Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy az alább megjelölt időszakban és kerületekben csőhálózati tisztítási munkálatok miatt nyomáscsökkenés és vízzavarosodás várható.

2020. június 08-án 07:00 órától 2020.június 09-én 07:00 óráig a VIII.- IX. kerületekben, június 11-én 07:00 órától 19:00 óráig a VI.-VII.-IX. kerületekben. 

2020. június 12-én  18:00 órától 13-án 06:00 óráig a V.- XIII. kerületekben, lesznek érintettek fogyasztóink.

Nyomáscsökkenés és vízzavarosodás várható.

A magasabb épületek felső szintjein vízhiány is előfordulhat.

Budapest vízellátását szolgáló parti szűrésű kútrendszer jellegéből adódik, hogy a vízhálózatban vas-mangán csapadék keletkezik.

A víz szállítása során a vas-mangán kiülepedik és lerakódik a vízcső falára, mely cementálódva leszűkíti a vezetékek hatásos keresztmetszetét.

Ennek megelőzésére évenként rendszeresen vízhálózati öblítéseket végzünk, melynek során az öblítendő vezetékek a tisztítási munkálatok idejére a rendszerből kiiktatásra kerülnek. Ilyenkor az ellátó (közcső) vezetékekben lévő lerakódások a megváltozott üzemi körülmények (áramlási sebesség változása, nyomáscsökkenés) hatására vízzavarosodást okoznak és a vízsebesség növekedés a nyomás csökkenését eredményezi.

Az öblítés céljára üzemen kívül helyezett vezetékek belső mosását tiszta ivóvízzel végezzük és azt a vízcsőből az ürítő vezetéken keresztül távolítjuk el.

Ezen időszak alatt különös gondot fordítunk arra, hogy az érintett terület ivóvize bakteriológiailag kifogástalan, jó minőségű legyen. A folyamatos minőségellenőrzést biztosítjuk, azért, hogy a zavaros ivóvíz rövid idejű ülepítés után felhasználható legyen.

Ennek érdekében a rendszeres mintavételi program mellett nagy számú ivóvíz mintát dolgozunk fel a vízellátó rendszerünkbe épített fertőtlenítési technológia hatékonyságának ellenőrzésére.

 

Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:

Fővárosi Vízművek