A Cseh Köztársaság budapesti nagykövetsége által 2024. május 22-én rendezett eseményen mesterséges intelligencia és VR technológiák használatáról folytak szakmai beszélgetések a Semmelweis Egyetem szakértőinek részvételével. Az esemény előkészítésében a Cseh Nagykövetség és a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság munkatársai vettek részt.

 

A Semmelweis Egyetem küldöttségét Prof. Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgáltatási Kar dékánja vezette. A szakmai beszélgetésen részt vett Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Központi Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója és a Radiológiai Tanszék elnöke, Dr. Vonó Zoltán, az Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ Igazgatója és Dr. Bagyura Zoltán, a Semmelweis Egyetem Klinikai Adatszolgáltató Intézetének vezetője.

Prof. Dr. Szócska Miklós eseményt megnyitó előadását izgalmas szakmai eszmecsere követte az egészségügyben használt legújabb technológiák jövőjéről, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság technológiák egészségügyi ágazatban való alkalmazásáról, valamint az új egészségügyi technológiák szabályozásáról.

A Cseh Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának képviseletében a Semmelweis Egyetem delegációját Jan Gábriš, a National Digital Health Centre Igazgatóhelyettese üdvözölte, majd Assoc. Prof. Ondrej Volny tartott előadást, aki a Ostrava-i Egyetem Neurológiai Klinikájának Igazgatóhelyettese és az Egyetem Orvostudományi Karán a Center for Medical Research vezetője.

Az eseményen olyan AI és VR területen aktív cseh vállalatok képviselői vettek még részt, mint a Carebot, az Aireen, a Virtual Lab, a Virtual Life, az OR-CZ és a Daktela. A beszélgetés témái között szerepelt az AI alkalmazása a rákos megbetegedések és a diabéteszes retinopathia felismerésében, valamint a VR alkalmazása a fizioterápiában és az orvosi képzésben, továbbá az AI által vezérelt betegkommunikáció, valamint az AI és VR az ideggyógyászatban.