen az intézet munkatársai, konduktorok, és más szakmai területeken dolgozók vehettek részt.

A találkozót Makk Ádám, az SE Pető András EKPMI igazgatója nyitotta meg, üdvözölve a résztvevőket, kiemelve a nap fontosságát a jó gyakorlatok megosztásával a pervazív fejlődési zavarral élő gyermekek konduktív fejlesztése terén.

Elmondta: Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a 7. utazó konduktori szakmai napot a Pető András Karon rendezhetjük meg. Évről évre összegyűlünk, hogy közösen vizsgáljuk, hogyan fejleszthetjük tovább a konduktorok munkáját, és hogyan járulhatunk hozzá a gyerekek, tanulók mozgásfejlesztéséhez.

Az esemény egyik fő előadója Szőke Melinda volt, a Dél-Pesti FejlesztőHáz vezetője, konduktor-gyógypedagógus. Melinda értékes gondolatokat és tudást osztott meg a résztvevőkkel a pervazív fejlődési zavarok széles spektrumáról. Hangsúlyozta mind a konduktorok, mind a nem autizmus specializációs szomatopedagógusok fontos szerepét a gyermekek koordináció és mozgásfejlesztésében. Rámutatott az autizmussal élőkre vonatkozó alapismeretek elsajátításának fontosságára, amit megfelelő tanfolyamok által el lehet érni, hogy a konduktorok és szomatopedagógusok még eredményesebben láthassák el feladataikat.

A szakmai nap további részében az SE PA EKPMI Utazó Konduktori Szolgálatának konduktorai több esetet mutattak be, melyeket videókkal illusztráltak. Ezek az esetek segítették a résztvevőket betekinteni a konduktorok mindennapi munkájába, és demonstrálták, hogyan támogatják a pervazív fejlődési zavarral élő gyermekeket.

A program részeként Perge Krisztina, az SE PA EKPMI Utazó Konduktori Szolgálat intézményegység-vezetője és kollégái, Somogyiné Remenyiczki Ágnes, Zilahiné Hegyi Éva és Dúcz-Balogh Adrienn megosztották az utazó konduktorok tapasztalatait a pervazív fejlődési zavarral élők fejlesztésének terén. Kiemelték a szakemberek közötti együttműködés, az önfejlesztés- és jó gyakorlatok megosztásának fontosságát.

Az esemény során lehetőség nyílt interaktív beszélgetésre is, ahol a résztvevők feltehették kérdéseiket, megoszthatták tapasztalataikat, és építő párbeszéd alakulhatott ki.

A rendezvényen elhangzott előadások, esetbemutatások és az aktív részvétel mind hozzájárultak a konduktorok tudásának bővítéséhez és a szakmai közösség erősítéséhez. Szőke Melinda üzenete hangsúlyozta a konduktorok kulcsfontosságú szerepét az autizmussal élő gyermekek fejlesztésében, kiemelve az „életen át tartó tanulás” jelentőségét a szakemberek számára.

A rendezvényen résztvevők elkötelezettsége és aktív részvétele bizonyíték arra, hogy a szakmai közösség fontosnak tartja az ilyen tudásmegosztó eseményeket és az azokon való részvételt. Várjuk a következő hasonló alkalmat!

Makk Ádám